A XI-a Conferinta Nationala de Analiza Tranzactionala, cu tema „Diagnoza si interventie in Analiza Tranzacţionala”, s-a desfasurat intre 27-31 octombrie 2017 la Bucuresti.
Despre ce inseamna analiza tranzactionala si despre Conferinta ARAT va
propun sa aflati din dialogul pe care l-am purtat cu Monica
Nastasa, psiholog, psihoterapeut si director executiv al Conferintei
Nationale ARAT 2017.
Surpriza mea a fost destul de mare atunci cand, cu ceva ani in urma, am realizat ca m-am trezit la 5 dimineata plina de bucurie, ca si cum as fi vrut sa maresc intervalul de timp pana la ora 9 cand incepea un workshop la care imi dorisem intens sa particip. Un prilej de incantare si bucurie a ramas pentru mine ocazia de a participa la workshop-urile din cadrul conferintelor Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala (ARAT).
Ce este analiza tranzactionala? Conferinta Nationala ARAT
Analiza tranzactionala este o metoda de interventie psihoterapeutica, folosita in educatie, consultanta organizationala, dar si in negociere de ostatici, creata de Eric Berne din convingerea ca oricine poate avea acces si chiar este indicat sa aiba acces la cunoasterea de sine, la intelegerea a ceea ce se petrece cu sine, astfel incat cunostintele complexe de psihologie este necesar sa fie prezentate intr-un mod care sa fie pe intelesul tuturor. De altfel, este notoriu ca una din intrebarile de la examenul de certificare ca analist tranzactional este:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cum explici aspectul X pe intelesul unui copil de opt ani?
Mot-a-mot, sintagma ”analiza tranzactionala” se refera la analiza specifica a schimburilor de informatii care au loc la nivel cognitiv si emotional atunci cand oamenii vorbesc unii cu altii si stabilesc legaturi.
Vedeti aici ce spune Eric Berne despre analiza tranzactionala
Conferinta Nationala ARAT iti ofera un prilej de cunoastere a modului cum lucreaza specialisti recunoscuti din domeniul psihoterapiei si domeniul organizational, nu printr-un tip de prelegere in stil academic, ci fiind implicat in mod activ intr-o structura de invatare prin descoperire proprie, de tip workshop, care permite punerea in practica a informatiilor care au o inalta valoare academica in fapt. De exemplu, invitatele din strainatate de anul acesta au fost: Gloria Noriega Gayol (Mexic), psihoterapeut, trainer si supervizor certificat care a primit Premiul „Eric Berne” in 2008 pentru articolul “Mecanismul transgenerational de transmitere a scriptului”, si Jutta Kreyenberg (Germania), consultant, formator si supervizor in domeniul organizational care în anul 1999 a fondat un institut de coaching si mentorat. Sunt specialisti de prima mana, ca sa nu zic de-a dreptul: wow!, cand citesti si te informezi despre ei.
Conferinta Nationala de Analiza Tranzactionala 2017: Munca de coordonare, implicatii personale
CLAUDIA BUZOIANU: Cum e pentru tine, Monica, sa participi la conferintele ARAT? Iti amintesti ceva care te-a impresionat atunci cand aveai doar calitatea de participant? Ce te-a motivat asa incat sa vrei sa coordonezi organizarea Conferintei de anul acesta?Am senzatia ca ai mai fost implicata in organizarea conferintelor, nu-i asa?
MONICA NASTASA: Voi spune cateva cuvinte despre pozitia mea ca membru in Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala (ARAT). Formarea mea in analiza tranzactionala (AT) a inceput in anul 2007, iar pana in prezent cred ca am acumulat mai bine de o mie de ore de formare. Experimentasem putin si in alte scoli. Cand am descoperit AT-ul, as putea spune ca a fost marea mea descoperire profesionala. Mi se potriveste, ca scoala este simpla si complexa in acelasi timp. Pot folosi aceasta abordare in orice specialitate a psihologiei, are sens, are impact, are rezultate. Cadrul si tehnica profesionala confera standarde inalte folosite mondial, avem un limbaj comun si general valabil. Comunitatea este open minded, aduce suport si emotii, ceea ce creeaza sentimentul de apartenenta si atasament.
De aici pot vorbi despre cum este sa particip la conferinte organizate de ARAT. Prima data cand am participat, am plecat acasa imbogatita. Notasem pagini bune de informatii valoroase, pagini ce le-am folosit in munca mea profesionala, am avut insight-uri si emotii pozitive. Erau conferinte de inalta calitate, unde oamenii se conectau si cresteau impreuna.
M-a motivat sa coordonez conferinta de anul acesta faptul ca am coordonat-o si acum doi ani, ca in anul 2010 am fost implicata ca voluntar. Aveam deja aceasta experienta. De multe ori imi asum pozitii de decizie, in felul acesta am puterea de a face munca pe care mi-o doresc si in care cred. Cunoscusem sentimenul de satisfactie al acestei munci si bucuria de a fi impreuna. Imi este draga comunitatea aceasta, am sentimente de atasament si ma bucur sa ofer ceva oamenilor care vor sa se dezvolte personal si profesional. Obiectivul meu a fost ca si acum doi ani, sa ridic steagul Analizei Tranzactionale cat mai sus, sa ofer sansa de a aduce psihologilor si nu numai psihologilor, oportunitatea de a cunoaste aceasta scoala si de a trai experienta unei conferinte de calitate cu oameni deosebiti.
