Recent, a avut loc la Bucuresti un seminar cu tematica legata de conduitele perverse in grup. Invitatul seminarului a fost dl. André Sirota – Profesor Emerit al Universitatii Vest Nanterre La Defense din Paris, doctor in litere si stiinte umane, directorul unor programe de cercetare in domeniul psihopatologiei sociale clinice, responsabil cu axele tematice: „Corp social – Crize – Legaturi – Spatii de elaborare” si ”Corp–Legaturi–Cultura”.
Seminarul a fost organizat prin colaborarea dintre Asociatia de Psihoterapie Psihanalitica de Grup din Romania – APPGR, reprezentata de Nicoleta Ghiurtu – presedinte, si Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica Bucuresti – ACPPB, reprezentata de Corneliu Irimia – presedinte.
Plecand de la cartea sa Pervers narcissiques. Comprendre. Déjouer. Surmonter / Perversii narcisici. A intelege. A contracara. A depasi – publicata in Franta, la Editura Manuscrit, in februarie 2017, si recurgand la numeroase descrieri ale interventiilor sale in diferite grupuri institutionale, autorul a impartasit participantilor observatiile sale clinice, dar si sinuozitatile propriilor procese interne de gandire asupra fenomenelor grupale pe care prezenta perversului narcisic social intr-un grup, le induce.
Cititi si Cine este perversul? (Sau unde psihanaliza se intalneste temporar cu Foucault)
Discursul-confesiune al profesorului André Sirota a conturat un profil al perversului narcisic social. Presat de nevoia irepresibila de a se hrani narcisic deposedandu-l pe Celalalt / obiectul de calitatile sale, acesta incearca sa se valorizeze doar devalorizandu-l pe Celalalt. Jubilatia protagonistului pervers pare conditionata de exersarea in public a compulsiei sale de a-l descalifica sau denigra, de a-l compromite sau delegitima pe Celalalt, uneori cu o abilitate diabolica. Apogeul satisfactiei perversului narcisic social pare conditionat si dependent de transformarea participantilor din grup in complici – activi sau pasivi – ai intentiilor sale de supunere la inacceptabil.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cu intelegere analitica, profesorul Sirota a facut o incursiune in istoria timpurie a subiectului narcisic pervers. O anume configuratie a relatiilor sale timpurii cu o mama – aflata la randul ei fragilitate narcisica – care a impus copilului standarde narcisice distorsionate, a condus subiectul pervers si cumva l-a abandonat in labirintul solutiilor perverse de salvgardare a propriei sale homeostazii narcisice.
Cititi si Heinz Kohut despre personalitatile narcisice
Prezentarea nuantata, retinand detaliul semnificativ a complexitatii situatiilor de grup, mai ales atunci cand acestea sunt confruntate, testate de atacul narcisicului pervers social, s-a constituit intr-o antropologie a raului aparent banal, dar nu mai putin toxic, ce poate fi trait in experientele grupale in care acesta s-a strecurat.
Cu generozitate, profesorul Sirota a oferit participantilor indicii care sa ajute la detectarea dimensiunilor mortifere ale avatarurilor narcisice perverse, a sugerat piste orientative de iesire din starea de siderare individuala si grupala generata de atacul perversului narcisic, de evitare a supunerii fara apel sau a coluziunii celorlati participanti cu acesta.
Dar, dincolo de tematica expusa, prezentarea si dezbaterile pe care le-a stimulat au lasat sa se intrevada complexitatea situatiei de grup, dificultatile inerente de a fi subiect al grupului, de a fi in contact si de a gandi asupra a ceea ce se intampla in propria lume interna, dar si in relatiile cu ceilalti participanti la grup, cu monitorul grupului. Intreaga desfasurare a seminarului a fost si o invitatie la a reflecta asupra modalitatilor de a interveni analitic intr-un grup, fie el de formare sau cu intentii terapeutice, asupra grupalismului, in general.
Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Foto: webradio.univ-paris13.fr, organizatori
Nicoleta Ghiurtu
este psihanalist de grup format la CEFFRAP Paris – Cercle d’études françaises pour la formation et la recherche, approche psychanalytique du groupe, du psychodrame, de l’institution.