• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Lehamitea depresiva

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Lehamitea depresiva
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Tot ceea ce are legatura cu vara se inscrie in cliseul feeric “si au trait fericiti cat a fost vara de lunga”. Ca e vorba de reclama la inghetata sau spray de tantari, vara contine intotdeauna o plaja superba, cu o mare albastra cum doar in vise (sau in filme) vezi, musai cu palmieri si mai ales o stare de beatitudine completa. Este nevoie doar de cativa pasi in realitatea cruda pentru a observa ca vara nu este nici pe aproape paradisul regasit al stralucirii cautate un an intreg. O caldura infioratoare, o plaja aglomerata, o mare plina de alge, gunoaie in loc de palmieri, nervi, agitatie, inghionteala pentru o friptura cu cartofi prajiti si deja feeria e la fel de utopica precum gandul ca ai putea intalni in zilele noastre un dinozaur adevarat. In fapt, este doar o iluzie faptul ca vara este despre relaxare si odihna. Acesta este un ideal inaltat atat de sus incat orice incercare de a ne apropia de el devine la fel de zadarnica ca aceea de a inalta un zmeu in timpul unui taifun. A pune o presiune atat de mare si atat de indelung asteptata pe doar cateva zile este o reteta care are toate premisele de a transforma multa visata vacanta intr-o dezamgire cumplita. Fara ca locul in sine sau vacanta sa aiba vreo legatura cu asta. Pur si simplu din ecuatia elementara in care un papuc din plastic nu poate fi niciodata un pantof Louboutin. In orice caz, cu un papuc din plastic te poti deplasa foarte bine, cu conditia sa nu te astepti sa te simti in el ca intr-un pantof de lux. Si sa iti asumi bataturile iminente.

lehamitea pozitia depresiva

Daca dam de-o parte intreaga suita de expresii maniacale ale fericirii de vacanta, constatam cu usurinta ca starea de fapt este ceea ce un coleg, intr-o discutie recenta, numea foarte sugestiv lehamitea depresiva. Atunci cand intre ideal si realitate se casca o prapastie precum distanta de la pamant la cer, singura aparare decenta este resemnarea si includerea a tot ceea ce ne inconjoara in acelasi aluat. Celebrele expresii: asta e viata, nu le poti avea pe toate, oricum totul e de rahat, lasa ca nici la altii nu e mai bine, oricum n-am ce face, de unde sa ceri mai mult sunt doar o extensie verbala a mai sus numitei atitudini. Combinatia dintre cele doua cuvinte mi s-a parut una foarte sugestiva: lehamite (oboseala, plictiseala, dezgust, sila) depresiva (o conditie ulterioara acceptarii unei pierderi irecuperabile in starea ei originara). Intr-una din reflectiile sale, Emil Cioran spunea:

Melancolia e sentimentul ca nefericirea are sa te copleseasca chiar in mijlocul paradisului.

Cititi despre Pozitia depresiva

Citeştedespre

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

1 decembrie 2020

Si chiar asa se intampla vara. In mijlocul vacantei mult visate si a regasirii paradisului pierdut, te cuprinde tristetea ca nu este ceea ce stiai ca ar fi, ca nu mai este ceea ce ai lasat candva si mai ales ca nu este cum te-ai fi asteptat sa fie. Singurul destin viabil este lehamitea. A pastra cu anduranta un sentiment de dezgust fata de propria iluzie care a esuat rasunator, dezgust care este insa proiectat cu succes asupra exteriorului. Incercam sa ne convingem ca nu este vorba despre faptul ca am esuat in incercarea noastra de a acomoda realitatea idealului nostru si ne spunem ca realitatea a esuat lamentabil in incercarea ei de a se transforma in idealul nostru.

Un mic exemplu. Intr-una din zilele de vacanta la malul marii, soarele refuza sa apara. Nori negri se arata la orizont, vantul bate cu putere, marea este intr-o zvarcoleala deloc primitoare pentru o baie relaxanta, iar soarele este ca si inexistent pentru o zi superba de plaja. Prima reactie este una de siderare, marcata printr-o negare vehementa: cu siguranta astazi va fi o zi superba. Apoi, pe masura ce aceasta iluzie este destramata, apare timid, dar din ce in ce mai evident o teorie a conspiratiei paranoide: Mi s-a stricat si concediul acesta. Numai mie mi se putea intampla. Ulterior, pe masura ce norii se incapataneaza sa ramana negri, gandul aluneca usor catre pozitia depresiva: Oricum e naspa, sigur nu o sa se mai insenizeze. Si iata-ne foarte aproape de lehamite: mai bine as pleca deja acasa, oricum a fost de rahat.

Cititi si De la pozitia schizo-paranoida la pozitia depresiva

Drama nu apare din cauza factorului imprevizibil pe care nu il putem controla, ci apare din inertia incapatanata cu care ne opunem acceptarii unei schimbari care ne deviaza putin de la scenariul cotidian. Ce pot face cand nu mai pot face ceea ce mi-am propus sa fac? Cum as putea profita de un moment care nu seamana cu ceea ce mi-am imaginat? Si mai ales cum as putea reusi sa gasesc ceva care sa imi place placere, in ciuda neplacerii deja create?

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: http://7-themes.com/data_images/collection/9/4500938-summer-beach-wallpapers.png

Tags: autor: Cristina Călărăşanupozitia depresivarubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?
Societate

De ce distanța (sau distanţarea) socială se numește „distanță socială”?

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989
Gradiva Podcast

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

by Cafe Gradiva
15 octombrie 2020
Load More
Next Post
Psihanalistul Vera Sandor despre adevarurile profunde ale psihanalizei

Psihanalistul Vera Sandor despre adevarurile profunde ale psihanalizei

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Roman natural cu pulpa
Cafe Gradiva

Roman natural cu pulpa

8 octombrie 2020
Personalitatea narcisica si “cel mai bun” doctor
Cafe Gradiva

Personalitatea narcisica si “cel mai bun” doctor

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.