• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Himerismul, a fi propriul geaman si bolile autoimune

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Himerismul, a fi propriul geaman si bolile autoimune
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Himerismul, boala in care cineva este propriul geaman

O boala genetica rara in care un organism embrionar, in stadiile timpurii ale sarcinii, absoarbe celulele fetale ale fratelui sau geaman si in care devine himera pentru acesta se numeste himerism. Acesta va avea doua coduri genetice diferite si ADN diferit in sange si in anumite tesuturi ale corpului.

himerism boala genetica himera chimerism

Independent relateaza ca, desi nu sunt documentate prea multe cazuri de himerism, se estimeaza ca ar putea fi mult mai multe si ca prevalenta poate creste odata cu tratamentele de fertilizare ce duc la nasteri multiple. Tripletii si gemenii sunt cei mai afectati de aceasta boala. Cei mai multi nu vor sti insa niciodata daca nu cauta acest diagnostic in mod specific.

Anumite afectiuni sau reactii autoimune sunt indicii diagnostice pentru himerism – nu neaparat valabile in toate cazurile. De cele mai multe ori, o portiune a corpului arata diferit, este patata in diverse feluri sau testele de sange ale unui parinte arata un ADN diferit de cel al propriilor copii.

Citeştedespre

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

21 decembrie 2020
filmele de groaza frica poltergeist

De ce ne plac filmele de groază?

8 decembrie 2020

Cititi aici despre Deficitul de gemelaritate

Taylor Muhl si-a absorbit propria geamana

Povestea unei tinere cantarete, Taylor Muhl, care sufera de aceasta boala, este relatata pe propriul blog si in presa.

Dovada fuziunii celulelor surorii sale gemene cu cele proprii este inscrisa in asa-zisul sau semn de nastere: o colorare rosiatica a pielii pe o jumatate de corp, in regiunea toracelui.

Aceasta constituire a unui singur organism din celule ale unuia sau a multor indivizi diferiti din punct de vedere genetic nu este insa lipsita de consecinte medicale destul de serioase. Corpul lui Taylor Muhl functioneaza la propriu pe baza a doua coduri genetice diferite, pentru ca ea are doua sisteme imunitare ce intra in stari de incompatibilitate. Celulele majoritare ale acestui organism fuzionat le considera straine pe celelalte – ca atare, incearca sa scape de ele.

Taylor Muhl sufera de reactii autoimune ce se manifesta prin alergii multiple – la anumite alimente, medicamente, suplimente nutritive, bijuterii si muscaturi de insecte – dar si de alte afectiuni precum neuropatie si fibromialgie.

taylor muhl himerism chimerism geamana

Dar povestea lui Taylor Muhl are si alte fatete. Dupa cum relateaza Huffington Post, Muhl revenea obsesiv la intrebarea daca nu cumva este o geamana. Abia multi ani mai tarziu mama sa a inceput sa-si puna intrebari:

Cum de ii vin in minte asemenea ganduri? De ce ma tot intreaba despre asta?

Muhl povesteste:

Aveam o prietena cu doi ani mai mare care practic a locuit cu noi timp de 18 ani. Spuneam mereu ca totul arata identic la noi doua – hainele, parul. Si daca ea facea ceva trebuia sa fac si eu acelasi lucru. Nu doar cu ea mi se intampla asta, ci si cu multe alte prietene. Am facut aceste lucruri pana la 14, 15 ani.

Cand i s-a pus in sfarsit diagnosticul de himerism, testele au indicat ca

sistemul meu imunitar este la fel de slabit precum cel al unui pacient cu cancer, doar ca eu nu eram propriu-zis bolnava.

Este alergica la aproape orice, asa ca

Mananc si beau prin rotatie pentru a nu ma expune la prea multa variatie deodata.

Organisme-himera artificiale

  • Transplantul de maduva

In tratamentul leucemiei maduva osoasa a unei persoane este inlocuita cu cea a donatorului. Maduva osoasa contine celule stem care se transforma in globule rosii. Asta inseamna ca recipientul transplantului va avea in corp celule diferite genetic de cele proprii.

  • Femeile insarcinate

Conditia numita micro-himerism apare cand doar o fractiune a celulelor unui alt organism se regaseste in cel propriu. Cand o femeie ramane insarcinata o mica parte din celulele fatului ajung din sange la diferite organe. E valabil si invers, celule ale mamei ajung la fat, placenta nefiind o bariera de trecere.

