• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Copiii din Ferentari despre droguri si cum sa nu ajungi pe celalalt trotuar

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Copiii din Ferentari despre droguri si cum sa nu ajungi pe celalalt trotuar
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

La inceputul anului scolar primesc un mesaj de la o prietena, prin care ma intreba daca as vrea sa merg ca voluntar sa vorbesc copiilor de la o scoala dintr-o zona saraca a Bucurestiului despre droguri. Imi povesteste pe scurt ca ea face deja munca de voluntariat acolo, care consta in a-i ajuta la teme si ce inseamna o hrana sanatoasa. Primesc cu bucurie provocarea si stabilim intalnirea pentru o duminica din primul semestru.

copiii scoala ferentari droguri kohut

A fost o experienta noua pentru mine, intrucat, desi participasem la campanii antidrog, nu fusesem niciodata in postura de a vorbi unor copii despre acest lucru. Motiv pentru care, in timpul pe care l-am avut la dispozitie, am citit cartea Tripat (Editura Trei, 2014), cu speranta ca imi va oferi informatiile de care aveam nevoie.

Cu cateva zile inainte de întâlnire, primesc mai multe detalii. Sunt copii de la o scoala din Ferentari, care traiesc intr-o lume dominata de imaginea drogurilor.

Citeştedespre

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

17 martie 2021

S-ar putea ca ei sa stie mai multe despre droguri decat stii tu,

 a fost avertismentul prietenei mele.

copiii scoala ferentari droguri kohut

Cu aceasta imagine in minte imi spun ca strategia cu care voi pleca la drum va fi legata de vise si visuri. Stiam deja din carte ca orice mesaj de genul „drogurile nu sunt bune”, „drogurile aduc moarte”, „NU drogurilor” sunt ineficiente pentru copii si adolescenti. Ei au nevoie sa inteleaga sensul profund al acestor mesaje pentru a fi convinsi ca adultii nu le vand gogosi si astfel, drogurile nu se transforma in fructul interzis. Au nevoie de explicatii rationale, pe care sa le inteleaga si sa le insuseasca ca repere.

Vedeti Profilul adolescentului consumator de droguri in America Latina si accesul adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice 

In ziua stabilita, am ajuns in jurul orei 11.30 la scoala aflata la marginea Ferentariului. Ghidul meu, prietena mea, îmi deslusea unde suntem. Dincolo de strada principala unde se afla scoala este „ghetoul”. Lumea pe care mi-i infatisa si pe care o vedeam cu ochii mintii era una intunecata, in plina zi de vara cu soare arzator. Un contrast de lumină și întuneric, un clivaj pe care la nivel de societate îl simțim, dar nu-l putem defini. La colt de strada erau o spalatorie de masini și o vulcanizare, unde cativa tineri radeau si ascultau manele. Pe scaun, in fata lor, o tanara se misca in ritmul muzicii. Auzeam glasul prietenei mele spunandu-mi ca orice efort pentru acesti copii este esential, astfel incat sa nu ajunga ca acei de pe celalalt trotuar.

copiii scoala ferentari droguri kohut

Vedeti Ce anume cauzeaza adictia?

Am petrecut doua ore cu copii cu varste cuprinse intre 10 și 15 ani care, in timp ce isi desenau cate un vis, povesteau ce stiu ei despre droguri, cum arata si cum se comporta oamenii care au consumat droguri. Stiau deja ca este periculos sa le consumi, ca iti poti pierde viata la propriu si la figurat. Impreuna am incercat sa descoperim motivele pentru care oamenii incep un astfel de obicei. Raspunsurile pe care le-am primit au fost legate de anturaj si de curiozitate. Simteam ca le-a fost greu sa vorbeasca despre durere, despre pierdere, despre neputinta. Si mai ales despre dorul pe care unii il simt fata de parintii plecati din tara. Si despre visurile pe care le au si le pot pierde, iar unii dintre ei despre visurile pe care le-au pierdut și efortul pe care il depun sa le reconstruiasca.

