Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Schizofrenia, psihoterapia, antipsihoticele si interventia multidisciplinara

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Schizofrenia, psihoterapia, antipsihoticele si interventia multidisciplinara
1 Shares
Share1
Share
Pin
Tweet

Schizofrenia. Regasindu-se in toate ariile geografice si intr-o paleta larga de culturi si tipuri de societati, schizofrenia poate debuta inainte de 25 de ani, de obicei persista intreaga viata si afecteaza aproximativ 1% din populatia lumii. Printre cele mai reprezentative simptome aflam gandire si comportament dezorganizate, delir, halucinatii si izolare. De asemenea, persoanele cu schizofrenie se retrag deseori intr-o lume interioara proprie, a psihozei.

schizofrenie antipsihotice psihoterapie tratament

Fiind o boala cronica, schizofrenia necesita tratament de-a lungul intregii vieti, dar cercetarile in domeniu din ultimii ani ne arata ca ameliorarea simptomelor se poate realiza printr-o paleta din ce in ce mai larga de optiuni terapeutice. Fiecare caz de schizofrenie este unic, iar abordarea terapeutica se impune sa fie adaptata profilului individual al pacientului, avand in vedere aspecte esentiale din viata acestuia, cum ar fi mediul familial sau social.

Mic indreptar despre schizofrenie

Citeştedespre

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021

Tinand cont de caracterul complex al schizofreniei ca afectiune, este necesar ca abordarea terapeutica sa contina multiple directii: atat medicamentoasa, cat si psihoterapeutica, precum si familiala, ocupationala, asistenta sociala si medicala de psihiatrie. Scopul care sta in centrul abordarii terapeutice multidisciplinare este echilibrul intern al pacientului, urmat de integrarea in sistemele din care face pacientul parte (familial, societate, locul de munca etc.).

Substantele antipsihotice folosite in tratamentul schizofreniei, introduse la jumatatea secolului trecut, au revolutionat ameliorarea simptomelor acestei afectiuni. Principalul dezavantaj al utilizarii lor este reprezentat de efectele secundare pe care pacientii le experimenteaza. Aceste efecte secundare apar in cele mai multe cazuri din cauza dezechilibrului intre dopamina, glutamat, GABA si acetilcolina din sistemul extrapiramidal. Printre cel mai des intalnite efecte secundare ale antipsihoticelor se numara akinezia, distonia, akatisia si parkinsonismul, urmate de depresie, oboseala, scaderea tensiunii arteriale, cresterea in greutate si uscaciunea gurii.

Pacientii cu schizofrenie si comportamentul violent

In acest context, atat timp cat anumite modalitati de ameliorare a simptomelor schizofreniei (in afara de medicatie, ce prezinta dezavantajul efectelor secundare) se dovedesc eficiente, este absolut necesara integrarea acestora pe termen lung in managementul schizofreniei. In cazul persoanelor care au suferit un singur episod psihotic, evaluarea si decizia alegerii asupra unui plan anume de tratament pe termen mediu si lung influenteaza in mod crucial evolutia bolii de-a lungul timpului. Concluziile unui studiu din 2015 arata ca in cazul celor care au suferit un prim episod psihotic interventia rapida si sustinuta, mai ales intr-o forma multidisciplinara, axata in special psihoterapie, creste surprinzator sansele pacientului de a duce mai apoi o viata productiva si satisfacatoare.

schizofrenie psihoterapie antipsihotice tratament
Autoportretul unei persoane cu schizofrenie, reprezentand perceptia unei realitati distorsionate

Cititi si Prognoza episoadelor psihotice scurte ramane un mister

RAISE (Recovery After an Initial Schizophrenia Episode) este un proiect dezvoltat sub conducerea Dr. John M. Kane, Presedintele Departamentului de Psihiatrie din cadrul Universitatii Hofstra – New York. In cadrul acestui proiect, s-a realizat un studiu ce s-a concentrat pe o perioada de timp de doi ani. Acest studiu, axat pe tratamentul schizofreniei printr-o abordare terapeutica unitara ce are in centru psihoterapia, in comparatie cu tratamentul clasic, a avut in vedere cazurile a 404 persoane ce au fost tratate la 34 de clinici din Statele Unite ale Americii.

Studiul a aratat ca pacientii care au beneficiat de o abordare de specialitate integrata au raportat niveluri mai ridicate ale calitatii vietii si o mai buna integrare in mediul social, la locul de munca, in comparatie cu pacientii al caror tratament a avut la baza medicatia. Abordarea integrata de specialitate se refera la psihoterapie, medicatie, sustinere si educatie pentru apartinatori, precum si asistenta in ceea ce priveste integrarea la locul de munca si in institutiile de invatamant.

Desi aceasta varianta terapeutica integrata ridica costuri cu mult mai mari decat in cazul abordarii concentrate pe medicatie, rezultatele ofera sperante in ceea ce priveste atingerea obiectivului principal, o viata echilibrata, productiva si implinitoare pentru cei ce sufera de schizofrenie.

Mituri raspandite despre schizofrenie

Foto: rebelcircus.com, en.wikipedia.org/wiki/Schizophrenia

Alexandra Moga Cafe Gradiva psihologie drepturile omului

Alexandra Moga

este consilier pentru dezvoltare personala si instructor Parenting by Connection.

Toate articolele acestui autor

Tags: antipsihoticeautor: Alexandra Mogaepisod psihoticrubrică: Gradivariumrubrică: Ştirischizofrenie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

tulburările funcţionale somatice
Psihanaliză

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

by Cafe Gradiva
3 februarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19
Psi

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

by Cafe Gradiva
15 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I
Psi

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

by Cafe Gradiva
11 ianuarie 2021
Load More
Next Post
Note despre mecanismul defensiv al proiectiei

Note despre mecanismul defensiv al proiectiei

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.