Caroline Andrew va veni in Romania in aprilie pentru a sustine cursul „From Borderline Intrapsychic Structure to the Real Self”, la Cluj-Napoca in perioada 5-7 aprilie si la Bucuresti in perioada 12-14 aprilie 2019.
Caroline Andrew este un psiholog cu o experienta vasta de peste 30 ani si cu o acuitate clinica remarcabila, capabil sa distinga modelele interne de lucru ale relatiilor in spatele discursului cotidian. Ea este in prezent co-director al International Masterson Institute in Sydney, Australia si Adjunct Faculty in cadrul West Coast (USA) International Masterson Institute.
Interviul cu Caroline Andrew este realizat de Andreea Peca, psihoterapeut si co-organizator al cursului From Borderline Intrapsychic Structure to the Real Self.
>>> Detalii despre inscrierea la cursul From Borderline Intrapsychic Structure to the Real Self
Caroline Andrew despre tulburarea de personalitate borderline, abordarea Masterson si profesia de psihoterapeut
Caroline Andrew in dialog cu Andreea Peca
ANDREEA PECA: Buna, Caroline, ai putea sa ne spui, te rog, cateva cuvinte despre tine, despre pasiunea ta de a intelege relatiile umane?
CAROLINE ANDREW: Familia in care am crescut a suferit enorm. Acest lucru este valabil pentru multi dintre noi, cei care ajungem sa lucram in acest domeniu. Ce a fost initial o incercare de supravietuire s-a transformat apoi, incet, de-a lungul anilor, in cea mai profunda intelegere a ceea ce este necesar pentru a depasi cu adevarat suferinta, necesar nu doar pentru ceilalti, dar si pentru mine.

ANDREEA PECA: Ce impact a avut formarea cu James Masterson si Ralph Klein asupra ta si asupra activitatii tale ca psihoterapeut?
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
CAROLINE ANDREW: De la Masterson am invatat puterea de a ramane ferm pe pozitie. A exprimat mereu – nu prin cuvinte, ci prin actiuni – importanta de a-ti stapani emotiile. De multe ori, intr-un proces terapeutic eficient, pacientul vrea sa fuga de emotiile care par de nesuportat. Este esential ca psihoterapeutul sa nu ezite in aceste momente; pozitia terapeutului trebuie sa comunice faptul ca acele emotii pot fi suportate si simtite, iar apoi transformate. Un client se va simti in siguranta sa faca acest lucru numai in prezenta unui terapeut care exprima nonverbal increderea sa in capacitatea pacientului de a face aceasta. De la Ralph Klein am luat – si iau in continuare – cea mai bogata si minunata intelegere a conditiei umane, o minunata tapiserie care continua sa se desfaca. Putem regasi multiple teme – analitice, biblice, neurologice – totusi in inima acestei abordari este individul care sufera si diferite moduri prin care acesta incearca sa fuga de suferinta.
Cititi si Despre atasament si tulburarea de personalitate borderline (II)
ANDREEA PECA: Care este esenta abordarii Masterson, orientarea analitica pe care o predai si o folosesti in practica?
CAROLINE ANDREW: Cred ca esenta acestei abordari este faptul ca noi toti avem darul evolutiv pe care natura ni l-a oferit, de a ne conecta la un sens al sinelui nostru. Atunci cand dezvoltarea timpurie se face in conditii normale, sinele nostru se poate manifesta cu toate capacitatile lui si in acest fel putem inainta prin viata cu aceasta ancora interioara, care ne permite sa dezvoltam un sentiment de maiestrie si bunastare. Abordarea Masterson mi-a permis sa ajut foarte multi pacienti sa-si regaseasca sinele real pentru a putea restaura propriile capacitati de a face fata vietii.
ANDREEA PECA: In curand vei preda la Cluj si Bucuresti despre trecerea de la tulburarea de personalitate borderline la sinele real. Ce speri sa invete specialistii din cursul tau?
CAROLINE ANDREW: Cand am sustinut seminarii in Australia, am observat cum foarte multi terapeuti s-au lasat condusi de ideea inconstienta ca trebuie sa isi salveze clientii; se simteau invariabil responsabili pentru rezultatul activitatii din cabinet si prin urmare deveneau directivi sau anxiosi. Mai dificil de inteles initial – eu am invatat asta de la Masterson – este faptul ca jobul nostru presupune doar sa ii aratam clientului cum sa lucreze pentru a-si salva propriul sine, iar apoi sa ne dam la o parte pentru ca pacientul sa poata face acest lucru.
ANDREEA PECA: Ai vorbit in cursurile tale despre sinele real si activarea sinelui. Ce este acest sine real?
CAROLINE ANDREW: Pe de o parte, acest sine real se refera la modul in care mintea noastra a fost modelata prin evolutie pentru a permite aparitia capacitatilor care ne ajuta in mod eficient sa ne adaptam si sa gestionam provocarile vietii. Viata e plina de agresori, abuzatori, de persoane care ne-ar folosi daca le-am permite si lista poate continua. Prin urmare, sinele nostru se refera la capacitatile pe care reusim sa le potentam pentru a gestiona toate aceste provocari. Dar este in acelasi timp si varful icebergului. Sunt extrem de uimita si mereu incantata de comoara interioara pe care atat de multi pacienti o acceseaza pe masura ce isi regasesc sinele real.
