Nu este despre adolescentele minore care au copii, ci despre fiecare dintre noi care putem face ceva. Exista o ranire profunda in interiorul nostru care rezoneaza cand auzim sau vedem situatii dramatice si instinctiv vrem sa nu vedem sau sa nu auzim; sau nu ne pasa, nu simtim nimic! Sau, din contra, ne fascineaza si e ca si cum ai zgandari cu placere o rana care doare. Sau alegem sa actionam cumva.
Putem sa ne tratam cu respect, cu blandete pentru ranirea aceea din noi; s-o vedem si sa-i permitem sa se vindece. Pentru ca despre respect este vorba: respect pentru viata, respect pentru fiecare fiinta umana. Fetele care au copii de multe ori sunt tratate grosolan si cu cruzime si asta doare ingrozitor de mult; sunt excluse si lasate frecvent sa se descurce singure intr-o lume pe care o percep cu totul ostila.
De fiecare data cand tu ca femeie te protejezi, te lasi ajutata sau ceri ajutor, cand ai grija de tine, te respecti. Te respecti si cand nu vorbesti urat sau aiurea. De fiecare data cand arati respect fata de o femeie, arati ca te respecti pe tine ca barbat. De fiecare data. Cand protejezi, cand esti politicos si nu injuri. De fiecare data cand facem asta le ajutam pe fetele adolescente care au copii sa descopere respectul de sine. Cream o altfel de lume. Tu singur, de fiecare data! Ia aminte: puterea este a victimei.
Am scris textul de mai sus pe la inceputul verii pentru Adrian Staicoviciu, fotograf. Nu-l cunosc personal pe Adrian, ma recomandase o prietena cu care lucrasem. Stand de vorba cu el la telefon mi-a povestit despre o stire pe care a auzit-o, posibil la Digi 24, referitoare la numarul foarte mare in Romania al adolescentelor minore care au copii, cele mai multe din ele respinse de familie. Se pare ca Romania este pe locul 2 in Europa, dupa Marea Britanie, retinuse Adrian. Apoi mi-a povestit despre demersul facut la insitutiile statului; a cerut informatii despre masurile de protectie existente sau care ar putea fi luate. Surpriza? Nu a primit nici un raspuns. Atunci a demarat o actiune pe cont propriu si a inceput cu ceea ce-i statea la indemana: fotografia. Cum nu putea expune pe cineva aflat chiar in situatia critica, de altfel imaginea minorilor este protejata prin lege, a recurs la ajutor profesionist si doamna Stefania Constantin de la One Models s-a dovedit receptiva, ea fiind cea care a gasit-o pe Roberta, modelul care a dorit sa se implice si care apare in fotografie. Apoi Adrian i-a cautat si i-a gasit pe parintii dispusi sa-si dea acordul pentru folosirea in spatiul public si in scop umanitar a imaginii copilului lor care se nascuse de putin timp. Au fost implicati si Alex Sasu, make-up artist, Marcel Pomian, prelucrare imagine, Doru Puscasu copywriter, autorul mesajului care apare in fotografie. Ideea lui Adrian era sa gaseasca o modalitate de mare audienta pentru a realiza o campanie de constientizare prin sensibilizarea publicului. Nu a fost sa fie, venea vara, oamenii plecau in vacanta, apoi in toamna alte situatii pareau mai stringente si inca par! Altele, in afara de cea a celor cu adevarat napastuiti.
Cititi si Sarcina la adolescente si violenta
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
De altfel si acum ma cutremur cand imi aduc aminte de impactul aproape fizic pe care l-a avut intalnirea de asta vara. In fata cabinetului unde lucrez sunt niste fantani arteziene; fiind foarte cald, spre sfarsitul lui august, o fata, imbracata baieteste, desculta, cu sarcina avansata, incerca sa se racoreasca langa fantani. Nu pot descrie chipul, era impietrit. Totul pe ea parea prafuit, eram sigura ca doarme pe strazi si eram tot atat de sigura ca provenea din sistemul institutionalizat. Si cu gandul la ea scriu. Nu am reusit sa fac nimic concret atunci.
Concomitent cu demersul personal al lui Adrian am aflat despre infiintarea in Bucuresti, in toamna acestu an, a unui centru de consiliere specializat in a oferi sprijin femeilor aflate in situatie de criza de sarcina. Nu stiu sa existe in Romania ceva asemanator, m-as bucura sa aflu ca da. Este vorba despre Centrul de consiliere si sprijin „Sfanta Alexandra Imparateasa” care ofera urmatoarele tipuri de servicii gratuite: teste de sarcina, consiliere psihologica, referire spre consiliere spirituala-religioasa, asistenta sociala de urgenta, grup de suport pentru mame, grup de suport post-avort, servicii recomandate in comunitate, educatie.
Situatiile dramatice cu care venim in contact au impact asupra noastra, fie ca ne dam seama sau nu. Te poti simti in siguranta si sa-ti dai seama de acest impact si poti face ceva in legatura cu acest lucru. Simplu fapt de a spune „Buna ziua” intr-un mod diferit de pana acum, adica cu constientizarea prezentei celui caruia i te adresezi, contactul vizual si un zambet autentic care sa semnaleze ceea ce simti cu adevarat in relatia cu cel cu care te intalnesti, toate acestea creeaza o legatura de incredere in lume, in viata. Si transmiti astfel mesajul pe care fetele minore care raman insarcinate au nevoie sa-l auda: nu esti singura, poti avea incredere, poti primi sprijin, poti face ceva!
* Sintagma din titlul „puterea este a victimei” ii apartine lui John Parr si are in vedere faptul ca atunci cand esti victima unei situatii traumatice tendinta este sa adopti la nivel psihologic un anumit rol care te mentine in situatia traumatica, cu un cadru de referinta bazat pe credinta ca nu exista solutii pentru tine, te simti incremenit intr-o pozitie de disperare, fara putere. Daca reusesti sa cauti si sa gasesti sprijin pentru situatia ta, iti reconsideri situatia si-ti redobandesti puterea pe care erai convins ca nu o ai. Temenul work in progress se refera la o situatie nefinalizata. L-am adaugat in titlu pentru a semnala ca, la nivel interior, multi dintre noi avem o ranire profunda de care suntem constienti sau nu si care ne face sa ne simtim victime ale imprejurarilor. Procesul de vindecare incepe la nivelul fiecaruia si este un proces in curs de finalizare.
Claudia Buzoianu
este psihoterapeut, format in analiza tranzactionala, trainer soft skills.
Si la Suceavaeste un centru de conssiliere ptr femeile aflate in criza de sarcina, Centrul Iochebed.
Si la Deva, Centrul M.A.M.I
Si daca nu ma insel, prca Si in Oradea functioneaza un astfel de centru, Dar nu stiu sigur.
Centrul Iochebed din Suceava are cel Putin 15 ani de cand functioneaza