Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Iubirea parinteasca, singura al carei ultim scop e despartirea

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Iubirea parinteasca, singura al carei ultim scop e despartirea
Share

Din punct de vedere psihoafectiv, copilul nou-nascut este asemenea unui vas gol in care urmeaza a fi sadite o serie de trasaturi si caracteristice generale, insa care vor capata o specificitate proprie individuala in functie de ingrijirile ce vor fi aduse.

iubirea parinteasca parinti copil iubire despartire

Parintii sunt primii ingrijitori pe care un copil ii are, iar influenta acestora incepe sa se faca simtita inca dinainte de venirea lui pe lume. Asteptarile si dorintele mamei si ale tatalui, adesea si ale familiei extinse impregneaza copilul cu multiple reprezentari si proiectii in functie de care se vor stabili relatiile si se vor desfasura interactiunile cu noul si micul membru.

Privatizarea copilariei: despre „parintii-elicopter” si „copiii-minune”

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

Daca pana la un anumit punct aceste lucruri sunt obisnuite si nu aduc nici o vatamare structurarii identitare independente a copilului, dincolo de o anumita granita – subtila, de altfel, si atat de arbitrara pentru multi indivizi – lucrurile aluneca pe panta disfunctionalitatii si uneori si a patologiei.

Dificultatea de a privi si de a accepta faptul ca un copil este in sine o entitate distincta si separata de cea a parintelui ajunge sa creeze impedimente serioase in calea dezvoltarii si a castigarii autonomiei. Incapacitatea de a interactiona cu propriul copil altfel decat „la pachet” creeaza un tipar relational dependent, chiar simbiotic, care nu ramane doar al parintelui, ci este preluat si interiorizat de copil.

De fapt, toate continuturile ce se vehiculeaza despre el sunt preluate si interiorizate de copil, care le utilizeaza in acest fel spre a se construi pe sine si a da sens existentei sale in lumea relationala in care traieste. In Arta de a fauri oameni, Virginia Satir dezvolta si aceasta chestiune a psihismului copilului, ce se contureaza avand la baza experientele cu cei din jur, structurandu-si personalitatea (gandire, afectivitate, comportament) in functie de mesajele transmise.

Cum influenteaza valorile culturale ale parintilor temperamentul copiilor

Nu ii putem cere unui copil sa traiasca in imaginea unui parinte si nici invers

este, probabil, esenta necesitatii de constientizare a proiectiilor si a asteptarilor parintelui, mai ales, intrucat acesta detine cea mai mare parte a responsabilitatii initiale, cu atat mai mult cu cat avem in vedere si inegalitatea raporturilor de influenta ale relatiei parinte-copil.

Copilul invata, asadar, despre sine prin intermediul acestei relatii, relatie care, tinand cont de pericolul dependentei anterior mentionate, este bine sa aiba in vedere faptul ca nu asemanarea creeaza iubirea, tot astfel cum diferenta nu o anuleaza. Altfel spus, un copil nu are nevoie si nici nu trebuie sa fie replica fidela a parintilor sai pentru a fi apreciat si valorizat, precum nici nu este nevoie ca aceasta sa fie marca definitorie a ereditatii si apartenentei la identitatea familiala pentru a fi demn de iubire.

Virginia Satir afirma ferm ca

oamenii se intalnesc pe baza asemanarilor si se dezvolta pe baza diferentelor

– idee sustinuta de numeroase alte personalitati care au tratat despre procesul dezvoltarii psihice in contextul mediului familial. Astfel, Pascal Bruckner ne aminteste ca

infruntarea este formatoare

si ca

iubirea nu-ti interzice sa te opui,

iar Susan Forward subliniaza:

iubirea parinteasca e singurul tip de iubire in care scopul final trebuie sa fie despartirea.

„Arta de a fauri oameni„ a Virginiei Satir

Revenind la metafora vasului gol, Virginia Satir surprinde tocmai dificultatea cu care se confrunta parintii in indeplinirea acestei sarcini:

poate ca cea mai mare provocare pentru parinti este sa planteze increzatori semintele si apoi sa astepte sa vada ce fel de plante vor iesi din ele.

Ideile preconcepute despre cum ar trebui sa fie un copil sunt cele care saboteaza insa din start potentialul catre echilibru si adecvare relationala. Sarcina parintilor este de a accepta

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

faptul ca planta va fi unica in felul ei,

afirma Satir, intelegand ca acel copil va semana in egala masura cu fiecare dintre parintii sai, precum si cu toti ceilalti oameni – fiind, la fel si, totusi, diferit de acestia.

Copilul vine pe lume ca o coala alba de hartie,

conchide Virginia Satir, iar pe aceasta coala vor fi trecute inscrisurile ce vor da sens si identitate unei povesti de sine-statatoare, dupa care individul se va orienta ulterior in lume si prin viata…

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

Bibliografie

  • Bruckner, P. (2011). Paradoxul iubirii. Bucuresti: Trei.
  • Forward, S. (2011). Barbatii care urasc femeile si femeile care ii iubesc. Bucuresti: Curtea Veche.
  • Satir, V. (2010). Arta de a fauri oameni. Bucuresti: Trei.

Foto: theparentcue.org

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra Frîncurubrică: În mintea copiilor

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
21 martie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Imbatranirea ca deconstruire de sine

Imbatranirea ca deconstruire de sine

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre Revista Română de Psihanaliză
Cafe Gradiva

Despre Revista Română de Psihanaliză

8 octombrie 2020
O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?
Cafe Gradiva

O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.