Cand vorbim despre anxietate sau depresie ne referim, de regula, la doua tulburari specifice caracterizate printr-o simptomatologie specifica. Un nou studiu de la Universitatea Stanford arata ca exista cel putin cinci subtipuri de anxietate, fiecare dintre ele corelate cu activarea unei anumite zone din creier.
Condusa de Katherine Grisanzio, manager la Laboratorul de Cercetare in Neurostiinte din cadrul Stanford, cercetarea a fost publicata in Jama Psychiatry si deschide noi orizonturi asupra terapiei medicamentoase pe care ar trebui s-o primeasca pacientul in functie de tipul de anxietate sau depresie cu care a fost diagnosticat.
Conform estimarilor echipei de la Stanford, doar o treime din pacientii suferind anxietate si depresie se recupereaza integral.
Datele au provenit de la 420 de participanti dintre care 39,8% barbati si 61% femei. Testele au inclus marturii personale, scanari ale creierului, precum si teste psihiatrice. Participantii au fost impartiti in functie de trei variabile descrise: dispozitie afectiva negativa, anxietate si simptome asociate cu stressul. Concluzia studiului a fost ca exista cinci subtipuri de depresie si anxietate, dupa cum urmeaza:
Cititi aici despre depresia introiectiva si depresia anaclitica
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
- Tensiunea: caracterizata prin iritabilitate. Persoana se simte foarte sensibila, influentabila si adesea coplesia. Anxietatea este corelata cu un sistem nervos hipersenzitiv.
- Stimularea anxioasa: functionarea cognitiva exprimata in capacitatea de concentrare si control al gandurilor este afectata. Simptomele fizice includ batai accelerate ale inimii, transpiratie si sentimentul de a fi stresat. Persoana declara ca se simte ca si cum si-ar fi pierdut mintile.
- Melancolia: persoana intampina dificultati in functionarea sociala. Interactiunile sociale sunt precare si aceasta cauzeaza distres.
- Anhedonia: reprezinta incapacitatea de a simti placere. Acest subtip de depresie ramanea adesea nerecunoscut deoarece persoana pastreaza capacitatea de a functiona bine in ciuda nivelului ridicat de stres.
- Anxietatea generalizata: se caracterizeaza prin ingrijorare si teama, in absenta unui obiect sau situatii care sa genereze anxietatea. Include simptome fizice.
Leanne Williams, directorul Laboratorului de cercetare in neurostiinte de la Stanford, considera ca tratamentul medicamentos prescris de psihiatri la ora actuala este acelasi pentru cei diagnosticati cu anxietate si depresie. Nuantand diagnosticul prin utilizarea subtipurile celor doua tulburari s-ar putea prescrie un tratament individualizat, mai adecvat afectiunilor specifice ale pacientului.
Cititi si Anxietate e atunci cand simti prea mult
Acest studiu developeaza, o data in plus, nevoia de atentie si ingrijire individualizata, bazata pe unicitatea fiecarei persoane. Idee care nu este straina in mediul celor care se ocupa de sanatatea mintala, indeosebi in mediul psihoterapiei.
Sursa: bigthink.com