ANDREEA PECA: Ce este necesar sa regasim in mediu pentru ca sinele real sa infloreasca?
CAROLINE ANDREW: In copilarie, un ingrijitor care recunoaste si sustine aparitia sinelui real.
ANDREEA PECA: De ce dezvolta oamenii un sine defensiv / fals?
CAROLINE ANDREW: La modul general, mintea unui copil in crestere este vulnerabila la impactul unei lipse cronice de acordare emotionala, neglijenta si abuz din partea ingrijitorilor primari. Un sine defensiv / fals este o carapace in care copilul invata sa se retraga pentru a se adapta.
ANDREEA PECA: In timpul lucrului cu clientii, folosesti o gramatica anume care sa-ti permita sa urmaresti unde se afla persoana din fata ta in fiecare moment?
CAROLINE ANDREW: Uneori.
ANDREEA PECA: Cum vezi rolul tau ca psihoterapeut? Esti un vindecator?
CAROLINE ANDREW: Inca mai actionez in virtutea uneia dintre maximele invatate de la Masterson: cand un client nou intra pe usa cabinetului, cred cu tarie ca acele 50 de minute pe care el sau ea le petrece cu mine sunt cele mai importante 50 de minute din saptamana sa. Nu spun asta cu infatuare. O spun imbratisand deplin ideea ca acea ora terapeutica este intr-un fel linia directoare care determina daca clientul ramane blocat pe traiectoria care i-a adus la cabinetul meu sau aleg drumul catre libertate. Din nou, este un demers nonverbal. O pozitie terapeutica.
Vedeti si ce spune psihanalistul Peter Fonagy despre tulburarea de personalitate borderline
ANDREEA PECA: Cand un client intra la tine in cabinet, ce vrei sa stii despre el?
CAROLINE ANDREW: In primele cateva sesiuni vreau sa stiu ce anume l-a adus la mine, la cabinet. Vreau sa-i stiu istoria de viata, modul de a functiona, unde este afectat acest mod de a functiona; vreau sa-i incerc si sa-i simt motivatia.
ANDREEA PECA: Cat de mult trebuie ca terapeutul sa manifeste sinele sau real in cabinet pentru a sustine procesul?
CAROLINE ANDREW: Care dintre noi nu are nici un „bagaj”? Cred ca un terapeut intelept este cel care intelege ca pe masura ce isi acceseaza mai mult sinele real, el este si mai pregatit pentru lucrul sau in cabinet. Daca nu este posibil sa atinga acest obiectiv, atunci este important pentru terapeut sa stie care sunt defensele sale si cum opereaza acestea – mai ales prin contratransfer. Este important sa avem capacitatea de a ne conecta la experienta clientilor si de a reflecta asupra noastra.
ANDREEA PECA: Avand 30 ani de experienta de practica privata, cat de mult iti folosesti gandirea rationala si cat de mult folosesti intuitia?
CAROLINE ANDREW: Le folosesc pe ambele. O privire asupra chipului clientului atunci cand intra pe usa si pot simti la ce ii sta gandul, ce va aduce in discutie. Asta nu este gandirea rationala, este procesul afectiv al propriei mele emisfere drepte. Cred ca multi terapeuti dezvolta aceasta capacitate pe masura ce isi cunosc pacientii. Asta inseamna pentru mine sa fii cu un pas inaintea clientilor, preponderent fiind un proces nonverbal. Sunt multe momente in care pacientii pot aduce cel mai incurcat ghem de legaturi, atat de incalcit, incat imi poate da dureri de cap. In aceste situatii trebuie sa ma detasez si sa ma gandesc foarte riguros la ceea ce se intampla – ce anume vad, din perspectiva structurii, a reprezentarii de sine, a introiectiilor clientului, ce este manifestat in acel moment, ce este transferat asupra mea si de ce anume incearca sa scape. Intuitia poate ajuta, dar gandirea riguroasa imi permite sa incerc sa localizez in mod obiectiv unde este blocat clientul.
ANDREEA PECA: Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat calatorind cu clientii in spatiul lor interior?
CAROLINE ANDREW: Am invatat ca emotiile, indiferent cat sunt de dureroase, pot fi accesate si se poate lucra cu ele si astfel vor fi eliberate din sistemul nervos. Pentru multi oameni. Poate nu pentru toti, dar vorbesc numai din experienta mea. Am invatat importanta deosebita de a sustine acest proces printr-o pozitie ferma, fara ezitari. Am invatat ca daca asta se poate intampla – intre doi oameni – cel mai frumos si transformator proces poate avea loc atunci cand se manifesta sinele real. Este o munca grea, persistenta, dar rezultatele pot fi complesitor de frumoase. Cu ani in urma, Ralph Klein mi-a spus ca munca aceasta „este cea mai inalta chemare dintre toate”. Am simtit ca acest comentariu provine din credinta bazata pe experienta sa si am considerat-o ca fiind viziunea lui, poate ca nu a mea. Acum vad insa adevarul din spusele lui.
>>> Detalii despre cursul From Borderline Intrapsychic Structure to the Real Self
Foto: education.fsu.edu, jamaicahospital.org, thediaryof2formerfatgirls.blog