Un studiu din 2015 a sugerat ca acest lucru se intampla la majoritatea femeilor insarcinate, chiar si temporar. Cercetatorii au testat probe de celule provenite de la rinichii, ficatul, splina, plamanii, inima si creierul a 26 de femei care au murit in timpul sarcinii sau la o luna dupa nastere. Cercetatorii au gasit celule fetale in toate tesuturile mentionate. Au stiut ca sunt celule fetale, pentru ca contineau un cromozom Y – toti fetii fiind baieti.

Un studiu din 2012 a analizat creierul a 59 de femei intre 32 si 101 ani care avusesera baieti. Peste jumatate din aceste femei aveau inca urme de ADN masculin in corp, chiar si la o varsta inaintata.

Aceste tipuri de himerism sunt relatate de Live Science.

Cititi despre Sarcina la adolescente si violenta

Micro-himerismul de sarcina: implicatii asupra bolilor autoimune 

Bolile autoimune sunt cele in care celulele corpului isi ataca in mod inexplicabil propriile tesuturi sanatoase.

Se studiaza acum felul in care prezenta celulelor straine genetic sunt factori de dezvoltare sau impact (pozitiv sau negativ) asupra bolilor autoimune la femei care au nascut sau la copii lor. Bolile autoimune au o prevalenta mare la femei, de aceea se presupune ca legatura cu o sarcina, dusa la bun sfarsit sau nu, nu este intamplatoare.

Bolile autoimune puse in legatura cu sarcina sunt artrita reumatoida, sclerodermia, diabetul de tip I, ciroza biliara primara, lupusul eritematos. Ipoteza cercetatorilor este implicarea moleculelor HLA (codate genetic) – cele care disting dintre ce apartine corpului propriu si ce este strain, deci care determina raspunsuri imune – in felul urmator: similaritatea in exces a moleculelor HLA din celulele fetale cu cele proprii face ca organismul sa nu le poata recunoaste ca straine, ceea ce dezechilibreaza sistemul imunitar. De exemplu, in cazul sclerodermiei dezvoltate de catre mama, s-a descoperit un numar semnificativ mai mare de celule fetale la nivelul pielii si tesuturilor decat la subiectii sanatosi.

boli autoimune tiroida creier sange tractul gi

O alta pista de investigatie pentru cercetatori este masura in care micro-himerismul de sarcina contribuie in privinta tipurilor de celule din tesuturi. Celulele stem sunt recunoscute pentru aceasta capacitate, si reprezinta partea favorabila a contributiei celulelor fetale. De exemplu, cercetatorii au studiat prezenta celulelor materne la copii cu diabet de tip I si au descoperit un nivel ridicat al acestora in sange si in pancreas, unde produceau insulina. Desi aceste celule materne din pancreas puteau fi tinta unor atacuri imune, cercetatorii au avut motive sa creada ca acestea contribuiau la eforturile de reparare a tesuturilor afectate.

Aceste cercetari se regasesc aici.

The Scientist scrie:

Intelegerea modului in care se formeaza himerele si care sunt mecanismele prin care sistemul imunitar permite existenta liniilor celulare distincte intr-un singur organism pot conduce la noi terapii pentru cancer si boli autoimune.

Surse: https://www.livescience.com/61890-what-is-chimerism-fused-twin.html, http://www.microchimerism.org/index.html

Foto: https://watstory.com/story/view/7890/chimerism-where-science-meets-mythology, https://www.yahoo.com/lifestyle/twin-woman-opens-rare-genetic-condition-202923507.html, https://www.tiroidaromania.org/single-post/2017/02/20/Semne-c%C4%83-ai-putea-suferi-de-o-boal%C4%83-autoimun%C4%83?fb_comment_id=1660612807300324_1660618510633087

Cristina Ene Cafe Gradiva psihoterapie psihanalitica

Cristina Ene

se formeaza in psihoterapie psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Cristina Eneboli autoimunecelule stemchimerismgeneticahimerismmicro-himerism de sarcinarubrică: Gradivarium

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Carl Gustav Jung Roland Jaccard
Cafe Gradiva

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

by Roland Jaccard
1 decembrie 2020
Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger
Cafe Gradiva

Copiii adulți ai părinților cu Sindrom Asperger

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Cateva moduri de a iubi

Cateva moduri de a iubi

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Descoperind oameni printre randuri
Cafe Gradiva

Descoperind oameni printre randuri

8 octombrie 2020
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia
Psi

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.