Un articol recent din cotidianul italian Corriere della Sera, intitulat „Sindromul Italia. In clinica badantelor noastre”, descrie in detalii dureroase efectul negativ pe care munca in Italia ca badante afecteaza un numar din ce in ce mai crescut de romance plecate pentru a oferi un viitor mai bun familiilor lor.
Sindromul Italia: depresie, anxietate, tentative de suicid
Badantele (in traducere badanta inseamna ingrijitoare, infirmiera, bona, dadaca) muncesc pentru familii italiene care, din cauza joburilor solicitante, nu isi mai pot ingriji batranii, care nu o data sufera de Alzheimer si Parkinson. In mod obisnuit badantele beneficiaza doar de o zi libera pe saptamana, muncesc 24 de ore din 24 și ajung sa fie supuse la abuzuri verbale si fizice de catre cei pe care ii ingrijesc. Din cauza acestor abuzuri, la intoarcerea in tara badantele sufera de depresie, stari de anxietate, insomnie, schizofrenie, atacuri de panica, halucinatii, au chiar si tentative de suicid. Ca urmare a ani de zile de absenta si manifestari iesite din fire, familiile, care pana in acel punct le dusesera dorul si se bucurau ca s-au intors, sufera si ele, spunand ca nu le mai recunosc. Copiii, care la plecare erau mici, dupa ani de zile, la intoarcerea mamelor, se pregatesc sa plece la randul lor de acasa, cateodata chiar in strainatate. Deseori badantele continua sa sufere si acasa.
Vedeti si O poveste despre depresie si anxietate
La Institutul Psihiatric Socola din Iasi medicul psihiatru primar Petronela Nechita și echipa ei îngrijesc peste 200 de badante pe an din regiunea de nord-est a țării. Tulburarile mai sus mentionate se incadreaza in Sindromul Italia, numit astfel de doi medici psihiatri din Kiev, Ucraina. În 2005 ei au descoperit acest fenomen la badantele romance, moldovence, ucrainence, filipineze si sud-americane. Petronela Nechita insista ca Sindromul Italia nu este o boala psihiatrica, ci, de fapt, un fenomen socio-medical. La Socola, ea si echipa ei ofera tratament medical si psihoterapie badantelor intoarse in tara.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Petronela Nechita adauga ca psihoterapia oferita badantelor poate dura si pana la cinci ani. Avand in vedere efectele negative pe care le cauzeaza aceasta munca si tratamentul indelungat de care badantele au nevoie la intoarcere, ce anume le face pe aceste femei sa plece din tara?
Cine sunt badantele?
Inainte de Revolutie joburile erau garantate; mai mult, somajul se pedepsea cu inchisoarea. Dupa Revolutie, odata cu trecerea de la sistemul comunist romanesc la democratie, somajul a devenit o problema la nivel national, crescand de la an la an. In 1990, cand granitele s-au deschis si fabricile s-au inchis, disponibilizand un numar mare de romani, multi au parasit tara. In anii ce au urmat, somajul a crescut continuu, pana in 1994, cand se ajunsese la un numar record de someri, peste 1,3 milioane persoane. Pana in 2002, situatia se imbunatatise, dar nu destul incat deschiderea catre spatiul Schengen sa nu atraga forta de munca romana in speranta unui salariu si a unor conditii de munca mai bune. Odata cu aderarea cu drepturi depline la Uniunea Europeana si mai multi romani au plecat sa traiasca si sa munceasca peste hotare. Asadar, nu este deloc surprinzator ca la momentul actual in jur de 4,7 milioane de romani locuiesc in strainatate. Dintre acestia, aproape 2 milioane traiesc in Italia, formand cea mai mare comunitate de imigranti din aceast tara. Cea mai saraca regiune a Romaniei este nord-estul tarii deci, din nou deloc surprinzator ca 17,7% dintre locuitorii acestei zone au parasit tara.
