• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Nevroza familiala de caracter isteric

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
Nevroza familiala de caracter isteric
Share

Familia de caracter isteric, ne spune Horst-Eberhard Richter, se cristalizeaza in jurul unei figuri centrale isterice si a nevoilor acesteia, fara a exista in mod necesar un fond isteric caracteristic celorlalti membri – este vorba de fapt despre participarea efectiva la „aranjamentul isteric”, ceea ce se poate realiza prin asumarea diverselor roluri.

nevroza familiala de caracter isteric isterie

Horst-Eberhard Richter afirma ca aceasta „persoana isterica” centrala „obtine compensari importante in acest fel”, cu toate ca este posibil ca membrii ceilalti sa nu fie afectati din aceasta cauza. Aceasta insa nu inseamna ca aranjamentul familial nu exista in sensul structurarii isterice, ci doar ca din interiorul grupului ea nu face subiectul constientizarii.

Este vorba mereu despre reprezentatie si efect

Totusi, autorul cartii Familia ca pacient. Terapia conflictelor in cuplu si in familie nu lasa loc ambiguitatii in ceea ce priveste starea de fapt a lucrurilor din perspectiva celor din afara: un observator extern poate constata cu usurinta negarea sau chiar nedezvoltarea identitatii personale a membrilor, alese in avantajul dedicarii exclusive pentru „rolurile pe care li le atribuie figura centrala isterica, in calitatea ei de regizor.”

Cititi si Nevroza familiala de caracter paranoid

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Horst-Eberhard Richter Familia ca pacient Terapia Editura Trei

Pentru ca definitoriu pentru aceasta structurare familiala patologica este cuvantul teatru: „teatralitatea vietii de familie” este data de faptul ca, pe de o parte, membrii familiei joaca teatru unii fata de ceilalti, iar pe de alta parte de faptul ca intregul grup familial joaca teatru in fata anturajului – si, deci, al societatii.

Viata de familie de caracter isteric este caracterizata in mod tipic de „artificialitate”, care nu admite si nici nu permite ca vreun membru sa isi traiasca in liniste si dupa propria voie existenta. Acest membru, denumit de Richter „realist” va fi „sacait atat de tare” de ceilalti si indeosebi de liderul isteric, incat va ceda pana la urma si va accede la reprezentatia de ansamblu.

Cititi despre Familia cu nevroza de angoasa

El invata astfel „ca nu trebuie sa se ia in serios pe sine si pe ceilalti si ca nici el nu va fi luat constant in serios”, pentru ca, desi oamenii spun si fac tot felul de lucruri, „nu este chiar asa de important sa crezi in ceea ce spui, faci sau exprimi.”

Abonaţi-vă la newsletter Cafe Gradiva

Primiţi în email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.

Cel care insa incearca sa „demaste” intregul caraghioslac va fi in mod irevocabil repudiat, pe considerentul ca „strica jocul”. De aceea pana si membrii care, fara a avea caracteristici isterice, sunt mai linistiti sau mai retrasi isi pot gasi un „rol” in „piesa”: aceasta familie are nevoie si de figuranti si de spectatori deopotriva.

familia isterica richter editura trei

Fascinarea reciproca este ceea ce confera satisfactie membrilor si perpetueaza interactiunea isterica, familia considerand si ca face din sine un „ansamblu atractiv in fata anturajului.” Cu toate acestea, Richter este realist, afirmand ca aceasta este maniera de baza prin care „se perfectioneaza din pacate un sistem al autoinselarii”, fiind construit de fapt pentru a putea fi evitate „numeroasele frici de izolare, slabiciune si mizerie.”

Familii nevrotice de simptom, familii nevrotice de caracter

Daca spectacolul isteric este unul luminos, realitatea este vazuta ca fiind cenusie, iar amenintarea cea mai mare vine din aceasta directie, a intruziunii deziluzionarii, ceea ce obliga acest tip de familie sa depuna constant efortul de a se convinge „pe sine si pe ceilalti (…) de faptul ca teatrul ei reprezinta lumea reala si ca lumea este doar un teatru.”

In cazul destramarii acestei credinte directoare, atat familia ca ansamblu, cat si membrii in calitatea lor de indivizi se vor confrunta inevitabil cu „vidul depresiv”, teoria autorului despre aceasta patologie familiala fiind in fond ca toata aceasta arta depusa in constructia scenei isterice „nu este altceva decat un sistem de aparare anxios, ridicat impotriva pericolelor unei depresii.”

Ce este Familia patologica?

Bibliografie: Horst-Eberhard Richter, Familia ca pacient. Terapia conflictelor in cuplu si in familie, Editura Trei, Bucuresti, 2016

Foto: Family Guy – giphy.com, pa1.narvii.com

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Share29SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Elon Musk şi bullying-ul
Societate

Elon Musk, dezvoltare oprită (în anii ’80?)

by Cafe Gradiva
27 octombrie 2023
vaginismul tratament sexul dureros
Psihoterapie

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

by Anita M Elias
24 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Load More
Next Post
Persona ca interfata a Eului cu lumea

Persona ca interfata a Eului cu lumea

Comments 3

  1. Anonim says:
    5 ani ago

    Ati facut vreodata un studiu asupra unor grupari sau organizatii religioase ai caror membri sunt izolati social fata de restul societatii si de multe ori si fata de alti membri ai organizatiei atunci cand poate sunt exclusi din societatea respectiva si li se spune ca asa trebuie sa se procedeze cu ei pentru a mentine curata acea societate din punct de vedere moral, doctrinar etc. ?

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      5 ani ago

      E o perspectiva interesanta asupra articolului, cea pe care o trasati. Daca aflati studii in acest sens, va rog sa ni le semnalati si noua.

      Răspunde
    • Anonim says:
      5 ani ago

      SI-GÚR au facut! Pe organizatiile din Fundu Bargaului, pe triburile din Tanzania si pe familiile de corali Favites, dar enigmatici cum ii stim, nu ne prezinta rezultatul studiilor, ne frustreaza…

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Relatiile de iubire masochiste

8 octombrie 2020
Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez
Cafe Gradiva

Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.