• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Home Cafe Gradiva

Compulsia si religiozitatea ca tandem ritualizat

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Compulsia si religiozitatea ca tandem ritualizat
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Sigmund Freud sugereaza ca nevroza obsesionala functioneaza asemenea unei religii private, „nevrozatul” fiind preotul propriilor sale ritualuri. De altfel, el este primul care a analizat indeaproape asemanarile si diferentele dintre practica religioasa si ceremonialurile specifice obsesiv-compulsivitatii.

Freud este cel dintai care a vazut ca orice activitate poate deveni actiune obsesiva, in sensul larg al termenului, daca este elaborata prin mici aditii sau i se da un caracter ritmic prin pauze si repetitii, ca regula actiunile obsesive derivand din ceremonialuri. Amandoi – credinciosul si nevroticul – se angajeaza obsesional si compulsiv in executarea anumitor actiuni precise, a caror omitere sau executare defectuoasa produce angoasa.

obsesiv-compulsiv nevroza obsesionala religie freud psihanaliza

Se intalneste astfel in ambele cazuri un amestesc de sacru si profan, coroborat cu un soi de gandire magica, toate avand in spate teama de a nu atrage asupra sa ori a celor dragi o nenorocire sau mania divina, conturandu-se astfel un sentiment pregnant al vinovatiei, manifestat compensatoriu si prin supraresponsabilizare.

Citeştedespre

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021

Contopirea sacru-profan lasa loc insa si unei transgresari intre cele doua, altfel interzisa: actul nepermis (profan) este in continuare exercitat prin substituirea sa cu un alt act simbolic (sacru), realizandu-se astfel un „compromis” dat de intrepatrunderea lor in cadrul ritului. Altfel spus, ritul ofera posibilitatea incalcarii interdictiei insa intr-o forma mascata, concomitent cu respectarea ei de o forma aparent riguroasa, organizata.

Se impune, as zice, o clarificare a terminologiei. Astfel, daca ritualul reprezinta o serie de reguli de respectat cu privire la actiunile care trebuie executate (ordinea lor, in special), atunci ritul este reprezentat de fiecare actiune in sine, din punct de vedere antropologic semnificand o practica religioasa regulata, colectiva si transmisa, adesea cu caracter sacru si mereu cu o dimensiune simbolica. Strans legata de acestea, gandirea magica presupune interpretarea unui eveniment ca fiind cauza altuia fara existenta unui mecanism plauzibil care sa explice legatura cauza-efect, fiind specifica perioadei infantile de dezvoltare a psihismului.

In tulburarea obsesiv-compulsiva, ritualurile superstitioase se bazeaza pe acest mecanism al gandirii magice, ocupand un loc care hraneste considerabil adaptarea. Pentru psihic insa, acest compromis despre care vorbeam nu este totusi suficient, atat renuntarea, cat si indeplinirea interdictiei fiind incomplete, astfel ca dorinta in sine este mentinuta la un nivel mediu constant al frustrarii, satisfacerea sa cerandu-se a fi repetata.

Tot Freud este cel care a observat faptul ca mecanismul deplasarii este cel care domina procesele mentale in nevroza obsesionala. Simbolistica si detaliile executiei lor sunt determinate de deplasarea de la lucrul important, efectiv, la unul marunt care ii ia locul. Este aceasta tendinta a deplasarii care schimba progresiv tabloul clinic si reuseste pana la urma sa transforme ceea ce este aparent cel mai trivial lucru in ceva de cea mai mare importanta si cu caracter presant.

Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii 

Catherine Le Grand-Sébille (2005) se refera la ritualuri ca o modalitate de situare in temporal, asemenea unui adapost sau loc sigur, fiind totodata un reper ce da structura temporalitatii, o ordoneaza si o solidifica, devenind astfel indispensabil. Modalitatea magica de a abordare a existentei vine sa construiasca o ritualistica ordonata care integreaza in ordinea umana ceea ce reprezinta sursa de angoasa a existentei exterioare.