In aceste cifre se incadreaza si badantele ce pleaca pentru a-si sustine si ajuta financiar familiile. Multe sunt plecate de ani de zile si au pregatire profesionala in varii domenii, dar au vazut munca aceasta ca singura modalitate prin care sa ofere un viitor mai bun celor apropiati. Au plecat, spun ele, din cauza ca nu s-ar mai fi putut angaja din nou in tara din cauza varstei. Ajunse in Italia, se angajeaza cat pot de repede, dar cateodata la negru si deseori ajung sa traiasca in conditii inumane.
Intr-un documentar TVR intitulat Sindromul Italia – povestea badantelor romance din Italia, badantele intervievate povestesc cum au fost tratate execrabil de catre familiile pe care le ajutau, oferindu-li-se foarte putina manacare si paturi pe hol sau in camere cu animalele de casa. Deseori, spun ele, sufereau nu doar abuzuri verbale si xenofobe, ci si fizice, si umilinte, precum cazul unei badante care a trebuit sa curete materie fecala din bucatarie deoarece batranul pe care il ingrijea spunea ca este treaba ei sa curete dupa el oriunde si-ar face nevoile. Badantele sufera efectele acestor abuzuri timp de ani de zile.
Exista cinci subtipuri de anxietate si depresie, arata un studiu de la Stanford
Un ajutor din Italia
Cu toate acestea, exista si cei ce doresc sa le ajute pe badante in tara in care muncesc, pentru a evita o parte din suferintele indurate la departare de casa. Giancarlo Germani este avocat, iar in timpul liber ajuta badantele sa iasa din situatii de munca dificile, in special pe cele care muncesc la negru. Este casatorit cu o romanca si a invatat limba romana pentru a le indruma in limba materna pe femeile ce ii cer ajutorul. Giancarlo, supranumit „avocatul comunitatii”, are si o emisiune radio unde le invita pe badante sa sune si sa isi impartaseasca povestea pentru a le putea ajuta. Aceasta emisiune se desfasoara de asemenea in limba romana. Badantele ii sunt recunoscatoare pentru ajutorul acordat si mai ales ca totul se desfasoara intr-o limba pe care angajatorii lor nu o cunosc, asadar se simt mai in siguranta.
De asemenea, Miruna Cajvaneanu este jurnalist, lucreaza la Hot News si la Huffington Post, traieste in Italia si le sustine pe badante, nu numai prin articole ce le spun povestea, dar si prin legatura directa cu serviciile publice mai greu accesibile lor. Spre exemplu, in acelasi documentar TVR, o badanta povesteste cum cu ajutorul Mirunei a reusit sa se interneze la spital in Italia dupa ce suferise de hemoragie si ii fusese initial refuzat un pat in spital.
Cititi despre Pacientii cu schizofrenie si comportamentul violent
Asadar, ar parea ca situatia badantelor a inceput sa se amelioreze in Italia cu ajutorul celor ce le cunosc povestile si lupta alaturi de ele pentru a le face vizibile sistemelor italienesti. Cu toate acestea in Romania deseori aceste povesti nu se spun. La momentul actual pe aceasta tema exista doua documentare TVR, trei clipuri video de la Stirile ProTV si cateva articole pe site-uri de stiri mai putin cunoscute. Avand in vedere magnitudinea acestei probleme la nivel national si cauzele ei, este surprinzator ca nu exista mai multe informatii despre aceste cazuri. Sau poate ca aceasta sa fie din cauza faptului ca aceste povesti sunt atat de bine cunoscute la nivel personal de atatea familii din Romania, incat subiectul nu este considerat de interes public. Cu toate acestea este important de mentionat ca pentru multe dintre badantele din documentarul TVR si din articolul din Corriere della Sera, momentul-cheie a venit cand au putut sa ceara ajutor, deseori in limba materna. Prin urmare, sa luam exemplul celor din Italia ce lupta pentru ele si sa abordam subiectul dureros al badantelor acasa, pentru a adresa neajunsurile sistemelor romanesti, inainte ca acestea sa faca mai multe victime in tari straine.
Bibliografie
Alina Badulescu, „Somajul in Romania. O analiza retrospectiva (1991-2005)”,
Foto: vita.it
Alexandra Teodorescu
este psihoterapeut psihodinamic, pasionat de scris si traducere, in mod special pe teme psihosociale.