• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Neuronii-oglinda in psihanaliza

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Neuronii-oglinda in psihanaliza
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Neuronii-oglinda. In cadrul neurostiintei au fost facute descoperiri care au schimbat modul in care a fost inteles procedeul de functionare al mintii umane. In categoria descoperirilor revolutionare se incadreaza si neuronii-oglinda care permit oamenilor sa inteleaga ceea ce se petrece in interiorul realitatii psihice a celuilalt, cu alte cuvinte sa fie capabili de empatie.

neuronii-oglinda psihanaliza neurostiinta

Neuronii-oglinda in psihanaliza

Dupa cum se poate deduce si din denumirea asociata, neuronii-oglinda produc reflectia a ceea ce cel din fata noastra gandeste sau simte, iar astfel ne este permis sa intelegem rolul actiunilor, natura emotiilor si poate si sa percepem stari persoanele intim gestionate.

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020

O alta particularitate a neuronilor-oglinda este mimetismul. Integrand procedee si actiuni exterioare, in minte se creeaza aceleasi conexiuni ca in cazul celui care initiaza aceste procese. Astfel realitatea este transpusa intr-o practica virtuala in care formatiunile neuronale simuleaza si reproduc in mod ideal actiuni si emotii.

Cititi si Neurostiintele si psihanaliza – reperele unei aliante 

Neuronii-oglinda ofera o pre-cunoastere, o mentalizare a realitatii, o dezvoltare a indicilor de discriminare interna care ne ajuta sa ne plasam in situatii fara a le experimenta concret. Acest proces de mentalizare este asociat unui tip de atasament sanatos initiat in copilarie, atunci cand bebelusul nu isi poate intelege starea mentala daca aceasta nu a fost perceputa de catre cineva (mama), identificată, iar apoi reflectată copilului. Observam o comunicare de la inconstient catre inconstient, care pune bazele sistemului in care copilul, iar mai apoi adultul, poate simti si poate releva acesta simtire.

Acesti neuroni nu reactioneaza doar la actiuni, ei pot estima si prezice intentiile celorlalti. In cadrul parentajului sanatos, mama incearca sa inteleaga nevoile copilului, fara a face apel la comunicarea verbala intrucat nu este prezent un astfel de sistem de referinta integrat a priori. Astfel se creeaza o punte empatica intre cei doi, punte care este premisa naturii sociale a fiintei umane.

Este necesar sa observam totusi ca empatia este o manifestare pasiva: intelegi si testezi emotii ce nu iti apartin, reusesti sa le integrezi, insa nu faci demersuri in acest sens. Psihologia sociala diferentiaza empatia de altruism, care poate determina comportamente pro-sociale.

S-a presupus insa ca intr-o terapie precum psihanaliza, importanta neuronilor-oglinda este esentiala, acestia facilitand conexiunea care ajuta la intelegerea motivatiilor subiacente.

Noul tip de neuroni produce o simulare automata a trairilor interioare, acestia mimeaza si pot estima ce actiuni face celalalt,  dar nu pot spune si care este motivatia actiunilor.

In psihanaliza, transferul si contratransferul sunt instrumente esentiale. Analistul preia proiectiile pacientului, le transforma si apoi le expune intr-o forma in care pulsiunile sunt amortizate. O data cu descoperirerea neuronilor, contratransferul este privit intr-o maniera noua, inteles mai presus decat un „proces ocult”. Neuronii-oglinda permit o identificare partiala in conformitate cu intentiile pacientului, acestia nu contin informatii referitoare la fantasme.

Cititi si Psihanaliza ar trebui sa incorporeze neurostiintele pentru a supravietui 

Neuronii-oglinda ne permit sa simtim ce simte cel de langa noi, sa intuim actiuni, dar capacitatea lor de procesare are anumite limite. Ei percep actiuni intentionale simple, precum nevoia de a se ridica pentru a lua un pahar cu apa. Tot ca o limita, s-a observat faptul ca durerea nu poate fi analizata si receptata deloc. Exista argumente in defavoarea acestora, se considera ca ei pot dezorganiza pentru ca nu permit o cunoastere general valabila, fiind impregnati de particularitati culturale si individuale.

Neuronii-oglinda pot favoriza stabilirea unei legaturi subtile intre analist si pacient, insa este absolut necesar limbajul, pentru ca acesta utilizeaza naratiunea si personajele, miturile, pentru a produce un efect profund in terapie, mai profund decat ce poate fi furnizat de noile structuri neuronale.
Psihanalistii sunt rezervati in ceea ce priveste mecanismul neuronilor-oglinda. Intrucat, in copilarie, bebelusul nu are experienta sentimentelor personale pana ce acestea nu sunt constientizate si mai apoi reflectate de cei care il ingrijesc.

Acest travaliu de identificare si internalizare nu se produce ca o actiune fantastica a unor tipuri de neuroni, ci se bazeaza pe interactiuni repetate si coerente de parentaj, actiuni ce pot favoriza apoi intemeierea unor obiceiuri care sa devina apoi automatisme de actiune neuronala. Nu putem vorbi despre o celula-minune care sa inlocuiasca un intreg mecanism de analiza si perceptie.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Sursa: C. Fred Alford, Mirror Neurons, Psychoanalysis and the Age of Empathy, John Wiley & Sons, Ltd., 2014

Foto: shutterstock.com

Alexandru Paunescu Cafe Gradiva student psihologie

Alexandru Paunescu

este student la Psihologie, interesat de terapia psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: altruismautor: Alexandru Păunescucontratransferempatieneuronii-oglindaneurostiintapsihanalizărubrică: Gradivarium

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

filmele de groaza frica poltergeist
Cafe Gradiva

De ce ne plac filmele de groază?

by Aura Călin
8 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Carl Gustav Jung Roland Jaccard
Cafe Gradiva

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

by Roland Jaccard
1 decembrie 2020
Load More
Next Post
Shrink sau despre cum e sa fii in terapie

Shrink sau despre cum e sa fii in terapie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Epidemii onirice
Cafe Gradiva

Epidemii onirice

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.