• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!

The turn of the Screw – relatia dintre imaginatie si complexul lui Oedip (I)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
The turn of the Screw – relatia dintre imaginatie si complexul lui Oedip (I)
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Ce relatie exista intre dezvoltarea facultatii psihologice a imaginatiei, recunoasterea in copilarie a legaturii sexuale intre parinti (de fapt a uniunii lor) ca parte a complexului Oedip si existenta unui spatiu mental de reflectie obiectiva asupra relatiilor cu ceilalti?

Raspunsul la aceasta intrebare presupune un dialog intre teorii psihanalitice destul de diferite (intre Freud, Klein si Winnicott) si chiar intre psihanaliza si psihologia analitica a lui Jung. Ronald Britton descopera la pacientii sai lipsa unei legaturi (in sens mental) intre cei doi parinti – ceea ce se traduce prin faptul ca acesti pacienti nu pot lega lucrurile diferite in mintea lor, nu pot fi creativi si nu pot avea decat relatii de deplina reciprocitate, in care pozitia unui al treilea, a observatorului, precum si a participantului, nu este posibila.

complexul lui oedip imaginatie freud klein winnicott psihanaliza
Paul Klee – Seventeen,1923

Perspectiva lui Britton e kleiniana: complexul Oedip si pozitia depresiva – in care obiectele lumii psihice interne devin persoane reale, ale lumii exterioare obiective –  merg mana in mana. Intoleranta frustrarii legate de excluderea din legatura intre parinti are consecinte in planul dezvoltarii mentale: in lipsa unui spatiu mental care sa contina acest fapt, aceasta pierdere, se creeaza un obiect persecutoriu,  care il bantuie pe pacient cu o prezenta aproape halucinatorie. Acest obiect nu este un obiect al imaginatiei, este un obiect pierdut care nu poate fi regasit pe deplin in aspectul sau bun, ci  osciland mereu intre coruptie iremediabila si inocenta. Este mama a carei identitate (in sensul unitatii de sine) a fost compromisa prin relatia cu tatal. Dar poate fi si tatal, ca obiect rau. De exemplu, o pacienta era bantuita de o prezenta masculina infioratoare si nu putea concepe o uniune intre cei doi parinti care sa fie o legatura, si nu o fuziune amorfa.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

4 ianuarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020

René Girard despre complexul lui Oedip

Este surprinzator modul in care, in nuvela Turn of the Screw, Henry James face implicit aceste observatii ale clinicii psihanalitice. Personajul principal, o femeie tanara vede si comunica separat cu fantomele unui cuplu mort in incercarea ei de a proteja doi copii orfani, frati, o fetita si un baiat, care dovedesc precocitate si stapanire de sine neobisnuita. Prespunand ca cei doi copii se afla sub vraja si influenta malefica a celor doi, care vor sa-i traga in lumea lor corupta, se lupta singura, fara ajutorul barbatului care e tutorele lor de drept, doar cu sprijinul nestatornic al unei slujnice needucate, sa-i readuca in aceasta lume – o lume comuna, in care toti distingem in aceeasi masura ce exista si ce nu exista si in care granitele dintre copii si adulti sunt clare. Ceea ce o sperie si o determina sa actioneze de urgenta, imboldind copiii sa marturiseasca ca vad fantomele si comunica continuu cu ele este ideea ca acesti copii traiesc pe o cu totul alta lume, astfel ca de fapt nu exista ca individualitati – deoarece nu isi apartin, sunt posedati fiecare de catre membrul de acelasi sex al cuplului. Nuvela nu are propriu-zis un sfarsit, ci doar un punct culminat, cand aceasta educatoare tanara confrunta copiii cu adevarul pe care il crede valid potrivit propriei judecati, dar nu obtine raspunsul si rezolutia asteptate. Cine vede bine, cine isi imagineaza si cine e cu totul cazut in eroare?

