Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

SOS, vine ploaia

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
SOS, vine ploaia
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Ne-am vazut obligati recent sa ne punem o intrebare: ce ne facem daca vine furtuna? Fenomenul care a luat nastere in jurul unei informatii meteorologice obiective merita toata atentia noastra. Intr-adevar am fost puternic afectati de o furtuna, dar ea nu a constat in fenomene meteorologice extreme, ci intr-unele psihologice care au escalad rapid la nivel social creand o imensa panica si dand nastere unui sir interminabil de scenarii apocaliptice. De la furtuna s-a trecut la ciclon, apoi la uragan, pentru ca in final sa fie aproape sigura stergerea orasului de pe fata pamantului.

SOS, vine ploaia

Cum ajunge o informatie sa devina sursa de alimentare a unei panici imense si chiar a unor scenarii rupte de realitatea imediata? O informatie nu ne mai poate fi de folos atunci cand ea este perceputa ca un persecutor. Mintea nu mai este interesata sa traduca sensul unei informatii daca o percepe ca pe o amenintare iminenta. In acest sens, intrebarea fundamentala este cum am ajuns sa ne simtim amenintati de o avertizare meteo si ce a transformat aceasta avertizare intr-un agresor al sigurantei noastre. O posibila ipoteza pentru a raspunde la aceasta intrebare este ca declansatorul a fost purtatorul informatiei si afectul pe care l-a starnit propria lui minte atunci cand a dat mai departe informatia. Apoi, prin ceea ce se numeste rezonanta fantasmatica, cu o viteza uluitoare, scenariul s-a raspandit peste tot.

Dar chestiunea de fond este ceva mai complexa. Psihanalistul Rene Kaes aloca un spatiu important in cartea sa Le Maletre (titlu pe care am putea sa il traducem prin Disconfortul de a fi, cartea fiind un ecou contemporan al celebrului Disconfort in cultura al lui Sigmund Freud) dezacordajului specific disconfortului contemporan. El afirma ca sursa acestui dezacordaj este transformarea rapida a legaturilor dintre generatii, schimbarile profunde survenite in cursul a doar cateva generatii, schimbari care oricat de liberale ar fi, sunt in egala masura si sursa de tulburare si de conflict, cu atat mai mult cu cat inca nu s-au gasit si mecanisme care sa ajute eficient la reglementarea lor. Asadar, spune psihanalistul, nu avem de-a face doar cu un deranj pasager, ci chiar cu o transformare structurala si avem mare nevoie sa putem discerne ceea ce apartine previzibilului si imprevizibilului, ceea ce este continuu si discontinuu, pentru ca una dintre cele mai mari dificultati ale unei astfel de mutatii structurale este faptul de a trebuie sa ne imaginam viitorul fara a ne putea sprijini pe trecut. Un efect direct este sentimentul tot mai acut ca lumea este un loc plin de pericole si ca viata este periculoasa in sine. Ceea ce odinioara facea parte dintr-un imaginar catastrofic astazi devine ceea ce psihanalistul numeste o cultura fobica a relatiei cu lumea in care traim, aceasta lumea devenind un spatiu permanent de proiectie a disconfortului interior si o cultura a neincrederii, ca o retragere a increderii, ca o distrugere definitiva acesteia. Intr-un astfel de context, angoasele care apar sunt de natura primitiva pentru ca ele evoca o amenintare a existentei si o spaima iminenta de prabusire. “O teroare fara nume” isi cauta exponent in tot ceea ce ar putea constitui un potential pericol. Gandurile persecutoare si depresia semnaleaza astfel esecul mecanismelor de aparare in fata unei angoase arhaice si genereaza suferinta si un “disconfort de a fi”.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

In lumina celor descrise mai sus, putem intelege inconstient “avertizarea meteo” ca pe o amenintare care este traita ca o angoasa insuportabila de moarte si genereaza un raspuns primitiv al psihicului, ocolind mentalizarea ei si facand imposibila recunoasterea simbolica a intregii incarcaturi emotionala pe care o produce. Reactia este una foarte asemanatoare cu ceea ce Joyce McDougall numea isterie arhaica, o stare regresiva construita in jurul unor angoase primitive care ameninta identitatea de sine si viata, aceste angoase neavand capacitatea de a dobandi o reprezentare mentala intr-o forma simbolica si verbala.

Asadar, in loc sa ajungem sa ne punem intrebari despre o informatie pe care o primim, sa o traducem in termenii experientei noastre de viata, sa o confruntam cu realitatea imediata, sa ii gasim repere, ajungem inconstient sa fim aruncati in mijlocul unui vartej afectiv in care totul pare amenintator si singura noastra preocupare este sa supravietuim, sa fugim din calea pericolului ucigator.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: ImagoSocietate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
Load More
Next Post
Psihanaliza si psihosoma

Psihanaliza si psihosoma

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre fixatia simbiotic-incestuoasa
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fixatia simbiotic-incestuoasa

22 noiembrie 2020
Cum să te foloseşti de aici-şi-acum: ciuleşte urechile
Cafe Gradiva

Cum să te foloseşti de aici-şi-acum: ciuleşte urechile

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.