In cazurile de tulburare obsesiv-compulsiva, este vorba despre o constrangere compulsiva interna care ii conduce pe indivizi la executarea de acte repetitive si stereotipe despre care sunt perfect constienti ca sunt absurde si derizorii; cu toate acestea, daca ei nu procedeaza in concordanta, sunt coplesiti de o angoasa imensa. De aceea, cea mai frecvent descrisa impresie este aceea a posedarii, a unei instante demonice care preia controlul asupra propriei vointe si caruia persoana nu poate decat sa i se supuna. Freud insusi concepe compulsia asemenea unei puneri in scena a unei constrangeri urmand un scenariu ascuns.

Leuba considera ca nevroza are intotdeauna radacini in copilarie, persoana fiind intotdeauna, intr-o anumita masura, un adult care a regresat la un stadiu infantil al evolutiei sale psihice si din acest punct conflictele nevrotice se exprima intr-un limbaj infantil, aceasta relevandu-se in mod exact prin culoarea magica data exprimarii acestor conflicte.

Philip Roth si narcisismul mistuitor in romanul “Viata mea de barbat” 

Eul regresat functioneaza, asadar, la adultul nevrozat, exact asa cum functiona la momentul refularii principale, anume cand a avut loc trauma initiala. Actul obsesiv nu mai traduce afectul care a condus la pulsiunea agresiva, intrucat acest afect a fost refulat de catre Eu, insa prin mijlocul de actare obsesionala, Eul trebuie sa se protejeze impotriva acestei pulsiuni.

J. Leuba realizeaza de asemenea o paralela intre un primitiv si un individ din prezent suferind de tulburare obsesiv-compulsiva, paralela care se poate cu usurinta aplica diadei credincios-nevrotic in termenii de subliniere a diferentelor astfel: daca primitivul crede cu toata taria in gandirea care ii dicteaza actele, fie ca zeitate, fie ca instanta exterioara siesi, obsesiv-compulsivul este perfect constient in acelasi timp de absurditatea actelor sale.

Cititi si Tulburarea obsesiv-compulsiva: adevarata ei tragedie

Mai mult, actul primitivului traduce o pulsiune agresiva, in vreme ce actul nevrozatului traduce o protejare impotriva unei pulsiuni agresive. Aceasta pulsiune este implicit continuta in obsesie, deoarece obsesivul se apara de ea.

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=ZdB8WmDplqg

Cititi in continuare Religia, nevroza obsesionala a umanitatii

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra Frîncucomportament obsesiv-compulsivdeplasaregandire magicanevroza obsesionalapsihanaliză şi religieritualrubrică: ImagoSigmund Freudsuperstitietulburarea obsesiv-compulsiva

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

escapismul simtul realitatii fantezie
Cafe Gradiva

Escapismul ca diversiune: cum ne regăsim (sau nu) pe noi înșine

by Alexandra Frîncu
17 martie 2021
catharsisul emotional scrierea creativa
Psi

Catharsisul emoţional şi procesare cognitivă în scrierea creativă

by Alexandra Frîncu
9 martie 2021
scrierea creativă expresivă traumei
Psi

Scrierea creativă ca act de reparație şi resemnificare a traumei

by Alexandra Frîncu
4 martie 2021
Load More
Next Post
Religia, nevroza obsesionala a umanitatii

Religia, nevroza obsesionala a umanitatii

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Lansare R. H. Etchegoyen, “Fundamentele tehnicii psihanalitice”, Editura Fundaţiei Generaţia, Bucureşti, 22 martie 2012
Cafe Gradiva

Psihanaliza după Etchegoyen

8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

16 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Psihiatrul Peter Breggin diagnostic

Psihiatrul Peter Breggin despre neajunsurile diagnosticării psihiatrice

12 aprilie 2021
depresie şi poluare urbană

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

5 aprilie 2021
anatta în budism

Anatta în budism, non-sinele și neuroplasticitatea ca expresie a identității

24 martie 2021
Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

Gemma Habibi de Robert Prosser: Bătaia e ruptă din raiul fricii (spectacol online)

20 martie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.