copiii scoala ferentari droguri kohut

Inainte de a ne desparti, eu sa plec si sa  reflectez la ceea ce am trait in tot timpul petrecut impreuna cu ei, iar ei spre masa calda care ii astepta, am descoperit cu bucurie ca nu si-au pierdut curiozitatea. Chiar daca traiesc in mijlocul unei lumi intunecate, dorinta de a cunoaste, constiinta faptului ca exista ceva si dincolo de universul lor limitat, ceva ce poate fi descoperit, le-am interpretat ca pe un semn de sanatate. Au vrut sa stie printre altele, ce se intampla in corpul si in mintea celor care consuma droguri. Au fost cele mai intense minute, in care au lasat creioanele din mana si au primit cu toata fiinta lor toate informatiile, ca orice alt copil insetat de cunoastere. Am simtit in ei nevoie a de a fi hraniti nu doar material, ci si intelectual si afectiv, aidoma cu orice alta fiinta umana. Resemnarea isi pierduse din intensitate, facand loc unei curiozitati reale, sanatoase.

copiii scoala ferentari droguri kohut

Cateva consideratii psihanalitice asupra consumului de droguri 

Mai tarziu, reflectand la intreaga experienta mi-am amintit de gandurile lui Kohut care spunea ca drogurile sunt un substitut de relatie. Relatiile calde, sustinatoare, suficient de hranitoare sunt cele despre care le este cel mai greu acestor copii sa vorbeasca. Si totusi am simtit in cativa dintre ei ca exista ceva sanatos si solid, un obiect intern bun. Am citit in ultima perioada despre tehnica de lucru cu delicventii juvenili a lui Aichhorn. In mod constient, asumat, se oferea spre idealizare copiilor cu care lucra, cu scopul de a construi o relatie afectiva puternica, care sa poata sta la baza unei schimbari structurale profunde si durabile. Cu alte cuvinte, in cel mai directiv mod, actiona asupra imagoului parental idealizat, modificandu-l prin propria sa personalitate.

copiii scoala ferentari droguri kohut

Heinz Kohut despre personalitatile narcisice

Atunci am avut imaginea acelei structuri pe care am simtit-o sanatoasa in ei. Aveau, cei mai mari dintre ei, sentimentul de siguranta pe care il ofera introiectia unui imago parental sanatos, care poate sta la baza unor asteptari realiste, la formularea unor obiective, a unor proiecte de viata adecvate social. Precum si un sine grandios diminuat, integrat, ca o sursa de creatie. Si ma intrebam ce sau mai degraba cine si-a asumat acest rol. Raspunsul este Valeriu Nicolae, un om despre care mai apoi am aflat ca de multi ani se ocupa de copiii de etnie rroma. La fiecare sfarsit de saptamana, de oriunde ar fi in lume vine sa-i intalneasca, sa faca temele cu ei, sa se joace cu ei, sa-i hraneasca la propriu si la figurat si sa le ofere un model de succes. Mai multe despre Valeriu Nicolae aici.  Munca sa si rezultatele pe care le are sunt dovada ca exista speranta pentru orice copil.

In continuare – alte desene ale copiilor de la marginea orasului.

copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
copiii scoala ferentari droguri kohut
Andreea C. Talmazan Cafe Gradiva psihoterapeut psihanalitic

Andreea C. Talmazan

este psihoterapeut psihanalitic.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Andreea C. Talmazandependenta de droguridroguriHeinz Kohutrubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

by Alexandra Frîncu
10 martie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola
Societate

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

by Paula Larsson
4 martie 2021
Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Load More
Next Post
Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

John Bowlby despre tendinta de patologizare si trairea doliului
Cafe Gradiva

John Bowlby despre tendinta de patologizare si trairea doliului

22 noiembrie 2020
Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.