Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Gestalt terapia integrativa si omul ca intreg

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Gestalt terapia integrativa si omul ca intreg
78
SHARES
Share
Fritz Laura Perls Gestalt terapie psihoterapie
Fritz si Laura Perls

In ultimii ani, stiintele neurologice au devenit un fel de stiinte de referinta pentru psihoterapie.

What happens on the brain level? (Ce se intampla la nivelul creierului?)

este o intrebare centrala. Stiintele neurologice sunt constranse de paradigma lor de stiinte naturale si nu trebuie sa le reprosam asta. intrebarea este mai degraba daca acei oameni de stiinta sunt constienti de reducerea fundamentala pe care o necesita abordarea lor stiintifica prin care reduc lumea vie (Edmund Husserl) la dimensiuni accesibile metodelor lor de cercetare. Din acest punct de vedere imaginea este foarte omogena, iar psihoterapeutii si psihoterapeutele au misiunea de a alege la ce oameni de stiinta fac referire si la ce oameni de stiinta nu fac referire pentru ca acestia gandesc reductionist.

Daca ar face referire la Antonio Damasio, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai creierului, care este constient de problematica fundamentala fara sa poata insa iesi din ea, ar ajunge la urmatoarea imagine: pana si inauntrul organismelor dintre cele mai rudimentare exista o abilitate de orientare care le permite sa traiasca, adica sa „faca diferenta” dintre ce le ajuta sa supravietuiasca si ce nu. in cursul milioanelor de ani de evolutie, aceasta capacitate de a face diferenta pe care o au oamenii s-a modificat pana a ajuns la o complexitate inimaginabila a posibilitatilor de orientare, care se intrunesc insa in acelasi scop si anume de a face diferenta intre ce ne lasa sa supravietuim si ce ne omoara. Printr-un joc de echipa complicat al sistemului nervos periferic, al maduvei osoase si al trunchiului cerebral / sistemului limbic / cortexului, organismul se orienteaza cu privire la starea sa si la mediul sau inconjurator. Acest joc este de asa natura incat functiile mai complexe le au la baza pe cele „primitive” si le depasesc fara a le nimici. Functiile mai vechi sunt suspendate in cele noi – in ambele sensuri ale cuvantului. Cu cat mai vechi din punct de vedere evolutiv sunt regiunile creierului, cu atat mai preocupate sunt de nevoile de baza ale supravietuirii si cu cat sunt mai tinere, cu atat mai multe componente „cognitive” sunt incluse in activitatea lor. Deci Damasio il confirma intr-un mod fundamental pe Goldstein, care sustinuse cu aproape 100 de ani in urma teoria conform careia creierul functioneaza „ca o retea” dupa reguli de tipul perceptiei figura-fond. Datorita faptului ca sistemul central nervos si sistemul periferic nervos sunt diferentiate, organismul / trupul este capabil sa se comporte complex intr-un mediu inconjurator complex si sa se imagineze in situatii virtuale fara a parasi un loc real exterior.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

Despre Antonio Damasio cititi si Fantasma sau fantezie? (Episodul 3)

In cursul evolutiei Gestalt-terapiei s-a dezvoltat si o baza teoretica si metodologica larga pentru abordari psihoterapeutice. La inceputuri, aceasta s-a delimitat de psihanaliza si pe parcursul evolutiei ei contemporane (human potential movement, psihologia umanista) s-a preocupat de autoreglarea si autoactualizarea organismului si de eliberarea cathartica) de dorinte compulsive care se afla in stransa legatura cu acestea.

In acest punct as vrea sa va atentionez explicit ca nici o nevroza nu va fi vreodata vindecata prin scoaterea la suprafata a cine stie caror traume din copilarie. Vindecarea se intampla aici-si-acum prin faptul ca ne ajutam pacientul sa isi reorganizeze structurile si functiile. (Perls, ibid.).

Un acces sistemic.

