Într-unul dintre cele mai cuprinzatoare studii clinice nefinantate de industria farmaceutica, cercetatorii de la University College London au facut o descoperire surprinzatoare in legatura cu efectele terapeutice ale unuia dintre cele mai cunoscute antidepresive, printre denumirile sale comerciale numarandu-se si Zoloft.
Sertralina, un inhibitor selectiv de recaptare a serotoninei, este folosită in tratamentul depresiei si anxietatii. Antidepresivele cresc nivelurile de serotonina din creier. Desi mecanismele de actiune ale acestor medicamente sunt prea putin cunoscute, acestea sunt prescrise unui numar tot mai mare de persoane din societatile instarite din intreaga lume care se plang ca se ingrijoreaza usor, sunt nervoase sau nelinistite sau ca au dificultati de concentrare, dispozitie proasta, un nivel scazut de energie si nu pot simti bucurie / placere.
Studiul clinic a implicat 653 de persoane din Marea Britanie, cu varste intre 18 si 74 de ani, toate selectate dintre pacientii medicilor de familie (GP, general practitioner) care prezentau simptome ușoare sau moderate de depresie, respectiv anxietate, sau o combinație de simptome depresive si anxioase. In toate cazurile, medicii au stat in cumpana daca sa prescrie sau nu antidepresivul. Jumatate dintre pacienti a primit substanta activa, jumatate a primit placebo.
Dupa 6 saptamani, pacientii care au primit sertralina au aratat o imbunatatire a simptomelor de anxietate cu 21 la suta. Dupa 3 luni, decalajul dintre acestia si cei care au primit placebo a crescut la 23 la suta.
În schimb, sertralina pare sa nu functionat in reducerea simptomelor de depresie: abia dupa trei luni a fost observata o usoara imbunatatire nesemnificativa de 13 la suta.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Cu toate acestea, grupul de pacienti tratati cu antidepresive a fost de doua ori mai inclinat sa spuna ca se simte mai bine decat grupul de control si ca, in general, starea lor s-a imbunatatit.
Se pare ca persoanele care iau medicamentul se simt mai putin anxioase, astfel ca starea lor psihica este una mai buna in general, chiar daca efectele asupra simptomelor depresive au fost mult mai mici,
a spus coordonatoarea studiului, Gemma Lewis.
O descoperire surprinzatoare
Profesorul Glyn Lewis, care a facut parte din echipa de cercetare, a spus ca rezultatele studiului clinic l-au suprins.
Antidepresivele functioneaza, doar ca nu asa cum ne-am fi asteptat,
a spus el.
In mod cert avem nevoie de tratamente mai bune pentru depresie, si de mai multe cercetari, dar e clar ca sunt eficiente.
Reactiile expertilor
Sameer Jauhar, psihiatru consultant la UCL, a spus ca rezultatele pozitive ale studiului reflecta faptul ca medicii de familie au prescris antidepresive din motive justificate, dar ca nu sunt relevante pentru pacientii cu depresie majora.
Faptul ca simptomele depresive nu s-au redus in mod semnificativ nu e deloc surprinzator tinand cont ca doar jumatate dintre ei aveau diagnostice de depresie,
a spus el.
Wendy Burn, presedintele Royal College of Psychiatrists, a spus ca descoperirea e menita sa-i linisteasca pe doctori si pe pacienti deopotriva, dar mai arata ca
antidepresivele nu sunt o solutie pentru toata lumea, ceea ce subliniaza inca o data importanta combinarii lor cu psihoterapia sau socializarea
Helen Stokes-Lampard, președintele Royal College al Medicilor de Familie, a spus ca antidepresivele sunt mai eficiente
când sunt luate pe perioade mai lungi, motiv pentru care doctorii reevalueaza pacientii la cateva saptamani de tratament si decid sa le prescrie pentru o cura de durata mai mare in acele cazuri in care s-au dovedit a avea efecte benefice.
Studiul ne ofera o perspectiva interesanta in ceea ce priveste tratamentul: medicamente utilizate in principal pentru a diminua simptomele depresive s-ar putea dovedi benefice si imbunatati starea de sanatate psihica in alte moduri pe termen scurt, și anume atenuand simptomele anxietatii, care, de regula, apar impreuna cu simptomele depresive.
Studiul a fost publicat in Lancet Psychiatry pe 19 septembrie 2019 si poate fi consultat aici
Sursa: BBC, The Conversation
Foto:genengnews.com