Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

ADHD: Diagnostic sau supradiagnostic?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
ADHD: Diagnostic sau supradiagnostic?
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Recomandari diagnostice

Studii recente americane au raportat rate duble de crestere a diagnosticarii cu ADHD fata de deceniul precedent la adolescenti. In 2003, 5,8 milioane de copii prescolari si adolescenti americani aveau ADHD, iar cifrele sunt in crestere.

In 2011, The American Academy of Pediatrics (AAP) a facut noi recomandari de diagnostic, tratament si management al ADHD, subliniind importanta unui diagnostic precoce si acurat:

  1. Aria de diagnostic se extinde de la intervalul standard de 6-12 ani la cel de 4-18 ani.
  2. Evaluarea pentru ADHD se face oriunde problemele de comportament si/sau invatare se asociaza celor trei mari grupe de simptome ale ADHD – deficit de atentie, hiperactivitate si impulsivitate. 
  3. Comportamentul se urmareste pe scara larga, in contexte de functionare multiple, acasa, gradinita/scoala, comunitate, si de catre mai multe persoane, cu diverse roluri. De regula, copiii cu ADHD pricinuiesc necazuri serioase chiar de la inceput si ajung sa fie dati afara din mai multe clase pregatitoare.

E necesara o discriminare mai buna a ADHD, mai ales la varste foarte mici, astfel incat doar cazurile cu adevarat severe sa fie tratate prin medicatie si, in general, sa fie selectati doar aceia care au ADHD, nu alte tulburari psihiatrice.

Citeştedespre

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
adhd tulburari psihice diagnosticare
Foto: Jeffreydachmd.com

In plus, cercetatorii americani atentioneaza asupra unui caz aparte de diagnostic, si anume cel care combina ADHD cu trasaturi autiste (statistic, aproape 1 copil cu ADHD din 5); aici comportamentele sunt pregnant perturbatoare, dificultatile sociale si de invatare sunt de asemenea marcate, iar simptomele sunt colorate de tulburari de dispozitie si anxietate. Aceste cazuri cer un management diferit, focusat pe dificultatile sociale si problemele de limbaj.

Miza punerii unui diagnostic – chiar si acolo unde ADHD se manifesta in forme usoare – este ca simptomele ADHD pot deveni debilitante la varsta adulta. ADHD afecteaza in diferite proportii invatarea, performanta scolara si relatiile sociale. In lipsa tratamentului comportamental sau, in cazuri severe medicamentos, functionarea este scurtcircuitata pe toate aceste arii.

Cititi despre Ce este ADHD?

Supradiagnostic sau constientizare?

Recunoasterea de data recenta a ADHD ca tulburare psihiatrica de lunga durata, persistand si la varsta adulta, a stimulat eforturile de interventie timpurie si de cautare a unor indicatori predictivi pentru evolutia pe termen lung.

Cercetatorii americani au pus doua intrebari-cheie: cand se poate pune un diagnostic valid si pe ce baza evaluam comportamentele dintr-un anumit moment al dezvoltarii ca fiind ADHD?

  • Varsta cea mai mica (4,5 ani) se loveste de oportunitatea diagnosticului si tratamentului aferent pe fondul imaturitatii neuropsihice, riscul fiind ca medicatia aplicata pe un creier in dezvoltare sa il perturbe ireversibil, pe langa efectele adverse propriu-zise la nivelul organismului ca intreg (insomnii, scaderea apetitului, afectarea cresterii in inaltime, probleme cardiace).
  • Varsta cea mai mare a adolescentei se poate confrunta cu aceiasi dificultate a imaturitatii neuropsihice, daca tinem cont de cresterea ratei de diagnostic pentru adolescentii intre 15 si 17 ani, asa cum a fost raportata de studiile statistice americane, si nu neaparat pentru cei mai varsta (de 18 ani).

Dar aici e discutabil, pentru ca, anterior, varsta cea mai mare pentru diagnostic era de 12 ani; or aceasta varsta a crescut, ceea ce poate insemna ca, invers, acesti copii sunt prea in varsta, deci in cazul lor diagnosticul nu poate decat sa se confirme.

In aceste conditii, concluzioneaza autorii studiilor, poate ca ar fi cazul sa cercetam mai atent categoriile nou diagnosticate.

De exemplu, ADHD a inceput sa fie diagnosticat cu o frecventa din ce in ce mai mare la fete, or ADHD este considerata o tulburare preponderent masculina. Simptomele nu mai sunt insa dintre cele zgomotoase, ci unele mai subtile, precum izolarea sociala.