O clarificare buna a mizei si sensului psihologic al nuvelei lui Henry James este ecranizarea din 1961 sub numele The Innocents. Filmul incepe cu o afirmatie succinta a personajului care nu va lua parte la niciun fel de actiune, si care vorbeste din postura celui care nu se implica si nu vrea sa aiba de-a face cu absolut nimic – sa nu stie, sa nu i se transmita si sa nu i se ceara sa stie sau sa faca ceva:

Adevarul este foarte rar inteles de cineva fara imaginatie.

De cum ajunge la casa unde isi va lua sarcina educarii copiilor, femeia tanara incepe sa faca deductii si sa citeasca printre randuri, cautand sa stie tot adevarul: cum sunt copiii, daca sunt inocenti sau rai, ce li se intampla, cum percep ei lucrurile, daca personalitatea lor e a lor sau e imprumutata. I se pare ca adevarul este limpede, odata ce un fir al povestii cuplului – ce a ingrijit anterior copiii – se incheaga in mintea ei si e pus in cuvinte in fata singurei sale confidente (slujnica):

Sunt doi. Doua monstruozitati din acelea. Copiii sunt intr-un pericol infiorator. Se iubeau?  

Nu aveam complexul lui Oedip, ma intreb intr-adevar de ce…

Orice ii raspunde slujnica nu face decat sa-i confirme suspiciunea ca copiii au fost supusi coruperii si ca in acest caz trebuie salvati cu orice pret. Slujnica ii raspunde:

Iubire? Era de fapt o boala, o febra care lasa trupul slabit si secat. Nu stiu ce au vazut copiii, dar se tineau dupa ei.

Concluzia vine firesc, cuplul marsav se poate reuni doar distrugand inocenta copiilor:

Se pot atinge doar intrand in sufletele copiilor si posedandu-i. Copiii trebuie sa recunoasca ce se petrece: un singur cuvant adevarat de la ei si ii putem alunga pe demoni.

complexul lui oedip innocents 1961 freud klein winnicott psihanaliza

Pe tot parcursul nuvelei (spre deosebire de film) copiii se joaca in timp ce educatoarea vede tot ce s-a intamplat ca si cum ar urmari un film, vede imagini ale barbatului lipsit de scrupule si asista la doliul femeii parasite.

Interpretarea in cheie kleiniana este in sensul delirului si persecutiei de care e cuprins cineva care nu poate contine destabilizarea psihica a complexului Oedip. O interpretare jungiana precum cea a lui Warren Colman este in sensul unei incapacitati de a-si imagina, de a crea o a treia lume din doua lumi opuse – din doua subiectivitati care nu par sa aiba nimic comun si sunt cu totul incompatibile, cum sunt cele reprezentate de cei doi parinti. Complexul Oedip nu are rezolutie in lipsa imaginatiei, a capacitatii de a gasi un pattern comun in imaginile psihice contradictorii, marcate de diferenta. Fara aceasta capacitate nu exista sens, intrucat acesta nu e dat ca o structura (prin trecerea prin stadiul complexului Oedip), ci se creeaza.

Ce este psihanaliza? Psihanaliza si Complexul Oedip

Bibliografie

  • Colman, W (2007). Symbolic conceptions: The idea of the third. Journal of Analytical Psychology, 52, 565-583.
  • Britton, R. (1989) The missing link: Parental sexuality in the Oedipus Complex. The Oedipus Complex Today Clinical Implications (83-101).

Sursa foto: https://crystalkalyana.wordpress.com/2015/10/01/the-innocents-1961/

Cristina Ene Cafe Gradiva psihoterapie psihanalitica

Cristina Ene

se formeaza in psihoterapie psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Cristina EneCartecomplexul lui OedipHenry Jamesimaginatieop: The turn of the screwpsihanalizăRonald Brittonrubrică: Artvizierrubrică: Atenţie se interpretează!The Innocents

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Familia patologica

Familia patologica

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin
Cafe Gradiva

Ce vede (proiecteaza) alchimistul in picatura de vin

8 octombrie 2020
Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi
Cafe Gradiva

Sindromul alunecarii: varstnicul ce absenteaza din sine insusi

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.