Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Organizatorii vietii inconstiente familiale

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Organizatorii vietii inconstiente familiale
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Ori de cate ori ne aflam in situatia de a lucra cu un pacient, in special atunci cand cererea este facuta de catre un parinte pentru copilul sau, ne confruntam cu problema instalarii unui dispozitiv individual sau a unui dispozitiv de familie. Winnicott spunea ca situatia banala fata de care nu avem prejudecati este cea in care o mama solicita consultatie pentru copil venind impreuna cu acesta. Situatiile in care se prezinta intreaga familie pun in evidenta interesul, motivatia celor doi parinti pentru o problema mai mult sau mai putin definita; alteori, poate fi vorba despre familii conflictuale in care certurile sunt frecvente si, atunci, prezenta membrilor familiei este importanta pentru ca ei sa auda in mod direct ceea ce se vorbeste.

organizatorii vietii inconstiente familiale terapie psihanalitica

Cititi si Donald W. Winnicott – Cateva concepte 

Astfel, primele intrevederi vor fi definitorii in privinta instalarii unui dispozitiv care sa permita diminuarea angoasei, transformarea in interiorul psihismului individual sau grupal, o reorganizare a legaturilor. Intuitia si experienta clinicianului care se bazeaza pe ceea ce poate afla in cadrul primelor sedinte vor conduce catre debutul unei terapii individuale sau a unei terapii de familie / cuplu. Una dintre indicatiile pentru o terapie de familie este cea in care individuarea psihica este problematica, chiar absenta punand in evidenta o patologie sau o disfunctionalitate la nivelul legaturilor de familie.

Citeştedespre

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021

Alberto Eiguer a propus folosirea notiunii de organizator inconstient pentru a studia coeziunea familiei in cadrul sau natural, in afara terapiei psihanalitice de familie. El a considerat ca, prima terapie de familie a fost realizata de Freud atunci cand l-a analizat pe Micul Hans prin intermediul scrisorilor tatalui sau.

Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii 

Una dintre ipotezele terapiei de familie este ca membrii ei prezinta modalitati de functionare psihica inconstient diferite de functionarea lor individuala. De asemenea, in cadrul terapiei de familie, perturbarea de la nivelul legaturii poate deveni evidenta fata de cazul in care un membru al familiei este vazut individual.

Organizatorul familial indeplineste doua functii: una economica in cadrul careia sunt reactivate investitiile trecute si una topica in care organizatorul va permite aparitia obiectului grup familial care este o instanta colectiva.

Oedipul, primul organizator inconstient al cuplului asaza alegerea de obiect in prim-plan. Alegerea de obiect in momentul instalarii relatiei amoroase face ca Oedipul fiecarui partener sa intervina in acest organizator. Obiectele parentale interiorizate constituie nucleul inconstientului familial.

Alegerea partenerului, desi la prima vedere ar putea parea o alegere spontana, ea este incarcata de semnificatii inconstiente, este predeterminata inconstient de nevoile defensive, narcisice ale fiecarui partener precum si de reprezentarile, prejudecatile familiei, culturii din care acestia provin. Freud, in Totem si tabu, a aratat valoarea socializanta a Oedipului in ceea ce priveste interdictia incestului si unirea sexuala cu un partener din afara grupului.

Alegerea obiectului sexual da nastere inconstientului de cuplu si apoi, a celui de familie, iar obiectele lumii interioare inconstiente ale familiei vor fi proiectate asupra copilului.

Intr-o maniera generala, alegerea oedipiana este proprie structurilor nevrotice si “normale”. Sigur, exista alegeri defensive in sensul in care este cautat un partener care nu seamana in nimic cu parintele de acelasi sex. Alegerea de obiect poate sa acopere Oedipul parental inconstient al tanarului care alege un partener fantasmatic investit de catre tata sau de catre mama (de exemplu, bunicul matern pentru baiat, bunica paterna pentru fiica).

