Atitudinile pozitive ale parintilor si profesorilor au un impact puternic in dezvoltarea copiilor ca viitori adulti.
Vedem deseori cum, de dragul performantei scolare intr-un sistem despre care suntem toti de acord ca nu mai este de actualitate, se acorda prea putina atentie activitatilor din zone necesare pentru o dezvoltare fizica si psihica armonioasa – sportul, arta, jocul, dezbaterile, organizarea timpului cu necesitatea de a cuprinde cu egala importanta lectiile si pasiunile personale, cautarile, explorarea pe temele de interes, activitatile creative si odihna.
Copiii si tinerii au nevoie sa se cunoasca, sa isi cunoasca limitele, sa isi inteleaga emotiile – sa stie ce ii intristeaza, ce ii bucura, de ce le este teama, sa cunoasca entuziasmul, dragostea, sa valorizeze prietenia, sa invete sa se accepte cu calitati si defecte, sa gaseasca solutii la problemele lor.
Cititi si Parenting: Cum sa iti pastrezi calmul ca parinte?
Copiii nostri vor fi adulti in cea mai mare parte a vietii lor, iar noi putem sa ii sprijinim sa devina adulti fericiti si echilibrati lasandu-le suficient spatiu pentru dezvoltare.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Iata cateva atitudini potrivite si cum se traduc ele in dezvoltarea copiilor:
- A fi sincer interesat de ceea ce il pasioneaza pe un copil inseamna a-l ajuta sa isi dezvolte creativitatea, sa puna intrebari pe care nu le-a mai pus nimeni si sa caute raspunsuri, sa experimenteze viata in modul lui personal.
- A accepta copilul asa cum este inseamna a-i acorda incredere si a-i crea spatiul atat de necesar dezvoltarii.
- A avea incredere in noi inseamna a avea incredere in copiii nostri ca stiu si au capacitatea de a afla ce isi doresc sa faca in viata. si, pentru asta, au nevoie sa mai si „piarda timpul” in activitati de neinteles pentru noi – pe care sunt dornici sa ni le arate daca nu ii speriem cu principii rigide.
- A admite ca gresim, ca uneori ne temem si ca nu stim totul inseamna a construi increderea copilului in propria lui persoana.
- A-l asculta fara a-i da sfaturi nesolicitate inseamna a-l invata sa se asculte pe el si sa se accepte.
Aflati care este Prima lectie de parenting
Putem sa sustinem copiii in domeniul care ii atrage, atat cat vor dori sa obtina performanta si cat le va aduce satisfactie. Putem sa ne exersam flexibilitatea pentru a accepta schimbarile care apar in viata copiilor nostri si faptul ca, in prezent, exista atat de multe nuante si posibilitati ale aceluiasi domeniu artistic, sportiv sau profesional incat ei, de cele mai multe ori, vor alege un drum pe care noi nu stim sa ni-l imaginam.
Asa se construieste in ei credinta ca pot avea succes, ca pot trece cu bine peste greutati, asa se construieste increderea in propria persoana. Si la aceasta credinta se vor intoarce atunci cand in viata vor fi pusi la incercare si cand vor avea nevoie de parinti in interiorul lor.
Cititi despre Arta de a fauri oameni
Foto: 8 Warning Signs Of Helicopter Parenting And 5 Adverse Effects On Your Child
Cristina Stroe
este psiholog cu practica in consiliere psihologica si coaching si se formeaza in psihoterapie analitica jungiana.