CLAUDIA BUZOIANU: Iti propun sa intram in detalii legate de conferinta din acest an. Care a fost propunerea ta pentru tema conferintei si cum ai ales invitatii straini care sa participe?
MONICA NASTASA: Mi-am dorit sa abordam aspecte legate de diagnoza si interventie. Pentru interventie avem nevoie de o buna diagnoza. Voiam sa aflu de la invitatii nostri in ce mod fac interventia, atat in zona de psihologie organizationala, cat si in cea de psihoterapie. E foarte importanta radacina problemei, cauzele, ce se intampla, ca sa intelegem de ce ajungem de multe ori intr-o stiuatie nedorita. In Analiza Tranzactionala se vorbeste despre scenariu, m-am asteptat sa exploram aparitia scenariului de viata, sa lucram in aceasta directie, astfel incat sa putem face transformari in a invata sa traim cu ceea ce suntem intr-un mod eficient si cat se poate de fericit.
Am ales invitatii pornind de la recomandari si de la ceea ce am citit despre ei. Imi amintesc faptul ca am avut o dorinta si o energie intensa sa sustin propunerea Gloriei Noriega Gayol, a fost un sentiment ciudat ca am nevoie de ea, ca ARAT-ul are nevoie de un astfel de invitat. Alegerea trainerilor s-a dovedit foarte inspirata. Am primit multe feedback-uri pozitive legate de calitatea workshopurilor.
CLAUDIA BUZOIANU: Stiu ca initial tema sau titlul ales de tine pentru conferinta a fost Ce spun psihologii dupa “Buna ziua!” care facea trimitere la una din cartile de referinta ale lui Eric Berne. Cum a fost pentru tine sa reformulezi astfel incat titlul agreat pana la urma este Diagnoza si interventie in analiza tranzactionala?
MONICA NASTASA: Propunerea mea de titlu initial a fost Ce spun psihologii dupa “Buna ziua!” – Diagnoza si tratament in analiza tranzactionala. Ne-am oprit in cele din urma la ultima parte, deoarece au fost voci care au contestat argumentand ca Analiza Tranzactionala se foloseste si de catre alte categorii profesionale, nu numai de catre psihologi. Da, aceasta metoda psihologica poate fi intr-adevar folosita cu succes de mai multe categorii profesionale. Diferenta consta in faptul ca un psiholog se poate folosi de anumite cunostinte mai de profunzime, pe care de multe ori un analist tranzactional care nu a absolvit Facultatea de Psihologie le pierde. Si fac trimitere la teme care se studiaza in Facultatea de Psihologie: istoria psihologiei, psihologia educatiei, psihodiagnostic, psihologia dezvoltarii, psihologia varstelor, neuropsihologie, psihologie sociala, sunt materii care se studiaza metodologic si consider ca nu echivaleaza intru totul cu ceea ce studiam in cei patru ani de formare.
CLAUDIA BUZOIANU: Ce te-a sustinut de-a lungul intregului proces de realizare a proiectului?
MONICA NASTASA: M-a sustinut dorinta de a avea suces, de a transforma acest proiect intr-o realizare a noastra, a echipei care a muncit cu mine in tot acest timp. Vizualizam in momentele grele cum urma sa se deruleze intreg programul in cele cinci zile, astfel incat sa nu pierdem detalii si tot adaugam sarcini noi.
CLAUDIA BUZOIANU: Poti mentiona ceva care te-a impresionat placut in tot demersul acesta?
MONICA NASTASA: Greu de spus, a fost o munca grea, mai ales ca in momentul in care am decis sa coordonez acest proiect nu stiam ca intreg demersul urma sa se suprapuna peste alte activitati importante. In aceeasi perioada, aveam admiterea la scoala doctorala, incepeam un proiect prin Ministerul Tineretului in Harghita, activitatea de cabinet se intensifica, iar acasa ma asteptau cei doi copii mici ai mei. Asa ca pentru mine a fost un proiect istovitor. Totusi, pot spune ca ma impresiona cand colegii mei luau initiativa si veneau cu solutii, ma bucuram sa fim impreuna.
CLAUDIA BUZOIANU: Pentru ca e un dialog, mi se pare fair-play sa formulezi si tu intrebari.Care e intrebarea sau intrebarile la care ai vrea sa-ti raspund?
MONICA NASTASA: Te-as intreba, acum ca s-a incheiat Conferinta: Ce a adus in viata ta profesionala sau personala?
CLAUDIA BUZOIANU: Multumesc mult pentru intrebare! Intalnirea cu Gloria Noriega Gayol si Jutta Kreyenberg a fost un privilegiu, m-a impresionat calitatea relatiei pe care au stabilit-o cu grupul in ansamblu si cu participantii la nivel individual. Naturaletea, energia implicarii in relatie sunt pentru mine un model pentru ceea ce inseamna sa fii tu insuti si un profesionist de inalta clasa.