Cititi si Nu aveam complexul lui Oedip, ma intreb intr-adevar de ce… 

Un alt tip de alegere este cea anaclitica in care este cautat un partener care sa permita gasirea unui sprijin, pe mama sau tatal copilariei. Aceasta alegere se fundamenteaza pe pulsiunea de conservare iar la baza ei se afla sentimentele de pierdere si de abandon.

In cadrul alegerilor de tip narcisic functioneaza un tip de joc speculativ in care, la originea constituirii legaturii lor se afla o idee de putere, de orgoliu si de ambitie nemasurata. Acesti parteneri se atrag prin aceea ca sunt incapabili sa recunoasca faptul ca s-ar putea insela, ei se excita intr-o lupta sado-masochista perpetua cautand tot timpul in celalalt un partener pentru a-si masura fortele si capacitatile manipulatorii.

Unii autori au propus un mod de a gandi alegerea partenerului pornind de la intrebarea

Cum sa intelegem beneficiul narcisic al partenerului?, 

aratand ca exista urmatoarele modalitati de asigurare narcisica gratie partenerului: una dintre ele este prin aditie sau prin posesie, un partener purtator al Idealului Eului, dar si prin sustragere, adica prin diferenta, astfel fiind ales un partener in care este presupusa o slabiciune, un defect specific, iar celalalt este salvatorul sau este mai bun decat celalalt prin comparatie.

Familia isi structureaza nacisismul pe o instanta organizatoare: sinele familial sau conjugal. Sotii vor forma un cuplu ale carui legaturi narcisice se vor sprijini pe reprezentarile pe care le au despre cuplul lor.

Sentimentul de apartenenta la familie este constituit din acele sentimente de apropiere, din amintirile comune, mirosuri, zgomote, obiecte, schimburi intime specifice fiecarei familii care ii vor conferi unicitatea si specificitatea sa. De asemenea, el contribuie la conturarea unei identitati familiale. In famiiile disfunctionale, sentimentul de apartenenta este fragil, mecanic, iar terapeutul resimte in contratransferul sau acel climat nelinistitor. Miturile sunt cele care fundamenteaza apartenenta familiala, contribuind la conturarea identitatii. Mitul se configureaza ca o fantasma inconstienta, mare parte dintre mituri fiind, de fapt, inconstiente. Treptat, mitul ajunge sa fie o credinta impartasita de membrii grupului familial.

Ideea unui “habitat interior” s-a nascut din luarea in considerare a faptului ca, in psihismul nostru sunt figurate reprezentarile corporale care se vor proiecta asupra spatiului casei astfel incat putem gasi aici confort, siguranta, il putem face al nostru, il putem locui. Investirea unor spatii comune in casa, locul atribuit fiecaruia, distribuirea camerelor intre copii si adulti, rolurile pe care le adopta membrii familiei, toate aceste aspecte sunt detectate prin intermediul unor mediatori cum ar fi planul casei.

Un alt organizator al legaturilor este idealul Eului familial. Spre deosebire de idealul Eului care reprezinta un model pe care subiectul aspira sa-l realizeze, idealul Eului familial este reprezentat de proiectele familiale, de “misiunile pe care le au de indeplinit” membrii familiei cum ar fi, de exemplu, alegerile profesionale, maritale pe care le vor face copiii atunci cand vor deveni adulti.

Foto: http://toddcreager.com/coping-dysfunctional-family/

Caterina Popescu
Tags: alegere anacliticăalegerea narcisicăalegerea oedipianăautor: Caterina Popescucomplexul lui Oediporganizator inconstientrubrică: Gradivariumterapie familială psihanalitică

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
filmele de groaza frica poltergeist
Cafe Gradiva

De ce ne plac filmele de groază?

by Aura Călin
8 decembrie 2020
Load More
Next Post
“Youth” sau despre cum sa iti traiesti batranetea

"Youth" sau despre cum sa iti traiesti batranetea

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei
Cafe Gradiva

“Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei

22 noiembrie 2020
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului social

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.