• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Mediul timpuriu si constructia Sinelui – influente si esente necesare

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Mediul timpuriu si constructia Sinelui – influente si esente necesare
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Sentimentul continuitatii este extrem de important in viziunea lui Heinz Kohut, necesara fiind tratarea acestuia cu seriozitate crescuta atunci cand privirea clinicianului incearca sa patrunda dincolo de carapacea exterioara ale spectrului patologiei.

heinz kohut psihologia sinelui psihoterapie

Spre exemplu, privitor la tulburarea de personalitate narcisica, trebuie sa

recunoastem (…) ca exista in noi o configuratie centrala a personalitatii, ceva ce recunoastem experiential ca fiind Sinele nostru, 

asigurand continuitatea de-a lungul axei temporale si siguranta nu doar ca am fost (in sensul de „existat”) ieri, ci si ca vom fi si maine.

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020

Heinz Kohut despre dezvoltarea Sinelui in relatie cu mediul 

Este vorba, asadar, conform autorului, de un „tip de structura de sustinere a vietii”, in urma a carei descompuneri, subiectul devine susceptibil de a cadea „in cele mai severe forme de psihopatologie cunoscute”, anume psihozele.

Privitor, deci, la structura Sinelui continuu, ea nu poate fi inteleasa simplist doar intr-un context de „forte mecanice generale” ori „in relatie cu o matrice ontogenetica de evenimente generale singulare sau chiar de evenimente multiple generale”, intrucat, prin complexitatea sa si importanta bazala in existenta Sinelui, nu poate fi desprinsa de conceptualizarea sa particulara, individual-umana.

Astfel, vizualizarea sa trebuie intreprinsa prin intermediul unei „matrice de receptivitate empatica”, in cadrul careia fiecare fiinta se naste si care matrice

provine din ceea ce observatorul exterior, adultul, stie ca este o alta persoana

– iar Kohut ofera aici primul indicator clar a ceea ce mediul aduce ca importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a Sinelui.

Aceasta experienta insa copilul nu o poate trai decat ca fiind o parte a sa, autorul numind acest fenomen „experienta obiectului Sinelui”, cu rol vital in cimentarea Sinelui functional. Aceasta „interactiune subtila”, repetata de nenumarate ori prin raspunsurile empatice – sau nonempatice! – la nevoile copilului pe care o realizeaza aceste obiecte importante ale Sinelui este cea care

duce la crearea in copil fie a unei structuri suficiente, fie a unei structuri defectuoase.

Cu alte cuvinte, in relatia sa repetata cu acest „obiect oglinditor al Sinelui”, copilul

recunoaste, accepta si traieste realitatea propriei existente asa cum este ea satisfacator oglindita de obiectul Sinelui.

Ceea ce Heinz Kohut doreste sa exprime aici reprezinta nu banalitatea, caracterul comun si des intalnit al acestui proces interrelational, ci importanta sa, caracterul sau fundamental pentru existenta Sinelui. Copilul fuzioneaza cu acest obiect si, regasindu-se in el, se regaseste pe sine, construindu-si astfel unitatea, care este preluata in mare parte de la imaginea parentala – omnipotenta, in viziunea copilului – si care se cristalizeaza ulterior intr-un „nucleu permanent atotsustinator al scopurilor si idealurilor sale.”

Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip 

Structurarea tuturor acestor „detalii” relationale si bazale ale personalitatii si Sinelui sunt dependente de interactiunile repetate dintre subiect si obiectele Sinelui. Cu toate acestea, un esec in fuziunea idealizanta cu acestea din urma, nu conduce in mod necesar la descompunerea Sinelui, ci acesta poate deveni

mai realist perceput, avand acum o componenta capabila sa stabilizeze si sa ghideze experiente de unire timpurii, idealizante, 

pe baza carora se formeaza si senzatia „realitatii propriei persoane si a realitatii propriilor scopuri in viata.”

Cu toate acestea, in cazul unui Sine deficitar construit, desi simtul istoric al individului este „intr-adevar suprasolicitat”, iar persoana este „amenintata cu dezintegrarea”, Sinele nu este mentinut unit de incercarea de amintire a sa si de proiectare in viitor.

Nu elementele cognitive, nu functiile cognitive mentin un Sine laolalta. Ele par s-o faca si pot fi cumva de folos, insa nu ele detin rolul principal, 

subliniaza Kohut!

Si atunci, care este liantul substantial al Sinelui?

Ceea ce mentine Sinele laolalta este, intr-adevar, prezenta a ceva in interiorul Sinelui care ramane la fel, care este ferm din interior.

Este vorba deci de o trasatura inerenta si oarecum independenta de ceea ce tine de extern, care asigura Sinelui taria si rezistenta necesara supravietuirii, ceva intr-o mare masura indescriptibil, dar, cu toate acestea, cert sesizabil.

Ideea centrala este ca Sinele se construieste sub influente multiple si se fateteaza in functie de numeroase aspecte care sunt dependente de specificul individual atat al subiectului in sine, cat si al mediului timpuriu de viata al acestuia. Rezultatul este dat, deci, de interactiunile acestor influente de ordin intern si extern, care „modeleaza si caracterizeaza Sinele”, in cuvintele autorului.

Kohut afirma clar faptul ca este greu de numit ce reprezinta si care sunt cu exactitate acele „evenimente generale din copilaria timpurie” ce ajung sa se constituie sau nu in factori etiologici ai formelor de patologie a personalitatii sau a psihozelor, el considerandu-le mai degraba „puncte de cristalizare” care, desi nu constituie „o explicatie suficienta in si prin sine” pentru aceste psihopatologii, sunt importante prin faptul ca ele actioneaza atat intr-o perioada de constructie de personalitatii (perioada deci vulnerabila in sine), dar sunt importante si in functie de fundamentul pe care ele se intampla sa actioneze: anume aici este ceea ce tine de „cele mai mici unitati structurale” care predispun mai mult sau mai putin – sau deloc – la vulnerabilitate.

Cu toate ca acest fapt este mai greu sesizabil, viziunea lui Heinz Kohut vine in sustinerea unei abordari de detaliu, care ia in calcul nuantele specifice si adopta o perspectiva nuantata, cat mai cuprinzatoare si deschisa in acelasi timp la particularitatile fiecarui caz, cautand de asemenea sa educe in sensul unei abordari clinice care sa permita nu doar intelegerea cat mai profunda si precisa, ci si umana – adica avand unghiuri moarte si pete oarbe, inerente posibilitatilor limitate de cunoastere a universului interior al celuilalt.

Kohut: Sinele si complexul oedipian

Bibliografie: Kohut, H. (2016). Psihologia Sinelui. Prelegerile de la Institutul de Psihanaliza din Chicago. Bucuresti: Editura Trei.

Foto: serenityhousedetoxhouston.com

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra FrîncuHeinz Kohutrubrică: Ca la carterubrică: GradivariumSe / sinetulburarea de personalitate narcisica

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Load More
Next Post
A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza “Arhaicul”, Bucuresti, 2-4 noiembrie 2018

A X-a editie a Conferintei Internationale de Psihanaliza "Arhaicul", Bucuresti, 2-4 noiembrie 2018

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom
Cafe Gradiva

Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Luigi Zoja: Crestere accelerata sau limitare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.