Stres si depresie la locul de munca. Depresia este afectiunea de care sufera 5% dintre romani, potrivit unor estimari, citate de DigiTV. Ceea ce inseamna, fara a-i mai numara pe romanii din diaspora (dar, fara doar si poate, nu mai putin atinsi de depresie, foarte multi dintre ei), circa un milion de persoane.
Stres si depresie la locul de munca
In anul 2020 stresul la job va fi cea mai importanta cauza a depresiei, tot conform estimarilor. (Din nou, romanii din diaspora ar trebui inclusi in aceste statistici, si la – ori chiar cu deosebire – la acest capitol, al stresului si depresiei la locul de munca).
Astfel, potrivit psihoterapeutilor, in Romania depresia va deveni cauza principala, statistic vorbind, a incapacitatii de munca.
Cititi si Nivel de stres ridicat pentru copiii care petrec mai mult de 8 ore la cresa
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Psihoterapie pentru un milion de romani?
Din pacate, foarte multi romani care sufera de stres si depresie nu ajung la psihoterapeut. O cauza foarte importanta o constituie preconceptiile, teama ca vor fi judecati de ceilalti, ca vor fi, eventual, socotiti nebuni sau defecti.
O cauza mai profunda chiar, desi poate ca neasteptata pentru multi dintre noi, o reprezinta pur si simplu nestiinta, lipsa de informare si de explicatii cu privire la faptul ca psihoterapia poate ajuta in aceste situatii de depresie.
(Am mai adauga aici, cat priveste situatia celor mai multi, si situatia economica, nivelul de trai in general din Romania, drept o cauza obiectiva, ca si lipsa unor politici sociale si de sanatate a unui stat corupt si nepasator, confiscat in schimb de mantrele „taierilor”, „austeritatii” si de ideea zero toleranta sau pentru cei pe care, in mod degradant si iresponsabil, ii numeste „asistati”).
Exista cinci subtipuri de anxietate si depresie, arata un studiu de la Stanford
Printre cauzele (sau circumstantele) sociale ale depresiei sunt inventariati factorii stresanti de mediu – traficul, poluarea, serviciul, salariile, ratele la banca, bolile. Potrivit constatarile empirice ale unor psihoterapeuti care se refera la propria practica, s-ar parea ca depresiile care apar pe fundalul problemelor la serviciu sunt tot mai frecvente printre romani.
Aproape 350 000 de romani au fost internati in urma diagnosticarii cu depresie, cu un varf de internari in 2013, de 75 000 de persoane depresive internate.
O poveste despre depresie si anxietate
Sursa: digi24.ro
Foto: personneltoday.com, ourstyle.life
Ma intreb daca pentru lipsa de explicatii cu privire la faptul ca psihoterapia poate ajuta in cazurile de depresie, nu e vinovata insasi psihoterapia care nu reuseste sa coboare printre muritori si sa le dovedeasca cum poate sa faca asta in mod precis. Si sa vrei sa te informezi, sa zicem de pe un site serior ca acesta, articolele scrise intr-o limba nu mai accesibila decat chineza n-au cum sa te ajute, iar publicitataea care ramane in sfera fascinatiei efectelor vindecatoare scontate, fara nimic practic despre proces – ce faci tu, ce face celalalt, la obiect, legaturi cauza – efect palpabile cu mintea obisnuita cu structurile rationale, nici atat.lmi spunea deunazi un prieten ca simte ca nu mai poate, l-am intrebat daca nu s-a gandit sa cobsulte un psiholog. "Si ce sa-mi spuna ala?" "Aaa, gresit, nu-ti spune el nimic, tu ii spui!" "Pai uite, iti spun tie!" Corect, ce era sa-i zic: da, dar ala nu te judeca? Asta am inteles c-ar fi diferenta intre prieten si psiholog, dar nici eu nu-l judecam, si eu pot sa sesizez modelele vicioase de gandire si atitudine fara sa-i dau sfaturi sau sa-l culpabilizez , le stie si el! Poate fi disciplina terapiei, programul, ritmicitatea, faptul de a fi un serviciu platit, relatia cu strainul care te responsabilizeaza altfel, sau poate ca e mai mult de-atat, un psiholog poate "face" ceva, dar ce face mai exact? Nu stiu daca au oamenii atatea prejudecati de a se duce la psiholog cat se incapataneaza psihoterapia sa ramana neadaptata la nevoile lor care s-au mai schimbat in ultima suta de ani si nu e de mirare ca nu raspund la chemari si tratamente care aveau ecou acum in secol. de acord ca fara un strop de credinta magica nu se poate, dar nici doar cu-atat. Daca vrea sa aiba valoare terapeutica psihologia trebuie sa fie practica, sa-si castige increderea prin ceea ce face. Daca se tine batoasa ca n-are nimic de demostrat, nu pot fi acuzati oamenii ca nu se duc la terapie numai pentru ca cineva se jura ca poate sa-i ajute, dar pana se conving daca-i poate ajuta sau nu, sa-l crediteze in alb si sa-l plateasca fara niciun fel de control. Cum nu se gandesc psihologii la o varianta de genul: te primesc un timp pro bono – doua-trei luni sa zicem, daca dupa asta consideri ca nu merge, nu mai vii, daca iti foloseste si vrei sa vii in continuare, platesti si din urma.Si-atunci ar mai afla lumea cu ce se mananca, ar capata incredere, s-ar cunoaste si partenerii relatiei mai bine si fenomenul la nivel social ar ajunge mai bine inteles si ar evolua, etc. sau alte modalitati in care cel intelept sa faca primul pas, ca daca niciunul nu lasa de la el si nu-si paraseste pozitia, slabe sanse sa se-ntalneasca.
