Mama isi priveste copilul din bratele sale, iar bebelusul se uita la fata mamei si se regaseste pe el insusi acolo… cu conditia ca mama sa chiar sa il vada ca pe o fiinta unica, mica, lipsita de ajutor si sa nu proiecteze acolo propriile asteptari, frici si planuri pentru copil. In acest caz, copilul nu se va gasi pe sine in privirea mamei sale, ci va gasi proiectiile acesteia. Copilul va ramane fara oglinda si pentru tot restul vietii sale va cauta acea oglinda in zadar.
Cum recunoastem narcisismul?
Iata o lista orientativa cu cele mai vizibile comportamente ale unei persoane narcisice:
- Autoflatare pana la exagerare, inselaciune si minciuna.
- Cautarea si cererea excesiva de atentie, admiratie si recompensare din partea celorlalti.
- Fantazare in legatura cu faima, puterea si succesul. Credinta in superioritatea fata de ceilalti.
- Exploatarea celorlalti fara a simti sentimentul de vinovatie.
- Invidie indreptata spre ceilalti. Convingerea ca aceasta invidie este reciproca.
- Atunci cand lucrurile nu ies conform planului, apar frustrarea, furia si irationalitatea.
Cititi si Heinz Kohut despre personalitatile narcisice
Ce inseamna o mama narcisica?
Mama narcisica este o mama care are angajamente sociale si controleaza totul acasa. Nu mai poarta zambetul pe care il afiseaza in public, ci devine extrem de critica, injoseste si ii arata copilului ca este sub standardele ei.
Mama narcisica isi face copilul sa se simta un ratat daca nu face exact cum isi doreste ea, iar copilul nu primeste aproape niciodata validare din partea ei.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Mama narcisica devine usor de ofensat, reproseaza ca face prea multe pentru copilul ei, isi invinovateste copilul usor, iar scuzele nu o multumesc aproape deloc. In felul acesta isi face copilul sa se simta anxios, inadecvat si lipsit de incredere.
Lumea se roteste in jurul mamelor narcisice. Stiu sa manipuleze mai ales cand exista emotii la mijloc, nu asculta nevoile copiilor si nu le pasa de acestea. Ajung sa isi transforme copii in parintii lor, punandu-i in postura de a le asigura protectie si in felul acesta se inverseaza rolurile.
Mamele narcisice reactioneaza intens la orice forma de critica.
Mamele narcisice prezintă o imagine perfecta a familiilor lor fata de cei din jur, iar in felul acesta hranesc imaginea pe care vor sa o afiseze in lume, si chiar cred in acest tablou fals.
Dar cum ajung unele mame sa fie narcisice?
Exista diferite teorii care descriu felul in care apare narcisismul. Un punct de vedere comun este acela ca tranzitia timpurie catre ”lumea reala” da gres intr-un fel, astfel incat persoana ramane blocata, cel putin partial, intr-un stadiu narcisic primar. Iata in ce fel.
Stadiul narcisic primar apare in copilarie in jurul varstei de 2 ani si poate dura pana la 3-4 ani. Aceasta faza este caracterizata prin dezvoltarea eului copilului si prin sentimentul de ”eu”, potrivit lui Heinz Kohut. In acest stadiu, copilul isi va revendica cu autoritate lucrurile (”al meu!”, ”eu!”) si va considera ca intreaga lume este despre el. Intr-un fel, lumea chiar este despre el si este sanatos la acel moment sa creada acest lucru. Ulterior, copilul are nevoie sa devina constient de necesitatea legaturilor sociale ca mod de a trai viata si nevoia de a fi impreuna cu ceilalti.
Cititi despre narcisismul primar si Donald W. Winnicott – Cateva concepte
Narcisismul este un stadiu prin care trec aproape toti copiii si este considerat de catre specialisti a fi un stadiu normal. In cazul in care nu este depasit, dezvoltarea personalitatii are de suferit, iar viitorul adult va ramane blocat in acel stadiu caracteristic copilariei timpurii si va prezenta comportamentul specific. Narcisismul este un stadiu al iubirii de sine cu toate implicatiile sale, al furiei si al urii care reprezinta partea intunecata a iubirii.
Copiii mamelor narcisice
Acesti copii se confrunta cu o provocare mare: lipsa iubirii materne si lipsa educatiei care vine din partea mamei. In permanenta, acesti copii incearca sa-i faca pe plac mamei in cautarea lor disperata de a fi validati si apreciati. Baietii devin ”baiatul mamei” pentru ca ii fac intotdeauna pe plac, iar fetele devin o extensie a mamei lor: sunt suficient de dragute, slabe, inteligente?
Acesti copii nu primesc dragostea si empatia pe care orice copil o merita. Mai departe, in viata, ei se vor confrunta cu probleme psihologice serioase.
Vedeţi si André Green despre narcisism
Sursa: Richard Boyd, „How Early Childhood Oedipal Narcissistic Development Affects Later Adult Intimacy and Relationships”
Foto: savannahellis.net/, cdn.lonerwolf.com
Ana-Maria Postelnicu
este psihoterapeut in formare in psihoterapie centrata pe persoana si masterand in psihologie clinica.
Credeam că "narcisic" e ceva caracteristic persoanei narcisiste, nu însăși persoana stăpânită de narcisism.
Poate fi si substantiv, si adjectiv – depinde la ce va ganditi.
Da, la asta mă gândeam, că narcisic/narcisiac e doar adjectiv și numai "narcisist" e atât adjectiv cât și substantiv. Dar cred ca nu e greșit nici "narcisic", am mai verificat și am vazut că e folosit cvasiunanim cu sensul de "suferind de narcisism", preluat probabil din franceză, unde "narcissique" este atât adjectiv, cât și nume. Mulțumesc pentru răspuns.