Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Personalitatea maniaco-depresiva a zilelor noastre si lipsa trairii doliului

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
4
Personalitatea maniaco-depresiva a zilelor noastre si lipsa trairii doliului
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Mai devreme sau mai tarziu, aceia care evita jalea constienta au o cadere – uneori sub forma unei depresii.

John Bowlby

Freud, in Doliu si melancolie (1919), a fost primul care a vorbit despre diferenta dintre melancolie (depresia clinica de azi) si doliu.

personalitatea maniaco-depresiva melancolie freud

O structura de personalitate depresiva se dezvolta si intr-o familie cu un stil autocratic abuziv direct, si intr-o familie cu un stil extrem de permisiv. Frustrarile bune sunt necesare la momentul potrivit. O copilarie cu prea multe frustrari sau, dimpotriva, o copilarie fara nici o frustrare poate crea tendinte depresive. Desigur, si o pierdere timpurie / sau repetata si, de ce nu, si o pierdere transgenerationala poate crea un self depresiv (vezi Nancy Mc Williams, Diagnosticul psihanalitic. Structuri de personalitate revelate in procesul clinic, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2014, p. 281)

Simplificarea ritualului de inmormantare dupa legi noi (lipsa priveghiului intr-un loc cunoscut si familiar) poate duce la doliuri netraite, amanate, patologice.

Citeştedespre

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021

Alta circumstanta care favorizeaza tendintele depresive este o atmosfera de familie in care doliul este descurajat.

Copilul va ajunge in mod firesc la concluzia ca durerea este periculoasa si ca nevoia de a fi consolat este distructiva. (ibid., p. 283).

O depresie a unui parinte, mai ales in anii timpurii de viata ai unui copil, poate cauza o dinamica depresiva.

O poveste despre depresie si anxietate

In societatile actuale lipsa constantei, a sigurantei si schimbarile rapide de domiciliu, job, scoala, care implica niste pierderi, fac ca multe persoane sa nu constientizeze si nici sa traiasca aceste pierderi si sa se afunde in diverse dependente, compulsii, fuga in activism. (Un film bun despre schimbari si pierderi este Intors pe dos). Vorba lui Cioran – munca excesiva tampeste si indeparteaza omul de la centrul fiintei.

Intr-o societate in care adultii esueaza in a-si face suficient de mult timp sa asculte cu sensibilitate preocuparile copiilor, in care oamenii isi schimba locuinta in mod obisnuit, in care rupturile familiale sunt obisnuite si in care emotiile dureroase pot fi ignorate deoarece medicamentele le vor contracara, nu este surprinzator ca rata depresiilor la varsta tanara si suicidul au crescut rapid, ca, de asemenea, compulsiile contradepresive, precum prescrierea abuziva de medicamente, obezitatea si jocurile de noroc in care este redescoperit „copilul pierdut” sau „copilul din interior” sunt in crestere si ca grupurile de suport care reduc sentimentele de izolare si esec sunt foarte cautate. Fiintele umane par sa nu fie construite sa gestioneze atat de multa instabilitate in relatiile pe care le ofera viata contemporana. (ibid., p. 285)

Nancy Mc Williams, Diagnosticul psihanalitic. Structuri de personalitate revelate in procesul clinic, Editura Fundatiei Generatia

Nu pot decat sa fiu de acord cu Ralph Greenson citat de Nancy McWilliams – care

discutand despre legatura dintre sensibilitatea depresiva si calitatile terapeutilor de succes a mers atat de departe, incat sa sustina ca analistii care nu au suferit o depresie grava pot fi handicapati in munca lor terapeutica. (ibid., p. 275)

Empatia inseamna capacitatea de a vedea durerea altora. Si psihoterapeutii invata deseori de mici sa fie empatici, sa „vada” suferinta psihica din jurul lor. Exista un continuum intre normal si patologic in orice caracteristica. In acest continuum este indicat sa avem un tip de sensibilitate psihologica, introspectie, reflectie. Proust, Kafka, Dostoievski, Cioran nu ar fi scris poate niciodata daca nu aveau o astfel de aplecare si daca erau preocupati doar de exterior.

In viata putina inclinatie spre melancolie aduce o plusvaloare, da substanta si profunzime vietii

Foto: aubreymarcus.com/blogs/aubrey-marcus/depression

psiholog psihoterapeut Cristiana Alexandra Levitchi Cafe Gradiva

Cristiana Alexandra Levitchi

este psihoterapeut, psiholog clinician, facilitator constelatii. “Sunt om si nimic din ce e omenesc nu-mi este strain” – vorba lui Terentiu a devenit motto-ul sau.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Cristiana Alexandra Leviţchidepresiedoliu / travaliul doliuluimaniaco-depresivmelancoliarubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Masculinitate furata Zimbardo
Societate

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

by Alexandra Frîncu
2 februarie 2021
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

by Sorana Oţetea
27 decembrie 2020
Cine nu munceşte nu mănâncă psihoterapeut
Societate

Despre bani și traumatizare: „Cine nu muncește nu mănâncă!”

by Franz Ruppert
1 decembrie 2020
Load More
Next Post
Psihologia consumatorului si “left-digit effect”: E mai bine sa cumparam la preturi rotunde sau cu “.99”?

Psihologia consumatorului si "left-digit effect": E mai bine sa cumparam la preturi rotunde sau cu ".99"?

Comments 4

  1. Anonim says:
    2 ani ago

    Cioran isi facea autocritica, stiut fiind ca a fost atins serios de dementa? Sau daca se considera de  partea  cealalta a baricadei, cum se explica totusi ca a ajuns sa se tampeasca?

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      2 ani ago

      @Anonim: In regula, v-am inteles cu asupra de masura umorile si vituperarile repetate la adresa psihanalizei – si a orice, in genere. Nu va veti supara, da, daca nu le vom mai publica? Oricum, se tot repeta. Veti putea comenta oricand, desigur, articolele pe fond, daca vor fi de interes pentru dv.

      Răspunde
  2. Anonim says:
    2 ani ago

    @anonim
    daca de la stres n-a fost, o fi fost de la curent…

    @cafe gradiva
    nu-i nevoie sa le interziceti, oricum nu le citeste nimeni (iar dvs. oricum tb sa le cititi); si doi, din pacate pt dvs. – dar in ton cu inclinatia naturala a psihanalizei de a se lua pe sine drept argument al ei – , detractorii anonimi sunt ultimii pt care ar tb sa va faceti griji; va asigur ca in genere, cat si in particular, n-au nici cea mai mica sansa in concurs cu articolele pe care le publicati si cu realitatea din practica asa-zis terapeutica

    Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      2 ani ago

      1. Nu interzicem si nu ne facem griji, doar nu ne lasam inundati de diatribe din anonimat, mereu off topic si aceleasi. 2. "…in ton cu inclinatia naturala a psihanalizei de a se lua pe sine drept argument al ei" – presupun ca exprimati aici o parere personala, pentru mine obscura. 3. Ar fi bine si politicos daca v-ati da un nume, fie si pseudonim, nu de alta, dar ca sa nu va confundam cu precedentul anonim.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Empatia: cum să priveşti pe aceeaşi fereastră ca pacientul
Cafe Gradiva

Empatia: cum să priveşti pe aceeaşi fereastră ca pacientul

8 octombrie 2020
Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează
Cafe Gradiva

Moartea ne distruge, ideea de moarte ne salvează

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.