• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Tinerii se ineaca intr-un val de perfectionism

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Tinerii se ineaca intr-un val de perfectionism
Share

De curand am desfasurat unul dintre cele mai ample studii din toate timpurile despre perfectionism. Am aflat astfel ca perfectionismul a crescut substantial in ultimii 25 de ani si ca afecteaza deopotriva barbatii si femeile.

De asemenea, am vazut ca, odata cu trecerea timpului, perfectionistii devin mai nevrotici si mai putin constiinciosi.

Perfectionismul presupune lupta pentru evitarea asidua a imperfectiunilor si cautarea perfectiunii, atat in ceea ce priveste propria persoana, cat si pe ceilalti. Reactiile extrem de negative la greseli, autocritica severa, indoielile privind abilitatile legate de performanta si perceperea celorlalti ca fiind critici si exigenti reprezinta trasaturile definitorii ale acestei maladii.

tinerii perfectionism millennials anxietate tulburari de alimentatie sinucidere depresie

In calitate de psiholog clinician in cadrul departamentului de psihologie si neurostiinte de la Universitatea Dalhousie si de lector in metode de cercetare la Universitatea St. John, avem o vasta experienta in intelegerea, evaluarea, tratarea si studierea perfectionismului.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Ceea ce am vazut ne-a tulburat foarte tare.

Credem ca exista o nevoie urgenta de a intreprinde eforturi de prevenire – de a reduce practicile dure si de control ale parintilor si influentelor socio-culturale, cum ar fi imaginile media nerealiste care contribuie la dezvoltarea perfectionismului. Interventiile pentru perfectionistii aflati in dificultate sunt, de asemenea, necesare.

Generatia “millennials” este in suferinta

Pentru a intelege mai bine perfectionismul, am efectuat o meta-analiza pe scara larga, implicand 77 de studii si aproape 25 000 de participanti. Aproximativ doua treimi dintre participanti au fost femei, iar multi se numara printre studentii universitari caucazieni din state occidentale (cum ar fi Canada, Statele Unite si Regatul Unit). Participantii nostri au avut varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Am descoperit ca tinerii de astazi sunt mai perfectionisti decat oricand. De fapt, am constatat ca perfectionismul a crescut substantial din 1990. Aceasta inseamna ca acei din generatia “millennials” (sau generatia Y, cei nascuti intre 1980 si 2000) se confrunta cu perfectionismul mai mult decat generatiile anterioare – o constatare care reflecta cercetarile precedente.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Cauzele perfectionismului sunt complexe. Cresterea perfectionismului deriva, cel putin partial, din societatea de astazi, in care rangul si performanta au o importanta excesiva, punandu-se un puternic accent pe castigul si interesul propriu.

De asemenea, parintii critici si predispusi sa isi controleze copiii favorizeaza dezvoltarea perfectionismului. Odata cu postarile din social media care prezinta vieti nerealiste „perfecte” si reclame stralucitoare, ce promoveaza standarde greu de atins, generatia “millennials” este inconjurata de prea multe etaloane prin care sa isi evalueze succesul si esecul. Provocarile de tipul “Keeping up with the Joneses” sau “Keeping up with the Kardashians” nu au fost niciodata mai dificile.

Cititi si Pledoarie pentru o scoala care incurajeaza lenea

Aceasta epidemie de perfectionism din societatile occidentale moderne este o problema grava, chiar mortala. Perfectionismul este puternic legat, conform cercetarilor, de anxietate, stres, depresie, tulburari de alimentatie si chiar de sinucidere.

Anxietate e atunci cand simti prea mult

Pe masura ce imbatranesc, perfectionistii incep sa se destrame

De asemenea, am constatat ca, pe masura ce perfectionistii imbatranesc, par sa se destrame. Personalitatile lor devin mai nevrotice (mai predispuse la emotii negative, cum ar fi vinovatia, invidia si anxietatea) si mai putin constiincioase (mai putin organizate, eficiente, fiabile si disciplinate).