Sub aspect informational din lucrul cu Jutta Kreyemberg de la inceputul conferintei am ramas cu ideea ca e bine sa tii cont de caracteristicile contextului larg in care traim astazi si anume: volatilitatea (se refera la frecventa schimbarilor), incertitudinea (neclaritati legate de situatia prezenta), complexitatea (multitudinea de factori de decizie de care e nevoie sa tii cont) si ambiguitatea (lipsa de claritate legata de semnificatia unui eveniment). Cu alte cuvinte, este vorba despre a constientiza efectul asupra ta a ceea ce specialistii au identificat ca fiind lumea VUCA, un acronim format din initiale englezesti ale cuvintelor volatilitate, incertitudine, complexitate, ambiguitate.
Gloria Noriega Gayol m-a uimit cum a imbinat sursele formarii sale profesionale, psihanaliza, teoria redeciziei, analiza tranzactionala si metoda arhitecturii familiale a Virginiei Satir intr-o metoda de lucru proprie complexa, subtila si eficienta. A fost pentru mine o modelare plina de maiestrie a ceea ce inseamna abilitatile unui psihoterapeut de a folosi protectia, puterea si permisiunea in procesul de vindecare. Este ca si cum as fi asistat la o operatie de mare complexitate realizata cu usurinta si maiestrie si da, sunt si eu recunoscatoare pentru aceasta oportunitate. La nivel personal sunt recunoscatoare ca m-am putut simti atat de in largul meu intalnindu-ma cu colegii mai vechi si mai noi, atat in calitate de participant, cat si de trainer, o energie atat de buna si de vindecatoare in acelasi timp.
CLAUDIA BUZOIANU: Esti multumita de ceea ce ai facut?
MONICA NASTASA: In mare parte da. Raspund asa intrucat sunt o perfectionista si mereu gasesc aspecte care se pot imbunatati. Pentru mine, aceasta dinamica de crestere si dezvoltare continua da un sens motivant viitorului.
Despre Virginia Satir cititi si Arta de a fauri oameni
Conferinta Nationala de Analiza Tranzactionala 2017: Aprecieri finale, gratitudine
CLAUDIA BUZOIANU: Care este echipa care te-a ajutat si cum s-a desfasurat procesul de organizare al Conferintei ARAT 2017?
MONICA NASTASA: Imi este greu sa enumar colegii, pentru ca toti au avut un rol important in acest proiect. Cu Irina Filipache fac echipa din anul 2011, am lucrat impreuna pana anul acesta la Revista Romana de Analiza Tranzactionala si avem opinii comune pe care le-am folosit si in organizarea conferintei. Un rol important l-a avut Alexandra Escu care s-a implicat mult in promovare, relatia cu trainerii si facultatile. In contractul cu trainerii m-am angajat sa le oferim anumite vizite in scop turistic. Alexandru Constantin, presedintele actual al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala a fost ghid pentru Gloria Noriega Gayol in Ardeal, iar pentru Jutta Kreyenberg in Bucuresti. Daniela Simache a fost ghidul Gloriei in Bucuresti. Cristina Pop s-a ocupat de site-ul conferintei. Olga Sandu a tinut evidenta participantilor si, impreuna cu Ludovic Sandulescu, Olivia Fratila, Daniela Ursu si Ramona Zorlescu s-au ocupat de receptie si sali in cadrul Universitatii „Spiru Haret”, Facultatea de Psihologie, gazda si vechiul nostru prieten. In deschiderea conferintei ne-a onorat cu prezenta domnul profesor univ. dr. Petru Lesievici, directorul Departamentului de Psihologie si Stiintele Educatiei al Universitatii „Spiru Haret”. Alina Rus m-a ajutat la realizarea rezervarilor pentru traineri si plati, fiind si trezorierul actual al ARAT-ului. Traducatorii: Oana Panescu care a facilitat si relatia cu „Spiru Haret”, fiind cadru universitar la Facultatea de Psihologie, Zmaranda Dinescu, Adina Tita, Ioana Usurel.
In intreg procesul de organizare ne-am implicat toti, fara sa urmarim strict anumite sarcini, ce nu putea cineva, prelua altcineva. Inca mai sunt aspecte la care se lucreaza, avem de finalizat procesul de acreditare la Colegiul Psihologilor, de tiparit diplomele, de facut situatia finala pentru raportul ARAT. Desi aveam experienta acestei Conferinte din anul 2015, dinamica a fost diferita, unele aspecte care au tinut de organziare au fost altfel acum.
CLAUDIA BUZOIANU: Iti multumesc pentru prilej, pentru disponibilitate si pentru ceea ce ai realizat! Felicitari din toata inima!
MONICA NASTASA: Cu drag! Iti multumesc pentru ca mi-ai dat ocazia sa fiu alaturi de cititori.
Claudia Buzoianu
este psihoterapeut, format in analiza tranzactionala, trainer soft skills.