Comediantul si depresia
Am cautat mult timp, dar acum nu mai caut nimic,
a spus Jim Carrey.
Simt ca nu mai am nevoie de ancore pentru ca nu exista nici o barca pe care s-o ancorez; si ai nevoie de ancore doar daca ai o barca.
Ce a cautat Jim Carrey si ce reprezinta pentru el barca si ancorele?
Depresia este reala si suferinta este reala. In lume sunt peste 300 milioane de oameni care sufera de depresie (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii), fiind cea mai frecventa tulburare de sanatate mentala, prezenta oriunde in lume, indiferent de eticheta sociala. Si, in mod surprinzator, sunt afectati inclusiv cei care se ocupa cu rasul.
Dar…
Cum impart aceeasi casa umorul si depresia?
In timp ce actorul ii facea pe cei din jurul sau sa rada, in interior era durerea. Este interesant cum cele mai amuzante persoane sunt si cele care duc durerile cele mai mari in interior. Umorul poate fi considerat o masca a demonilor interni sau un mecanism de a face fata depresiei, permitandu-i individului sa functioneze. A avea simtul umorului are beneficiul de a muta focusul pe altceva, poate pe anumite circumstante, lasand ca durerea din interior sa scape din privirile celor din jur.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Specialistii afirma ca aceasta afectiune psihica nu are legatura cu rasul. Comedia poate fi o postura defensiva in lupta cu depresia, este de parere Deborah Serani, psiholog clinician care se ocupa cu tratarea tulburarilor psihice ale actorilor. Pentru multi comedianti, umorul este o arma impotriva tristetii si a intunericului care ii inconjoara. Inteligenta ii ajuta sa adauge o nota amuzanta in toata disperarea lor.
Exista cinci subtipuri de anxietate si depresie, arata un studiu de la Stanford
Artistii si „masca depresiei”
Artistii de multe ori poarta ceea ce se numeste o „masca a depresiei” ceea ce ii ajuta sa iasa intr-un mod acceptabil in lume. Insa sub acea masca, este o lupta teribila de a merge mai departe. Exista o stigma ce pluteste in jurul depresiei si de multe ori rasul distrage atentia de la sentimentul de slabiciune. A fi amuzant nu e acelasi lucru cu a fi fericit. De aceea, daca ei sunt amuzanti tot timpul, poate acest lucru ii face sa se simta un pic mai bine.
Cu toate acestea, exista si alte cai de a lupta cu starile de tristete profunda. Jim Carrey a regasit pictura si in ultimii ani s-a dedicat acestei pasiuni, lasand pe alt loc actoria si comedia.
Vedeti si O poveste despre depresie si anxietate
Diferenta dintre depresie si tristete
Pornind de la propria experienta, Jim Carrey se refera la depresie in urmatorul mod:
Oamenii vorbesc despre depresie tot timpul. Diferenta intre depresie si tristete este aceea ca tristetea tine doar de intamplare – indiferent ca ti s-a intamplat ceva sau nu, sau este durere, sau orice altceva. Depresia este atunci cand corpul tau spune la naiba!, nu mai vreau sa fiu acest personaj, nu mai vreau sa port in lume acest avatar pe care l-ai creat. Este prea mult pentru mine. Ar trebui sa te gandesti la depresie ca la o odihna profunda. Corpul tau are nevoie sa fie deprimat. Are nevoie de odihna profunda de la personajul pe care ai incercat sa-l joci.
Ca Jim Carrey sunt si alti actori de comedie: Woody Allen, Drew Carey, Rodney Dangerfield, Larry David, Ellen DeGeneres, David Letterman, Sarah Silverman, Owen Wilson, Robin Williams.
Despre Jim Carrey cititi si Oameni celebri diagnosticati cu tulburare bipolara
In interviurile recente pe care le-a acordat, Jim Carrey a afirmat ca nu mai experimenteaza simptomele depresiei.
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jim-Carrey-2008.jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6b/Jim_Carrey_Cannes_2009_%28cropped%29.jpg, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Jim_Carrey_2008.jpg
Ana-Maria Postelnicu
este psihoterapeut in formare in psihoterapie centrata pe persoana si masterand in psihologie clinica.