Parenting, la ce bun. Este reactia celor care aud pentru prima oara de parenting, dar si a celor care sunt agasati de valul de informatii venite spre ei pe acest subiect.
Parenting: Ce nevoie avem sa ne spuna altcineva cum sa ne crestem copiii?
Sa luam lucrurile pe rand. Parenting este, sau ar trebui sa fie, o resursa pentru parintii care doresc sa inteleaga:
- efectele atitudinii parentale asupra copiilor,
- mecanismele care se pun in joc in dezvoltarea copiilor,
- modelele pe care adultii le-au preluat de la parintii lor si le pun in joc cu copiii lor.
Daca adaugam si faptul ca prin cele de mai sus suntem in asa-numita „pata oarba”, adica vorbim despre procese psihice pe care le derulam fara sa fim constienti de ele, interesul pentru domeniul parentingului ar trebui sa creasca.
Copiii cresc oricum, parenting face toata lumea
Da, copiii cresc oricum si parenting face toata lumea. Tocmai de aceea, rezultatele in educatie sunt atat de diferite. In societatea actuala, bombardata de informatii venite pe numeroase canale, se intampla ca, destul de devreme in dezvoltarea copiilor, parintii sa nu mai fie principala lor sursa de informatii. Parintii insisi nu mai sunt siguri ca este bine ce fac. De aceea, este important ca parintii sa se poata sfatui cu cineva, preferabil cu un psiholog / psihoterapeut pentru a intelege in context personal care sunt input-urile si output-urile in procesul de crestere, maturizare si educatie, al lor si al copiilor lor.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cititi si Prima lectie de parenting
De ce parenting?
Pentru ca o serie de fenomene si evenimente care fac parte azi din viata copiilor nu existau in vremea copilariei noastre si pentru ca nu participam la ele atat de intens cum o fac copiii.
Desigur, ma refer aici la tehnologie, cu toate aspectele ei pozitive si negative. Putem alege daca facem loc mai mult sau mai putin tehnologiei in viata noastra, dar este un lucru cert ca, daca vrem sa crestem copii integrati social si care sa poata fi autonomi in societatea in care vor trai, trebuie sa admitem ca tehnologia este o parte importanta a vietii lor.
Epoca digitala din care facem parte cu totii – copii, parinti, bunici – ne arata diferentele majore in comunicare si gandire intre aceste generatii, azi. Caracteristica pentru generatia copiilor este viteza ametitoare cu care ei se adapteaza schimbarilor. Modul in care copiii accepta tehnologia fara a cauta sa o inteleaga in profunzime ne sperie uneori, dar, in acelasi timp, ne arata detalii augmentate ale schimbarilor sociale pe care le traim.
Vedeti si Parenting: Cum sa iti pastrezi calmul ca parinte?
Incercarile de a tine lucrurile in loc si refuzul de a se adapta poate reprezenta o solutie doar pentru cei care accepta sa se retraga din viata sociala si profesionala.
Iata de ce, desi stim ca noi, parintii, avem un rol important in dezvoltarea emotionala si cognitiva a copiilor, avem nevoie sa ne adaptam atitudinea si comportamentul pentru a face fata nu numai la ceea ce se intampla cu copiii sub nasul nostru, in mediile pe care le controlam – familie, scoala, grup de prieteni, ci si in celalalt mediu in care copiii evolueaza – online gaming si social media. Avem nevoie de resurse noi pentru a sti care este comportamentul potrivit in mediul online, pentru a-i invata sa anticipeze si sa reactioneze corect la pericolele la care se pot expune – fenomenul de bullying, de exemplu – fara a le interzice accesul la acest mediu care va reprezenta principalul mediu de lucru si comunicare in societatea in care ei vor fi adulti.
Parentingul ca alianta intre parinti si psihologi sustine parintii care invata astfel sa aiba incredere in instinctele lor si, in acelasi timp, sa isi adapteze atitudinile si comportamentul in folosul copiilor.
Cititi si Bullying la copii si adolescenti
Parenting – rezultatul?
Relatii mai consistente intre parinti si copii, bazate pe incredere si curajul descoperirii.
Foto: http://incabizgrowth.com/wp-content/uploads/2017/12/positive-parenting-skills.jpeg, http://images.tritondigitalcms.com/6616/sites/115/2017/07/26063848/drivingmomcrazy.jpg
Cristina Stroe
este psiholog cu practica in consiliere psihologica si coaching si se formeaza in psihoterapie analitica jungiana.
Savatie bastovoi anipatenting luați aminte