Un alt exemplu este ca copiii de ambele sexe ce ating pragul de varsta pentru incadrarea la gradinita/scoala mai devreme sunt diagnosticati cu o frecventa mai mare decat colegii lor ceva mai in varsta.

De unde rezulta ca, pe o parte, prin prisma imaturitatii psihice, ADHD ar putea fi supradiagnosticat, (ultimul exemplu), iar pe de alta, prin prisma identificarii unor simptome specifice, mai bine constientizat (primul exemplu), deci justificat in calitate de diagnostic.

Cititi si ADHD la Arad: Inca un caz de discriminare in scoala

Tipologiile ADHD. Centrarea pe biologie, nu pe simptome

Confruntati cu dificultatile de diagnostic, cercetatorii americani au incercat sa gaseasca corespondentele temperamentale – mai fundamentate biologic – ale celor trei mari categorii de comportamente ADHD: predominant neatent, predominant hiperactiv-impulsiv, respectiv simptomatologie combinata.

adhd tulburari psihiatrice supradiagnosticare
Foto: Center for Educational Neuroscience

Ipoteza lor era ca o tipologie temperamentala ar fi o predictie mai acurata a evolutiei ADHD pe termen lung, in sensul de ameliorare sau de inrautatire a simptomelor cu trecerea timpului.

Cum temperamentul se contureaza devreme in dezvoltare, ca fond profund biologic al personalitatii adulte, el poate fi un bun reper pentru modul in care ADHD – ca stare neurobiologica – intervine destabilizandu-l sau conlucrand cu el.

Aflati de ce Fetele cu ADHD sunt de doua ori mai predispuse la obezitate 

Astfel ca cercetatorii au pus parintilor unor copii intre 7 si 11 ani intrebari din urmatoarele categorii: daca le place in mod deosebit activitatea fizica, daca se iau la harta; daca, dimpotriva, sunt calzi si prietenosi; sau daca se infurie usor si devin frustrati cand fac vreo greseala. Apoi au grupat raspunsurile, identificand trei grupuri de copii: cei cu ADHD usor, cei cu ADHD exploziv si cei cu ADHD iritabil.

Concluziile lor au fost urmatoarele:

  1. Copiii cu ADHD usor prezentau toata gama de simptome, insa temperamental erau asemanatori copiilor fara acest diagnostic.
  2. Copiii cu ADHD exploziv erau inalt excitabili, extrem de energici si exuberanti.
  3. Copiii cu ADHD iritabil aveau nivele ridicate de furie, frica si tristete, si erau greu de linistit.

Cercetatorii au masurat diferentele si la nivelul activitatii creierului si al frecventei cardiace.

De exemplu, in cazul tipului iritabil de ADHD, doua regiuni ale creierului, amigdala, respectiv insula anterioara nu se sincronizau la fel de bine precum la celelalte tipuri si de aceea nu puteau conlucra eficace pentru reglarea emotiilor.

Un an mai tarziu, aceiasi copii au fost din nou grupati: peste 70 la suta dintre cei clasificati initial ca explozivi sau iritabili s-au incadrat la fel, ceea ce indica o stabilitate destul de mare in timp a acestor tipuri.

Studiul, de altfel unul de mica amploare, este doar un mod de a abordare a clasificarii ADHD, nu o clasificare diagnostica in sine. Propune o directie de evaluare a severitatii ADHD in raport cu agravarea in timp si degenerarea in alte tulburari psihiatrice (tulburari de dispozitie, de anxietate), fiind o masura indirecta, calitativa a severitatii diagnostice.

Sursa: https://www.livescience.com/53024-us-kids-adhd-diagnosed.html

Cristina Ene Cafe Gradiva psihoterapie psihanalitica

Cristina Ene

se formeaza in psihoterapie psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: ADHDautor: Cristina Enerubrică: Gradivariumrubrică: Ştiri

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer
Psi

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

by Teodora Dobrescu
26 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice
Psihanaliză

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

by Cafe Gradiva
3 februarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19
Psi

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

by Cafe Gradiva
15 ianuarie 2021
Load More
Next Post
Pledoarie pentru melancolie

Pledoarie pentru melancolie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Reactorul nuclear al lui Jung
Cafe Gradiva

Reactorul nuclear al lui Jung

8 octombrie 2020
Cum îl anihilezi pe şantajistul sentimental
Cafe Gradiva

Cum îl anihilezi pe şantajistul sentimental

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.