Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Jung si Pauli despre sincronicitate si fizica fenomenelor psihice

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Jung si Pauli despre sincronicitate si fizica fenomenelor psihice
373
SHARES
Share

De-a lungul unui corespondente frecvente si a unei prietenii de un sfert de veac, analistul Carl Gustav Jung si Wolfgang Ernst Pauli, marele fizician laureat al premiului Nobel, au dezbatut intens cu privire la natura realitatii, a Sinelui si a structurii psihicului, precum si a fenomenelor sale (cum este, de pilda, sincronicitatea).

Carl Gustav Jung si Wolfgang Ernst Pauli
Carl Gustav Jung si Wolfgang Ernst Pauli

Schimbul epistolar dintre cei doi mari surprinde de fapt un schimb de idei care trateaza, in ultima instanta, in mod analog despre o viziune impartasita asupra lumii, cu toate ca abordata din perspectiva a doua orientari ce difera mai degraba in aparenta si in limbajul conceptualizarii.

…Jung isi recunoaste bucuros datoriile fata de Einstein, pe care il invita adeseori la cina, si fata de Pauli, caruia ii interpreteaza visele. >>> „Convorbire imaginara cu Carl Gustav Jung, epilog”

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

Se pare ca analogiile dintre structura psihicului si a atomului au fost cele care i-au permis lui C. G. Jung sa formuleze teoria privind conexiunea – ba chiar (inter)dependenta – fenomenelor psihice si fizice, structurand astfel ideile despre Sine si inconstient.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Daca pentru atom nucleul reprezinta sursa de energie principala, tot astfel Sinele constient isi are propria „energie ce provine din adancurile inconstientului”, acest „centru, sau nucleu” fiind pentru Jung „simbolul totalitatii psihicului”, care „nu coincide cu eul”, dar care a fost cu toate acestea „dintotdeaua perceput ca fiind extern”.

Asupra acestor subiecte, Wolfgang Pauli insusi admite ca domeniul fizicii ajunge sa fie limitat de materialism si ca dincolo de un anumit punct este vorba despre „existenta unor straturi spirituale mai profunde ce nu pot fi definite in mod adecvat de conceptul conventional al timpului”.

„Structura centrala a inconstientului colectiv nu poate fi fixata local, caci reprezinta o existenta ubicua, identica siesi; nu trebuie sa fie considerata in termeni spatiali si, de aceea, atunci cand este proiectata in spatiu, ea poate fi regasita peste tot in acel spatiu…”, scrie in consecinta Jung.

…asa cum a definit Jung arhetipul intr-o scrisoare catre Wolfgang Pauli, ca pe o probabilitate statistica… >>> „Simbolurile si transformarea psihicului”

Ca principiu al legaturii acauzale, asa cum a definit-o Jung, sincronicitatea a fost structurata in faza incipienta de insusi Pauli, care lanseaza o intrebare privind posibilitatea dependentei de observator a fenomenului observat, intrebare ce pune la indoiala viziunea clasic determinista ce a dominat mediul cercetarii si conceptualizarii stiintifice anterioare.

Jung impartaseste acest punct de vedere si face mai mult decat sa adere la idee: o teoretizeaza si o conceptualizeaza. Astfel, daca existenta dovedita a unui plan distinct de cel spatio-temporal nu il invalideaza pe cel din urma, tot astfel nici postularea unui fenomen inconstient nu invalideaza factualitatea constienta.

Jung introduce in acest fel ideea unei „relativitati psihice” care isi are propria „validitate” alaturi de cea spatio-temporala. Consecvent, cauzalitatea si sincronicitatea nu se exclud reciproc, cu toate ca sunt ambele concepte „incomensurabile si antitetice, asemenea spatiului si a timpului”.

Insa, daca „(relativa) legatura constanta prin efect” defineste cauzalitatea, atunci sincronicitatea este „(relativa) legatura constanta prin contingenta sau sens”, conchide Carl Gustav Jung.

„Inteleptele sfaturi ale lui Carl Gustav Jung”

Sursa: „Atom, Archetype, and the Invention of Synchronicity: How Iconic Psychiatrist Carl Jung and Nobel-Winning Physicist Wolfgang Pauli Bridged Mind and Matter”, in brainpickings.org

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra FrîncuC. G. Junginconstientul colectivrubrică: GradivariumSe / sinesincronicitateWolfgang Ernst Pauli

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
21 martie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Psihanaliza continua sa mearga impotriva curentului

Psihanaliza continua sa mearga impotriva curentului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

traume victimă Franz Ruppert
Psihologie

Cum și când am ajuns victima unei traume?

24 februarie 2022
Reactorul nuclear al lui Jung
Cafe Gradiva

Reactorul nuclear al lui Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.