• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice
81
SHARES
Share

Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

In cadrul societatii de azi omul a dezvoltat tot mai mult atributele individualitatii, indivizii tind sa se faca remarcati, sa isi exercite unicitatea, sa se detaseze de grup. Daca pana acum ceva vreme grupul constituia un cadru esential pentru ca oferea sentimentul de protectie si securitate, in momentul actual grupul a pierdut ceea ce il facea esential, si anume supravietuirea. Totusi nu vorbim despre dizolvarea principiilor psihologiei sociale, ci despre modificarea lor in acord cu necesitatile oamenilor.

bullying boli psihice depresie supraeu
Foto: verywell.com

Individualizarea are efecte inca din perioada copilariei timpurii, iar tot mai adesea observam dezvoltarea unei agresivitati care se dezvolta tot mai mult. Acest fenomen a inclus un nou termen pentru a descrie manifestarile violente ale unui individ sau ale unui grup asupra celorlalti, si astfel bullying-ul arata tocmai expunerea repetata a unui copil (pentru ca vorbim despre evolutia lui la varste fragede) la agresiune verbala sau fizica. Situatia dezvoltandu-se atat de mult, a avut nevoie de un suport concret care sa evidentieze motivatiile, procedeele si mai ales efectele acestor acte.

Bullying-ul reprezinta o actiune repetata cu caracter violent indreptata spre o persoana. Aceste manifestari se observa cel mai bine in interactiunile copiilor, iar de la o vreme acest fenomen a luat amploare, fapt ce a dus la analizarea mult mai atenta a efectelor pe care le are bullying-ul in dezvoltarea, mai ales psihica, a viitorului adult. Recent s-au realizat studii care confirma faptul ca in urma bullying-ului copilul dezvolta un plan propice de dezvoltare a anumitor instabilitati psihice care mai apoi se pot concretiza in afectiuni sau boli concrete ce necesita tratament medicamentos la varsta maturitatii. In jurul varstei de 8 ani se pare ca efectele actiunilor agresive conduc la un risc crescut de depresie si la o posibilitate mai mare spre manifestari suicidare, performanta scolara si stima de sine scazute.

Citeştedespre

pierderea cunostintei neuronale

Pierderea cunoştinței şi rolul circuitelor neuronale locale

19 iulie 2022
Templul taoist Louguantai

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

15 iulie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022

Cititi despre Bullying la copii si adolescenti

Acest studiu se evidentiaza prin perioada mare de analiza a participantilor. Incepand cu varsta de 8 ani copiii sunt periodic asistati si analizati, pana la varsta de 29 de ani, astfel incat datele ulterioare sa fie cat mai concludente. Pe langa chestionarele completate copiilor care agreseaza sau sunt agresati, parintii si invatatorii sunt inclusi un realizarea acestui studiu.

In urma rezultatelor participantii au fost divizati in patru grupe:

  • copii care nu au fost agresati si nici nu au agresat;
  • copii care au fost frecvent victima a bullying-ului dar nu au agresat alti copii;
  • copii care au agresat dar nu au fost victimele agresiunii;
  • copii care au agresat si totodata au fost victimele agresiunilor;

Astfel se observă că efectele bullying-ului vizeaza toate grupurile, atat cele implicate, cat si cele care doar asista. In mod logic cei care au fost supusi unor astfel de experiente doar episodic sunt predispusi spre a dezvolta afectiuni usoare. 20% din cei care devin agresori ajung sa aiba probleme psihice care necesita tratament medical, fie in adolescenta, fie in perioada de maturitate imediar apropiata adolescentei, iar 23% din cei care au fost suportat astfel de tratamente sociale in mod frecvent au nevoie de ajutor de specialitate, in speta de tratament psihiatric.

Ca reactii frecvente se observa o sublimare a starii de neputina si a stimei de sine in activitati autodistructive, ca de exemplu consumul de alcool, droguri ducand pana la sinucidere, caz in care tulburarile psihice contribuie la instalarea depresiei. Implicarea sociala a acestor persoane scade in mod sistematic, izolarea se afla printre primele semne ale unui dezechilibru in cadrul interactiunilor cu ceilalti, apoi performanta scoalara scazuta, lipsa de initativa, scaderea atentiei, vulnerabilitatea emotionala care poate fi somatizata si poate conduce la aparitia simptomelor fizice.

Cititi si Cyberbullying. Bullying si suicid

Ca solutie de lunga durata se are in vedere preventia actiunilor agresive in mediul social al copiilor, primul pas il reprezinta analizarea cadrului familial. De cele mai multe ori copiii au o atitudine distincta intre casa si scoala. Acasa fie sunt foarte cuminti, iar la scoala isi manifesta agresivitatea sau vicervesa. Cand familia pune presiune asupra copilului si ii creeaza frustrari, cel mai adesea acesta are tendinta de a se elibera la scoala, acolo un factorii matern si patern nu mai sunt prezenti, nu mai cenzureaza, nu mai pot pedepsi. Familia inducand un cadru foarte strict de raportare, de multe ori lipsit de afectiunea necesara, copilul alege sa se razbune pentru a compensa satisfacerea nevoilor afective.

Atitudinea pasiva fata de actiunile violente poate fi de asemenea dezvoltata tot in familie, daca parintii aplica un mod de corectie strict si ii inoculeaza copilului sentimentul de inferioaritate, acesta va duce mai departe cele deprinse acasa si in comportamentul sau social si va accepta umilinta, nu va riposta pentru ca exista o anumita plafonare, obisnuita pe care se pliaza actiuni similare.

De aceea este foarte imporanta analiza mediului familial in preventia bullying-ului, pentru ca mediul social ar trebui sa se impuna ca un cumul de norma unanim acceptate care reglementeaza o interactiune echilibrata. Este ceea ce psihanaliza numeste Supraeu, anume acele rigori externe care trebuie internalizate pentru a face posibila socializarea si integrarea in grupuri mai mari decat cel familial. Insa cand parintii nu stabilit un raport echilibrat cu copilul, atunci influenta Supraeului este perceputa diferit, fie nu este luata in considerare, fie este incalcata intentionat pentru ca puterea exercitata de acesta este insuficienta pentru a domoli conflictele psihice. Iar conflictele spihice infantile, lasate sa evolueze si sa se alimenteze emotional conduc la ceea ce numim boli psihice.

Cititi si vedeti in continuare Bullying sau despre hartuirea copiilor 

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2472952

Alexandru Paunescu Cafe Gradiva student psihologie

Alexandru Paunescu

este student la Psihologie, interesat de terapia psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandru Păunescuboli psihicebullyingdepresierubrică: Imagorubrică: Ştirisupraeu

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Antidepresive şi somnifere
Societate

În primele 2 săptămâni de război cumpărătorii ruşi au stocat antidepresive şi somnifere de 1 miliard de dolari

by Cafe Gradiva
6 aprilie 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

by Marin Marian-Bălaşa
26 iulie 2022
neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
11 iulie 2022
Load More
Next Post
Gandirea pozitiva dauneaza grav sanatatii mintale

Gandirea pozitiva dauneaza grav sanatatii mintale

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre obiectul narcisismului de grup
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre obiectul narcisismului de grup

22 noiembrie 2020
Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie
Cafe Gradiva

Aşa nu! 101 greşeli în psihoterapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.