Mic indreptar despre schizofrenie
Schizofrenia este o afectiune complexa care poate avea un impact profund atat asupra persoanelor afectate, cat si asupra apartinatorilor acestora. Este important ca toate partile implicate sa constientizeze optiunile disponibile. Tratamentul trebuie sa fie adaptat cerintelor individuale pentru a sprijini persoana afectata sa duca o viata implinita,
spune Jane Griffiths, director al grupului de companii farmaceutice Janssen Europe.
Desigur, orice lege de bun-simt spune ca orice tratament / terapie care se dovedeste eficienta, fara efecte secundare dificil de gestionat, nu se schimba!
Dar se poate creste eficienta! Asa si in schizofrenie.
Cititi si Pacientii cu schizofrenie si comportamentul violent
Schizofrenia – ce este
Schizofrenia este o tulburare mentala severa şi invalidanta care afectează gandirea, limbajul şi comportamentul normal al unei persoane.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cerebelul este cea mai afectata regiune a creierului în schizofrenie, sustine un recent studiu imagistic norvegian. Desi ocupă doar 20% din creier, cerebelul detine aproximativ 70% din totalul neuronilor! Un studiu condus de dr. Torgeir Moberget a examinat 2 300 de explorari imagistice din zone diferite ale globului si a observat ca volumul cerebelar al pacientilor cu schizofrenie este mult mai mic decat al celor fara această tulburare.
Bolnavii de schizofrenie si apartinatorii
Pentru ca schizofrenia afecteaza sistemic, majoritatea studiilor si a planurilor de tratament includ si apartinatorii.
Un studiu efectuat in 12 tari europene (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie) la care au participat 166 de adulti care traiesc cu schizofrenie si 468 de apartinatori, realizat de agenţia independenta de studii de piata Fieldwork International, a cercetat gradul de constientizare, sentimentele si preferintele in privinta tratamentului.
Impactul acestei afectiuni asupra vietii cotidiene a retelei sociale a pacientilor este coplesitor de multe ori (mai ales in recaderi si spitalizari). 94% dintre apartinatori au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o ingrijesc sa isi ia medicamentele aproape zilnic. 1 din 5 apartinatori se simt atat de obositi, incat nu mai pot functiona la un nivel optim nici personal, nici profesional!
Schizofrenia la Hollywood: clisee si dezinformare
Schizofrenie si antipsihotice
In tratarea schizofreniei se folosesc medicamente numite antipsihotice (“foste” neuroleptice). Antipsihoticele tratează simptomele, nu vindeca, dar modifica evolutia bolii.Sunt disponibile acum diferite opţiuni, de la tratamentele cu administrare zilnica pe cale orala, pana la cele injectabile cu eliberare prelungita. Avantajele celor injectabile sunt ca dau libertate pacientilor (nu au grija medicamentelor in fiecare zi, ci doar o data pe luna) si, in plus, intrucat injectia o face medicul, exista un control mai bun al tratamentului.
Dar multi pacienti dezvaluie consecinte neplacute si “greu de dus” in urma tratamentului cu antipsihotice: halucinatii, deliratii, spasme musculare, libido scazut, cresteri in greutate, stari confuzionale, micsorarea capacitatii de concentrare.
Gradul de non-complianta este mare. Un raport american din 2012 spune ca 70% din pacienti intrerup tratamentul cu antipsihotice la scurt timp de la administrare. Medicii reduc doza medicamentoasa la jumatate in mare parte din cazuri. Pe de alta parte, pacientii intampina dificultati in ceea ce priveste adaptarea la stilul de viata pe care il impune o boală psihica. De aceea, cei mai multi necesita consiliere psihologica sau psihoterapie, astfel incat sa le fie mai lina intelegerea si acceptarea trairilor…
Schizofrenia – tratamentul interdisciplinar
Drept care modelul actual de tratare al schizofreniei este orientat spre reabilitarea persoanei suferinde, nu numai pe simptome si tratarea lor farmacologic. Se lucreaza in echipa multidisciplinară (psihiatru, asistenta medicala de psihiatrie, psiholog, asistent social, fizioterapeut, psihoterapeut, terapie ocupationala etc.), urmarindu-se (re)integrarea in familie, la locul de munca si în societate, un echilibru adecvat cu propria persoana.
Modelul bazat pe management de caz se pare ca da rezultate bune. Se are in vedere ca schizofrenia duce la nevoi (emotionale, profesionale…) care trebuie acoperite / inlocuite pentru ca viata zilnica sa fie de calitate: sa aiba posibilitatea de a se duce la cursuri sau la serviciu, sa fie independenti si sa mentina relatii sociale pe termen lung.
Astfel, sunt esentiale:
- cooperarea intre persoana suferinda, familia acestuia si personalul implicat in tratare, ingrijire si reabilitare; trebuie ca toti sa fie pe “aceeasi lungime” de unda!
- coordonarea acțiunilor echipelor, adica a mai multor oameni apartinand diferitelor categorii profesionale;
- continuitatea in tratament, supravegherea evolutiei bolii;
- continuitate in contactele cu persoana afectata de schizofrenie;
- combinarea mai multor strategii terapeutice:
- tratament farmacologic;
- psihoterapie (cognitiv-comportamentala, adleriana, elemente de terapie ocupationala)
- exersarea deprinderilor sociale;
- acordarea suportului psihologic familiei si prietenilor persoanei suferinde;
- psihoeducația familiei și a persoanei diagnosticate cu schizofrenie (simptome, evoluție, efecte secundare ale medicamentelor, asteptari, comportamente fata de individul suferind).
- diverse masuri psihosociale (asistenta si protectie psihosociala) etc.
Inca nu exista tratament de vindecare completa pentru aceasta boala psihica. Exista cercetari avansate de noi molecule combinate cu diverse forme de psihoterapii!
Speranta rezista!
Și daca după 7 ani nu mai ia tratamentul cu toate ca aparent pare normal decât ca se enervează exagerat de repede este foarte dușmănos toată lumea e de vina numai el are dreptate. Stările din trecut nu au mai apărut dar este foarte suspicios. Se mai poate repeta episod așa sever?? Multumesc
buna ziua, tratamentul nu poate fi intrerupt sau modificat decat la recomandarea si consilierea cu medicul curant/psihiatru care l-a prescris! psihoterapia conteaza mult…si mediul familial, social..pot fi perioade in care totul pare normal si in echilibru, dar care pot fi urmate de episoade decompensate, severe…