Urmarirea perfectiunii – un obiectiv intangibil, trecator si rar – poate duce la o rata mai mare a esecurilor si la o rata mai scazuta a succeselor, ceea ce creşte posibilitatea ca perfectionistii sa devina nevrotici ca urmare a imperfectiunilor proprii, scazand probabilitatea de a-si atinge in mod constiincios scopurile.

In ansamblu, rezultatele noastre sugereaza ca viata nu este mai usoara pentru perfectionisti. Intr-o lume plina de provocari, dezordonata si imperfecta, perfectionistii ar putea ajunge mult mai usor la epuizare (burn-out) pe masura ce imbatranesc, devenind mai instabili si mai putin sarguinciosi.

Constatarile noastre au aratat, de asemenea, ca barbatii si femeile sunt pe niveluri similare de perfectionism.

Acest lucru sugereaza ca societatile moderne occidentale nu exercita presiuni mai mult asupra unui gen sau altul de a fi perfect. Rolurile de gen par sa permita (sau sa incurajeze), atat pentru barbati si femei, depunerea de eforturi pentru atingerea perfectiunii.

Cercetarile viitoare ar trebui sa testeze daca barbatii se straduiesc sa se perfectioneze mai degraba pe motive de realizare (cum ar fi concurenta pentru resurse), iar femeile se straduiesc sa se perfectioneze mai mult pe motive de relatie (cum ar fi dorinta de a fi pe placul celorlalti).

Dragostea neconditionata este un antidot

Perfectionismul este o epidemie majora si mortala in societatile occidentale moderne, care este grav subevaluata, cu multi perfectionisti aflati in dificultate, ascunzandu-si imperfectiunile de cei care ar putea sa ii ajute (psihologi, profesori sau medici de familie).

Trebuie sa raspundem la epidemia de perfectionism la nivel parental si cultural.

Parintii trebuie sa fie mai putin in control, critici si supraprotectivi fata de copiii lor – invatandu-i sa tolereze si sa invete din greselile lor, sa pretuiasca incercarile, munca si disciplina in detrimentul urmaririi nerealiste a perfectiunii.

Dragostea neconditionata – acolo unde parintii pretuiesc copiii pentru mai mult decat performanta, reusitele sau aspectul lor – pare sa fie cel mai bun antidot impotriva perfectionismului.

Perfectionismul este un basm nerealist, pentru care social media este povestitorul. Trebuie sa invatam sa practicam scepticismul sanatos fata de viata suspect de „perfecta” promovata prin intermediul postarilor de pe social media si al reclamelor mass-media. Imaginile nerealiste realizate prin editare foto si utilizarea excesiva a filtrelor flatante sunt mai putin convingatoare odata ce ati invatat ca jocul este manipulat.

Cititi si Aproape jumatate din medicii americani sufera de burnout

Traducere de Alexandra Dragoi

The Conversation
Simon Sherry 
Professor, Clinical Psychologist, and Director of Clinical Training in the Department of Psychology and Neuroscience, Dalhousie University

Martin M. Smith  
Lecturer in Research Methods, York St John University 

Articolul a fost publicat initial de The Conversation, UK Edition. Il puteti citi in original aici. 

Foto: theodysseyonline.com 

Share23SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Sexul pe reţelele de socializare
Societate

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

by Emily van der Nagel & Katrin Tiidenberg
28 mai 2023
Templul taoist Louguantai
Cultură

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

by Şerban Toader
7 noiembrie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina
Societate

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

by Cafe Gradiva
19 mai 2022
Load More
Next Post
Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

Alain de Botton: Imago, autenticitate si descoperire in relatia de cuplu

Comments 1

  1. Sergiu Cristea says:
    4 ani ago

    Parerea mea e ca, daca oamenii sunt imperfecti prin natura lor, tendina catre perfectionism nu e decat o iluzie ca sa nu-i zic altfel. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incerci sa fii mai bun, ci doar sa fii realist si sa-ti cunosti limitele, pentru ca fiecare le are.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul
Cafe Gradiva

Relatia cu pacientul e mai importanta decat jargonul

8 octombrie 2020
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

22 mai 2023
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.