Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Vanzarea „Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Vanzarea „Noului val” din filmul romanesc si transformarea lui in brand de tara
Share
cristi puiu marfa si banii noul val bogdan popa

Bogdan Popa despre cartea sa Sexul si Capitalul, 2017

Observatia de la care pornesc nu este noua si a fost facuta de altii (vezi Florin Poenaru): estetica realist-macabra a fost o forma de a vinde un Est inferior la festivaluri. Noul val [al filmului romanesc – n. red.] preia o estetica realista din socialism (vezi cadrele sufocante din apartamentele in care simti ca nu respiri, iar Sieranevada duce estetica apartamentului inchis la extrem) si ii ofera o tusa de inferioritate (vezi problema coruptiei, a non-occidentalismului, a retardului romanesc), pentru a o garnisi la final cu o moarte. E interesant ca realismul sufocant de apartament trebuie vandut prin reprezentarea unei traume, cum e moartea unui fetus, a unui militar, a unui sef de gara, a unei orfane de la manastire si tot asa. Retardul romanesc e „reprezentat” prin trauma in filmele premiate ale „Noului val”, si pe mine ma intereseaza sa rup relatia intre inapoiere si trauma.

[…] …pe mine ma intereseaza sa inteleg cum a devenit Noul val o marfa globala care circula cu o anumita valoare. De pilda, capitalismul anglo s-a format direct prin crearea unor marfuri de un anumit tip. Pentru a produce cafea sau bumbac sau pentru a transporta ceai din China, ai nevoie de o colonie (Indiile de Vest, in cazul cafelei, sau sudul nord-american pentru bumbac) sau de o companie care produce si pune in circulatie globala un anumit produs. Exista o relatie de extragere de valoare dintr-un teritoriu care trebuie vandut cu anumita doza de exotism. De pilda, sunt inca socat cand ma gandesc cum o civilizatie, maya, a fost produsa in Mexic pentru vanzare globala. Cancún, ca oras inventat de nord-americani, si Riviera cu civilizatia maya, au fost o inventie globala pentru a vinde un anumit exotism, cel al Caraibilor, al junglei cu samani, al piramidelor misterioase unde existau astronomi straluciti.

Cititi si De ce noul val romanesc poate sa moara in Pozitia copilului

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
bogdan popa sexul si capitalul o teorie a filmului romanesc editura tracus arte

Vanzarea „Noului val” si transformarea lui in brand de tara nu au o istorie diferita. Exista o romanitate, care a fost produsa global in relatie cu estetica macabrului sau cu cea a asa-zisei reflectii asupra coruptiei, care creeaza un tip, un standard care, pe piata diversitatii globale, aduce o anumita recunoastere. Daca vrei, daca filmul nord-american a inventat omul-frontiera sau cowboy-ul, pentru un anumit proiect imperial, cam asa functioneaza si romanitatea postsocialista, ca un tip uman asociat cu un anumit exotism, de data asta al apartamentului sufocant alaturat unei morti care va veni (sau uneia care s-a intamplat deja). Cinematografiile locale, cele non-anglo-saxone, pentru a circula global, trebuie sa produca o marfa usor de recunoscut. Cred ca sunt regizori din Noul val – cum este Cristian Mungiu, care poate sa ofere mai usor marfa Estului tragic, si altii, ca Puiu – care, desi lucreaza in cadrele aceluiasi produs, sunt experimentali si se lupta cumva cu un anumit orizont al marfii, in principal prin ideea de autenticitate.

[…]

Acum o sa ma intorc la Walter Benjamin si o sa […] spun ca „Noul val” este implicat in uitarea istoriei socialiste, prea inconfortabila pentru a fi gandita de generatia regizorilor asociati cu el. „Noul val”, cu anumite exceptii, este un mod de a te deplasa in istorie fara a te uita la ruinele si pierzatorii ei, care de fapt sunt prezenti in imaginatia si visele noastre. Daca s-a nascut dintr-un gest rebel de a inaugura un nou cinema, cu Marfa si banii (asta ma face intotdeauna sa ma gandesc si la prima sectiune din Capitalul, volumul unu), atunci Dan Pita, si Sergiu Nicolaescu, si Mircea Daneliuc, si modul lor de a filma, trebuiau sa moara. Dar din moartea unui mod de filma cred ca s-a ajuns si la moartea unor teme cum sunt proprietatea, clasa, relatiile de putere din sexualitate, pe care le descopar in carte intr-un cinema socialist.

Cititi aici integral interviul cu Bogdan Popa „Cred ca sunt parte a unei generatii care intra in rezonanta cu spectre ale socialismului tarziu” realizat de Vasile Ernu pentru Criticatac

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Cartea Sexul si Capitalul. O teorie a filmului romanesc de Bogdan Popa a aparut in 2017 la Editura Tracus Arte

Foto: Cadru din filmul Marfa si banii (2001) de Cristi Puiu

Tags: autor: Bogdan Poparubrică: Imagotraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
Fara filtru… Duminica, 11 iunie

Fara filtru... Duminica, 11 iunie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

Conflictul estetic in Moartea la Venetia

8 octombrie 2020
Sindromul de aniversare si loialitatea familiala invizibila. Vocabular de psihogenealogie
Cafe Gradiva

Sindromul de aniversare si loialitatea familiala invizibila. Vocabular de psihogenealogie

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.