Foreplay – 10% dintre femeile care nasc anual in Romania sunt minore
Peste 22 000 de nasteri provin, anual, de la mame minore, aceasta insemnand 10% din totalul nasterilor dintr-un an si un nedorit prim loc in Uniunea Europeana (conform datelor furnizate de Institutului National de Statistica in 2017).
Pornind de la acest trist adevar, regizoarea Ozana Nicolau impreuna cu artistii implicati in proiect, au documentat timp de un an povestile a 30 de mame adolescente din Urziceni, Ploiesti, Vaslui si Bucuresti.
Spectacolul Foreplay trece dincolo de cauzele usor observabile ale fenomenului (lipsa educatiei sexuale) pentru a explora factorii profunzi:
- trauma (de identitate) si transmiterea sa transgenerationala,
- impactul parintilor absenti fizic (prin plecarea la lucru in strainatate) si absenti emotional (prin divort) asupra copiilo,
- definirea scenariului de viata si indeplinirea acestuia.
Pornind de la situatia mamelor minore, Foreplay spune o poveste universala, in care fiecare dintre noi se poate regasi; este un demers artistic care invita participantii sa reflecteze asupra propriei istorii de viata, asupra legaturii cu parintii / copiii lor, chiar daca nu s-au confruntat punctual cu o sarcina timpurie.
Spectacolul Foreplay este interactiv si construit astfel incat sa deschida dialogul intre adulti si adolescenti, iar la finalul reprezentatiei va avea loc o discutie informala cu studenti ai Facultatii de Psihologie, educatori culturali si echipa artistica.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Alaturi de spectacol a fost creata si o platforma online, Mameadolescente.ro, care reuneste povestile a sapte adolescente care au devenit mame prin intermediul interviurilor audio insotite de fotografii si ilustratii. Proiectul aduce in lumina versiunea mamelor minore despre cum este sa devii parinte in modul fast-forward si despre conflictele sociale, dar si impasul interior care survine in cazul unei sarcini neplanificate.
Cititi si Sa mutam mobila sau sa mangaiem copilul?
Foreplay – Spectacolul se bucura de recunoastere
- Premiul pentru Comunicare si Mediere Culturala – Gala Premiilor AFCN 2018
- Turneu national in Cluj, Targu Mures, Sfantu Gheorghe & participari la Festivaluri: Ideo Ideis, Undercloud, Fringe, Iasi – FITPTI
- Premiul pentru cea mai buna regie – Festivalul de Teatru Independent Bucharest Fringe 2018
- Reprezentatii la Teatrul National Bucuresti, in cadrul evenimentului „La Scoala” realizat de Decat o Revista.
Foreplay se joaca la Centrul Replika, iar in 2018 s-a jucat si in liceele din Bucuresti, scopul sau fiind sa ridice nivelul de constientizare in randul elevilor de liceu despre implicatiile si responsabilitatile inceperii vietii sexuale, dar si in randul parintilor si al profesorilor cu privire la implicatiile lipsei de sprijin emotional fata de adolescenti si sa incurajeze mamele minore in continuarea studiilor.
Reprezentatia din 15 mai 2019 a spectacolului Foreplay va avea loc la ora 19.00, la Centrul de teatru Educational Replika (strada Lanariei 93-95, metrou Tineretului, langa Liceul „Gheorghe Sincai”).
Spectacolul este cu intrare libera, dar este nevoie de confimarea prezentei pe email, pentru a sti cate locuri sa rezervam (artrev.ro@gmail.com). Limita de varsta: 12+
Link event: https://www.facebook.com/events/355075915356300/
Echipa proiectului: Documentare, text si regie: Ozana Nicolau. Distributie: Ioana Anastasia Anton / Teodora Dinca (Studenta UNATC – an II), Voica Oltean (Studenta UNATC – an I), Mihaela Radescu, Viorel Cojanu. Muzica: Diana Miron. Miscare: Silvia Calin. Scenografie: Malina Ionescu. Video: Elena Gageanu. Light design: Radu Apostol. Fotografii: Alexandra Dinca, Vlad Birdu. Ilustratii: Alexandra Burda, Georgiana Chitac
Cateva cuvinte despre proiect de la autoare:
„Mi-am dorit sa le transmit adultilor ca acei copii care traiesc alaturi de parinti absenti fizic sau emotional sunt cei mai susceptibili de a avea o sarcina timpurie, pentru ca respectivii copii, deveniti adolescenti, vor incerca sa compenseze cu un partener golul sufletesc lasat de parintii lor.”
„Dincolo de riscul social, exista un alt aspect-cheie: un copil neplanificat este un copil pentru care mama nu a luat decizia constienta de a-l avea, deci mama nu este pregatita sa devina mama, sa il sustina emotional, sa ii raspunda nevoii de atentie, de iubire. Cred ca ne putem imagina ce conflict interior apare atunci cand bebelusul care are nevoie de iubirea mamei adolescente este simultan si cauza pentru care mama minora este respinsa de cunoscuti sau chiar de familie.”
„Ce am constatat este ca a sti informatii legate de contraceptie este secundar. Ce e primordial este sa poti sa le folosesti. Daca partenerul te santajeaza emotional si spune daca nu te culci cu mine, te parasesc, sa stii sa rezisti la chestia asta. Daca partenerul refuza sa poarte prezervativ sa spui nu ma culc cu tine. Aceasta folosire a informatiei tine de cat se valorizeaza fetele pe ele insele, de imaginea pe care o au despre sine, de empowerment. Si asta vine doar daca parintii le-au invatat asta. Or, daca vii dintr-o familie in care poate exista violenta domestica, e foarte greu ca fata sa crezi despre tine ca tu valorezi mult. Nici nu e o chestiune constienta, e ceva care se intampla inconstient.”
Cititi si Donald W. Winnicott – Cateva concepte
Asociatia Art Revolution
Asociatia Art Revolution isi propune familiarizarea publicului tanar cu creatiile artistice, ca alternativa la consumul generalizat de productii comerciale si educarea tinerilor in spiritul deschiderii si al tolerantei.
Proiect co-finantat de: AFCN
Parteneri: World Vision Romania, Tineri pentru Tineri, Touched Romania.
Eveniment de lasnasare a platformei gazduit de: Rezidenta BRD Scena 9
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.