Perspectivele asupra cursului vietii si abordarea hermeneutica (ideea de baza: a invata sa ne intelegem pe noi insine in totalitatea vietii noastre) au fost aduse in prim-plan in special sub influenta lui Petzold. Intelegerea Gewordensein-ului (a ceea ce au devenit) structurilor de percepere a experientelor si restructurarea experientelor au fost telurile procesului terapeutic din Gestalt-terapia integrativa. Aceasta spirala hermeneutica (a percepe – a cuprinde – a intelege – a explica) impreuna cu spirala terapeutica (a explora – a actiona – a integra – a se reorienta) de care este inseparabila au fost folosite laolalta cu ciclul de contact (precontact – orientare / reconfigurare – contact integral – postcontact) ca modele de ghidare a actiunii.

Aceste doua modalitati de abordare terapeutica, care in mod fundamental sunt foarte diferite, pot fi considerate din punct de vedere dialectic ca venind una in completarea celeilalte. Numai o modalitate de acces care cuprinde din punct de vedere terapeutic in acelasi timp atat functionalitatea organismului cat si intelegerea simturilor, poate fi corecta in a raspunde complexitatii existentei umane, care contine atat conformism cat si excentricitate, fiecare aducand propriile oportunitati si pericole.

Noi, ca terapeuti si terapeute de Gestalt-terapie, suntem in situatia aproape privilegiata de a vedea cum descoperirile stiintelor naturale moderne consolideaza si confirma ceea ce cercetatorii si ganditorii mai de demult sau mai de curand – la care se refera Gestalt-terapia mai mult sau mai putin explicit – au gandit sau au observat incat din secolul trecut. In plus, dispunem de cel mai larg acces metodologic, in care pot fi integrate cele mai variate abordari si metode de lucru psihoterapeutice, atata timp cat privesc oamenii ca pe niste fiinte a caror integritate trebuie ingrijita si aparata – sau, daca vorbim de terapia traumei – a caror integritate trebuie reconstruita.

Pe baza fundamentelor antropologice ale Gestalt-terapiei integrative este clar faptul ca terapia post-traumatica trebuie sa includa omul ca pe un intreg, cu toate dimensiunile sale. Corpului, ca baza biologica, i se acorda o importanta deosebita pentru ca in cazul unei traume – fie ea de tip 1 sau de tip 2 – este vorba mereu despre „supravietuire sau moarte”, fie ca aceasta trauma este la inceputul vietii – cand este posibila numai o orientare partiala asupra intregului si corpului pentru ca lipsesc capacitatile de simbolizare dezvoltate – fie ca aceasta trauma apare mai tarziu in viata, in situatii de extrema neputinta si neajutorare – in care regiunile mai vechi din punct de vedere evolutiv ale organismului, care au asigurat inca din vremuri preistorice supravietuirea noastra, preiau controlul actiunilor noastre si sufoca capacitatea de simbolizare pe motiv ca ar fi prea inceata. in acelasi timp, si intelegerea traumei, plasarea ei in intregul pe care il constituie viata, este de o importanta majora pentru o fiinta „condamnata” la ratiune (Maurice Merleau-Ponty), deoarece intelegerea si impresia ca lucrurile au sens sunt si ele dimensiuni ale simtului de coerenta (sence of coherence) indispensabil pentru salutogeneza.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Bibliografie