Referindu-ne la psihoterapie si psihoterapeut, nu la psihologie si psiholog –
Cred ca unele caracteristici ale psihoterapiei, legate indeosebi de cadru, le mentionati foarte bine (programul, ritmicitatea s.a.m.d.).
Nu, nu este doar faptul ca psihoterapeutul nu te judeca (nu ar face decat sa intareasca un Supraeu care adesea e tocmai problema; s.a.) ceea ce face o psihoterapie diferita de toate celelalte relatii intalnite in mod obisnuit (de pilda relatia cu un prieten, care poate fi binefacatoare, dar la un alt nivel sin in alte circumstante), ci conteaza foarte mult procesul in sine care se dezvolta intr-o psihoterapie. Psihoterapia este o relatie artificial creata, un fel de laborator daca doriti, de negasit in viata obisnuita. (Nu inseamna ca nu poate fi foarte autentica, cat, preferabil, dimpotriva).
Nu stiu, altminteri, de unde aceasta impresia a dv. despre "imbatosarea" psihoterapiei. (Sper ca nu va ganditi la vreun psihoterapeut anume :), sper ca nu e cazul).
Incredere in procesul terapeutic – da; credinta magica – preferabil, nu.
Poate ca va puteti face o idee despre psihoterapie si psihanaliza citind articole (mai mult sau mai putin adecvate pentru ceea ce cautati) de pe Cafe Gradiva:
https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=site%3Acafegradiva.ro+psihoterapie
https://www.google.com/search?client=firefox-b&q=site%3Acafegradiva.ro+psihanaliza
Si despre cateva semne ca o psihoterapie ar fi buna sau nu:
https://psihoo.ro/2013/07/semne-ca-psihoterapia-merge-bine/
https://psihoo.ro/2013/07/semne-ca-psihoterapia-merge-rau/
O "recomandare", daca imi permiteti – sa manifestati reticenta fata de psihoterapeutii care propun "bonusuri" (sedinte gratuite, reduceri, promisiuni itemizate de vindecare etc.): pe langa faptul ca plata sedintelor are, precum just observati, un rol important in desfasurarea procesului terapeutic, oferirea de bonusuri e doar o alta forma de seductie care nu poate ajuta nicidecum terapiei.
Va multumesc pentru raspuns, insa dilema ramane: as putea eu sa conving pe cineva interesat sa gaseasca ajutor, dar nefamiliar cu tehnica psihoterapiei, ca sansa lui e sa intre intr-un soi de laborator, intr-o relatie artificiala, altfel autentica, ca sa vada ce se intampla acolo?
Nu, n-as indrazni sa (re)prezint cuiva nedeprins cu conventiile specifice o astfel de perspectiva, mi-e teama ca l-as putea deruta in loc sa-l ajut, sau si mai rau, ar putea crede ca rad de el, in cel mai bun caz, ca sunt mai scrantita ca el, ceea ce poate i-ar ridica putin moralul, dar atat!
De-asta zic ca psihoterapia se tine la distanta, n-a gasit o formula sintetica satisfacatoare de a se introduce in mentalitatea comuna cu aceasta semnificatie, de proces de transformare psihica diferit de oricare altul.
De ce sa convingeti? Daca va dori si va crede ca ii poate ajuta, va intra de bunavoie intr-o terapie.
Sigur c-asa este, dar discutia se purta in contextul cauzelor pentru care nu se duc oamenii la psihoterapie.
Nu multa lume stie, dar cu trimitere de la medic, se pot obtine decontari ale sedintelor de psihoterapie. Puteti afla mai multe aici:
https://adevarul.ro/news/societate/romanii-vor-putea-merge-psiholog-banii-statului-numarul-celor-sufera-tulburari-psihologice-crestere-1_55522384cfbe376e351f7181/index.html
Pe lângă că exploatează o metodă de acu 100 de ani, mai are o meteahnă : consideră că se aplică tuturor în același fel, indiferent de simptomatologie. ”Unicitatea cadrului” vorbește practic despre faptul că au rămas la stadiul medicamentului unic care-i vindecă pe toți de toate. O înșelătorie ca oricare alta cu aceleași pretenții de panaceu, cu mijloace mai studiate, un alt gen de politică, despre care, judicios spunea dl.Vianu, cultivă iluzia și dependența nefericiților lipsiți de libertate prin promisiuni mincinoase.