In teoria psihanalitica exista urmatoarea repartizare a instantelor psihice: Se (cuprinde nevoi, dorinte, pulsiuni primare in forma pura care pot sa para exagerate sau nepotrivite pentru rigorile sociale), Eu (mediatorul psihic care incerca sa medieze intre Se si Supraeu) si Supraeu (reprezentand regulile, principiile de functionare, normele si conduitele sociale care ingradesc manifestarile Se-ului).

Pentru a putea mentine un echilibru de forte, Eul apeleaza la mecanisme defensive, unul dintre cele mai cunoscute fiind proiectia. Practic, se proiecteaza sentimente, afecte, intentii persoanele in exterior, astfel incat individul sa nu intre intr-un conflict intrapsihic care ar putea sa ii cauzeze durere, disconfort si suferinta psihica.
Cititi despre Mecanismele de aparare ale Eului
Spre exemplu copilul isi idolatrizeaza parintii, vede in ei tot ce este mai bun, nu poate percepe o „mama rea” care nu ii poate satisface nevoile. Dar trebuie sa luam in calcul ca se intampla sa fie si situatii in care mama nu se poate sincroniza si nu poate sublima necesitatile copilului. Astfel, pentru a pastra imaginea „mamei pure” copilul scoate in afara sentimentele de anxietate, nemultumire, ura provocate se aceste situatii si le transpune pe alte fiinte sau obiecte. Este foarte posibil ca deseori „recipientul” acestor expulzari sa fie fratele / sora sau tatal.
In proiectie sentimentele neacceptate sunt atribuite altor persoane. Un baiat care nu isi place tatal in prima instanta poate fi anxios cu privire la tot ce il priveste. El poate proiecta sentimentele asupra tatalui concluzionand ca el ma uraste. O persoana care are un disconfort sexual fata de membrii unui anumit grup etnic poate proiecta aceste sentimente spunand: aceste persoane sunt depravate si lipsite de bun-simt. (Wade & Tavris, Psychology, p. 389)
Acest mecanism de aparare se pastreza pe tot parcursul vietii. Exista situatii in care oamenii investesc prin proiectie animalele de companie cu specificatii exclusiv umane, cum ar fi inteligenta si sentimentul. Desi poate ca animalele au uneori actiuni care pot parea dovezi de afectiune, acestea nu au la baza alte necesitati, doar ca omul din dorinta de impartasire emotional-afectiva prefera sa catalogheze aceste gesturi ca manifestari emotionale.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Puterea proiectiei in cazul Bodnariu
Proiectia apare, de pilda, in cazul geloziei patologice:
Gelozia
patologica este rezultatul unei proiectii a evitarii unei angoase
rezultate dintr-un conflict intern. Primul caz este cel in care este
fantasmat un rival de acelasi sex. Reinvierea, reactualizarea
conflictului oedipian este adesea evidenta in aceste cazuri.Cazul
urmator de gelozie patologica este cel al unui om care proiecteaza
asupra partenerului sau propriile tendinte la infidelitate. Tendintele
la infidelitate sunt refulate si secundar proiectate asupra
partenerului. (Vera Sandor, Itinerar de psihanaliza, p. 144)
De multe ori relatiile de cuplu se transforma in sesiuni de terapie psihanalitica vulgara. Partenerii proiecteaza unul asupra celuilalt nevoi, frici, anxietati, sentimente. In terapia clasica acest aspect este productiv pentru ca, in mod dezirabil, psihanalistul este destul de echilibrat si integru pentru a sesiza proiectia, pentru a analiza continutul proiectat si, poate, pentru a comunica pacientului semnificatia acestuia.
Foto: thedailyomnivore.net
Cititi despre Gandirea schizo-paranoida
Alexandru Paunescu
este student la Psihologie, interesat de terapia psihanalitica.
v-ati oprit exact cand devenise mai interesant…