Relatia stransa dintre minte si corp este exemplificata prin tot mai multe studii care arata ca felul in care gandim si simtim determina sanatatea noastra fizica. Mediul emotional in care ne nastem, sanatatea sau boala psihica a parintilor determina in mare masura felul in care vom creste, emotional si fizic. Un nou studiu condus de Steve Cole de la The Cousins Center for Psychoneuroimmunology UCLA arata ca emotiile negative din copilarie influenteaza sistemul imunitar. Emotiile care slabesc sistemul imunitar, conform studiului, sunt depresia, stresul cronic si singuratatea.
In ce fel afecteaza experientele traumatice din copilarie sistemul imunitar la varsta adulta? Psihologii prezenti in cadrul studiului au remarcat ca separarile frecvente intre parinti la varste fragede ale copilului, precum si lipsa de comunicare sau violenta verbala in familie, determina in copil o scadere a sistemului imunitar care, la varsta adulta, se va manifesta prin vulnerabilitate crescuta in fata racelilor comune.
Afla in ce fel traumele din copilarie ne afecteaza sanatatea
La studiu au participat 201 de adulti normali. Mai intai, ei au fost pusi in carantina. Apoi, fiecare a fost expus la un virus care cauzeaza o infectie virala comuna. Au fost monitorizati cinci zile, pentru a se observa cine se va imbolnavi. Rezultatele au aratat ca cei care au suferit o experienta traumatica in copilarie precum o separare a parintilor sau un divort, au avut un risc crescut de a se imbolnavi.
Exceptie au facut situatiile in care parintii au divortat, dar au pastrat totusi o relatie buna intre ei si cu copilul. In aceste cazuri, copilul nu a manifestat la varsta adulta o scadere a sistemului imunitar. Profesorul de Psihologie Sheldon Cohen de la Robert E. Doherty University, colaborator, a remarcat importanta acestui studiu, subliniind legatura stransa dintre conflictele familiale timpurii si efectele negative pe care le au pe termen lung asupra sistemului nostru imunitar. De asemenea, profesorul a punctat faptul ca studiul arata ca nu orice divort este trait la fel de catre copil. Exista separari traumatice pentru cel mic, dupa cum exista separari ale parintilor care nu au un impact traumatic asupra copilului.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Chiar daca studiul a fost realizat pe un esantion destul de mic, el aduce indicii importante si deschide noi cai de cercetare asupra legaturii dintre minte si corp si asupra modului in care aceasta relatie ne determina sanatatea.
Sursa: bigthink.com