• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Conform lui Horst-Eberhard Richter (2016), exista doua tipuri de tulburari nevrotice familiale: de simptom si de caracter.

Nevroza familiala de simptom se caracterizeaza in principal prin faptul ca membrul imbolnavit de catre grup este tratat asemenea unui „caz”, asupra caruia se exercita presiune psihologica timp de o perioada indelungata tocmai pentru a-l duce la decompensare si pentru a se obtine, in acest fel, usurarea familiei.

Incepand cu acest punct, atmosfera familiala se destinde brusc, iar relatia dintre membrul simptomatic si persoana de referinta este cea care se detensioneaza in mod remarcabil si vizibil.

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Fragmentarea pacientului Analiza Sinelui

Fragmentarea pacientului și rolul coeziv al terapeutului. Preview din „Analiza Sinelui” de Heinz Kohut

27 decembrie 2020

In mod paradoxal, se pare ca membrul cel mai sanatos al familiei este cel care exercita presiune si care imbolnaveste un alt membru al familiei.

familii nevrotice de simptom caracter psihoterapie de familie

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter

Ce se intampla de fapt este realizarea unei diviziuni compensatorii a rolurilor ce are drept scop mentinerea echilibrului patologic – acesta incetand de indata ce membrul simptomatic se vindeca, si cel care se imbolnaveste de aceasta data este cel anterior sanatos.

Cititi si Arta de a fauri oameni

Scindarea, de asemenea, caracterizeaza familia cu nevroza de simptom. Polarizarea relatiilor se produce in directia separarii acelei parti a familiei care nu este acceptabila social, putandu-se ajunge si la un veritabil „proces de expulzare”. Desi aceste cazuri sunt mai putin frecvente, cele mai intalnite situatii sunt acelea mascate, in care unul sau mai multi membri sunt desemnati sa adopte rolurile de outsideri ai grupului familial, fara a fi insa vorba de o expulzare propriu-zisa a lor.

Ceilalti membri ai familiei utilizeaza partenerul care opune rezistenta mai mica drept ecran de proiectie pentru defectele pe care fiecare si le neaga, pastrandu-l astfel in familie cu aceasta functie.

Horst-Eberhard Richter familia ca pacient editura trei

Actionand asemenea unui depozitar al tuturor sentimentelor si reprezentarilor de neputinta si insuficienta, acest membru este acel „tap ispasitor” anterior mentionat, care le permite celorlalti membri sa se simta „mai buni, mai puternici, mai sanatosi”.

De cealalta parte, emblematica pentru nevroza familiala de caracter este modificarea „Eului colectiv” in urma presiunii exercitate de un conflict nerezolvat. Acest tip de familie isi construieste propria lume nevrotica, tesand o ideologie adecvata pentru a putea compensa tensiunea intrafamiliala nevrotic-conflictuala.

Irena Talaban: “Familii contemporane in Occident si aiurea”

Aceasta familie nu se scindeaza si nici nu recurge la expulzarea membrilor, ci se inregimenteaza si mai mult in sine, unitatea patologica mentinandu-se chiar si atunci cand unul dintre membri se imbolnaveste de o maniera manifesta.

Un purtator de simptom nu este, de regula, intr-o familie cu nevroza de caracter un outsider si nici macar amenintat cu excluderea, ci este, de cele mai multe ori, mai curand cel care dirijeaza toata familia.

Interesant este ca se produce, din partea celorlalti membri, o supraidentificare cu acest membru simptomatic, iar simptomatologia este structurata tocmai in valoroasa ideologie familiala.

Construindu-se in propria lume, acest tip de familie ajunge sa isi creeze

un sistem egosintonic de norme care, vazut din exterior, este grav distorsionat.

Daca familia nu ar intretine acest cadru de existenta atent elaborat, ea s-ar dezintegra.

Pusa in fata alegerii inconstiente de a il lasa pe membrul simptomatic sa se decompenseze ori de a sacrifica contactul cu realitatea pentru a forma o solidaritate netensionata cu acesta, familia cu nevroza de caracter alege cea din urma varianta, avand credinta ca poate exercita control „asupra factorului iluzoriu al jocului ei.”

Astfel, aceste familii ajung sa asimileze fara discriminare „propriul tablou falsificat al realitatii”: familiile cu nevroza de angoasa isi construiesc lumea asemenea unui sanatoriu, cele paranoide asemenea unei fortarete, iar cele isterice asemenea unui teatru.

Cert este ca, in ambele cazuri de nevroze familiale, atat membrul simptomatic, cat si intreg ansamblul grupului familial se afla in codependenta si au o nevoie patologica reciproca unul de celalalt pentru a putea continua sa existe si a face fata amenintarii pe care demascarea o presupune – amenintare considerata, de ce nu, un veritabil pericol de anihilare.

Cititi si Familia patologica

Bibliografie: Horst-Eberhard Richter, Familia ca pacient. Terapia conflictelor in cuplu si in familie, Editura Trei, Bucuresti, 2016

Foto: psychology-spot.com

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra Frîncurubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumrubrică: În atenţie flotantăterapie familială psihanalitică

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
22 decembrie 2020
Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
19 ianuarie 2021
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Load More
Next Post
Familia cu nevroza de angoasa

Familia cu nevroza de angoasa

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Carl, băiatul pastorului
Cafe Gradiva

Carl, băiatul pastorului

8 octombrie 2020
Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.