  • Antonovsky, A. (1979): Health, stress, and coping. New perspectives on mental and physical well-being, San Francisco
  • Antonovsky, A. (1997): Salutogenese. Zur Entmystifizierung der Gesundheit. Erweiterte deutsche Ausgabe von A. Franke, Tübingen
  • Bowlby, J. (1953): Frühe Bindung und kindliche Entwicklung, Villingen (6.Auflage 2010) (E.Reinhardt)
  • Bowlby, J. (2008): Bindung als sichere Basis. Grundlagen und Anwendung der Bindungstheorie, Villingen (E.Reinhardt)
  • Brisch, K.H. (1999): Bindungsstörungen. Von der Bindungstheorie zur Therapie, Stuttgart (8.Auflage 2008) (Klett)
  • Damasio, A.R. (2011): Selbst ist der Mensch. Körper, Geist und die Entstehung des menschlichen Bewusstseins, München (Siedler)
  • Fuchs, T. (2008): Das Gehirn – ein Beziehungsorgan. Eine phänomenologisch- ökologische Konzeption, Stuttgart (Kohlhammer)
  • Goldstein, K. (1934): Der Aufbau des Organismus, Haag (Martinus Nijhoff)
  • Goldstein, K. (1971): Selected Papers, hrsg. von A.Gurwitsch, E.M.Goldstein- Handek, W.E.Handek, The Hague (Martinus Nijhoff)
  • Hüther, G. (2001): Bedienungsanleitung für ein menschliches Gehirn, Göttingen (9.Auflage 2010) (Vandenhoek&Ruprecht)
  • Husserl, E. (1986): Das Problem der Lebenswelt, aus: Die Krisis der europäischen
  • „Wissenschaften und die transzendentale Phänomenologie”, in: Edmund Husserl, Phänomenologie und Lebenswelt. Ausgewählte Texte II, Stuttgart, 220-292 (Reclam)
  • Lewin, K. (1982): Feldtheorie. Werkausgabe Bd.4., hrsg.v. Graumann C.-F., Stuttgart Bern (Hans Huber / Klett-Cotta)
  • List, E. / Fiala, E. (Hg.) (1997): Leib Maschine Bild. Körperdiskurse der Moderne und Postmoderne, Wien (Passagen)
  • Merleau-Ponty, M. (1966): Phänomenologie der Wahrnehmung, Berlin (de Gruyter)
  • Perls, F. (1959): „Gestalttherapie und Kybernetik”, in: Perls F., Gestalt-Wachstum-Integration. Aufsätze, Vorträge, Therapiesitzungen hrsg. v. Petzold H.G., Paderborn 1980 (Junfermann)
  • Petzold, H.G. (1984): „Vorüberlegungen und Konzepte zu einer integrativen Persönlichkeitstheorie”, in: ders. (Hrsg.), Integrative Therapie. Zeitschrift für Verfahren Humanistischer Psychologie und Pädagogik, 10.Jg., Paderborn, 159-189 (Junfermann)
  • Petzold, H.G. (2009): „Körper-Seele-Geist-Welt-Verhältnisse in der Integrativen Therapie. Der «Informierte Leib», das «psychophysische Problem» und die Praxis”, in: Psychologische Medizin, 20. Jg., 1, 23-33
  • Staemmler, F.-M. (2006): „Babylonische Sprachverwirrung? Über die vielfältigen Verwendungen und Bedeutungen des Feldbegriffs”, in: Gestalttherapie 2 / 2006, Köln, 30-62 (EHP)
  • Stern, D. (1992): Die Lebenserfahrung des Säuglings. Stuttgart (Klett)

Traducere in limba romana de Anna Berza
Institutul de Gestalt terapie din Bucuresti

Cititi si Terapie post-traumatica si interventie de urgenta – Gestalt-terapie integrativa 

Au inceput inscrierile pentru formare in Gestalt psihoterapie integrativa – vedeti aici:

  • Formare in Gestalt psihoterapie integrativa
  • Formare de baza sau complementara Metoda Gestalt terapie integrativa
psihoterapie Gestalt Liselotte Nausner Cafe Gradiva


Liselotte Nausner

este formatoare, supervizoare si coordonatoare a programului formativ de psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa, din Romania.

Toate articolele acestui autor

Tags: Antonio Damasioautor: Liselotte Nausnermetoda Gestalt terapie integrativapsihoterapierubrică: Gradivariumrubrică: Sic transittraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

by Alexandra Frîncu
28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

by Alexandra Frîncu
25 februarie 2022
traume victimă Franz Ruppert
Psihologie

Cum și când am ajuns victima unei traume?

by Alexandra Frîncu
24 februarie 2022
Load More
Next Post
Gestalt terapia integrativa: workshop de prezentare

Gestalt terapia integrativa: workshop de prezentare

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

relaţiile digitale teleprezenţă intimitate
Psihanaliză

Intimitatea şi relaţiile digitale. „Teleprezență” x 3: online, în social media, la telefon

9 decembrie 2021
Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu
Cafe Gradiva

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.