• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet
 Constiinta Eului nostru este astfel construita pentru a ne percepe ca pe un intreg si o identitate.

In volumul Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei, Franz Ruppert conceptualizeaza trauma in principal avand in vedere dimensiunea relationala a existentei individuale, anume bazata pe atasamente, insa realizeaza si o prezentare detaliata a notiunii, dincoace de contextul interpersonal.

Franz Ruppert trauma psihoterapia traumei

Astfel, citandu-i pe Reddemann si Sachsse, Franz Ruppert preia definitia acestora referitoare la trauma care, din punct de vedere neurobiologic, ar reprezenta un eveniment masiv, ce solicita intens capacitatea de prelucrare a input-ului, determinand modele de reactie biologica similare la nivel fizic.

Cititi despre Experienta traumatica sau prapastia dintre a simti si a gandi 

Citeştedespre

Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
perverşii narcisici manipulare parinti

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

4 ianuarie 2021
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

22 decembrie 2020

Cu toate acestea, definitia de mai sus pare a fi limitata si insuficienta in a surprinde insasi aceasta dimensiune masiva a evenimentului traumatic, fapt pentru care Franz Ruppert merge mai departe si incearca sa contureze un portret cat mai exhaustiv al acestuia.

Astfel, trauma reprezinta acel eveniment de suprasolicitare si neajutorare care poate fi ori neasteptat (in cazul situatiilor singulare, de scurta durata), ori repetitiv (situatiile traumatizante cronic). Impresia pe care evenimentul o lasa individului este de pericol vital acut, iar resursele individului se afla puse in fata nu a unei situatii de tipul fight or flight, cat mai degraba de freeze („incremenirea emotionala a energiilor mobilizate”) sau fragment („clivarea interioara”).

Elaborand despre structurarea fenomenului complex al traumei psihice, Ruppert pune accent indeosebi pe caracterul procesual al experientei traumatice. Dezvoltand asupra fazelor temporale ale acestui proces, autorul surprinde si mai bine diferenta dintre o simpla situatie stresana fata de una traumatica:

  • Daca in situatia de stres individul are optiunea de a reactiona de o maniera sau alta proactiv, indiferent ca alege sa lupte sau sa fuga, in situatia traumatica nu exista posibilitate de scapare, ci doar de incremenire sau de clivare;
  • De asemenea, daca situatia stresanta determina mobilizarea resurselor si a energiilor psihice, alaturi de ascutirea senzoriala, situatia traumatica determina demobilizarea si deconectarea energiei, concomitent cu amortirea senzatiilor.

Acest mecanism de aparare specific reactiilor traumatice (asa cum a fost el prezentat in articolele anterioare) ramane valabil si in cazul conceptualizarii lui Ruppert, intrucat la randul sau afirma ca singura posibila iesire din situatia traumatica pentru psihic consta in a intrerupe propria traire (…) si de a se disocia, in traumatizarile persistente putandu-se ajunge chiar, in mod automat, la disocierea propriei identitati.

Franz Ruppert, Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei

 
Cititi despre Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala 

Se intampla astfel ca psihicul este scindat, intrucat, in incercarea de salvare a existentei in sine, fiind necesar ca numai o anumita parte a personalitatii totale sa ramana pe loc si sa suporte trauma. Procesul de fragmentare (clivaj) reprezinta astfel retragerea celorlalte parti ale personalitatii, prin diferite mijloace: blocare perceptiva, incremenirea afectului, decorporalizare, disociere in personalitati multiple.

Aceste reactii sunt, asadar, necesare pentru salvarea existentiala chiar daca, in mod paradoxal, integralitatea psihica este sacrificata. Ce se pastreaza este o identitate disociata, dar care nu mai este organizata conform unor principii coerente, intre diferitele aspecte ale acesteia granitele devenind mult mai putin – sau chiar deloc – permeabile.

„Principiul comun” care tine laolalta aceste parti, asa cum este el descris de Watkins si Watkins (citati de Ruppert), se structureaza in jurul unei crize si a nevoii de supravietuire, pierzandu-si avantajul flexibilitatii si al adaptarii prin capacitatea de experientiere si invatare. Delimitarile dintre starile individuale ale Eului devin incerte, iar schimbarile de la o stare la alta imperceptibile, adesea neconstientizabile.

Functiile psihice sunt date peste cap si chiar intrerupte de la bunul lor mers, cu toate ca, asa cum si Frank Putnam afirma, disocierea reprezinta un mecanism psihic normal in sine pentru adaptarea la o situatie problematica – tulburarile acestui proces tin insa de semnificatia acordata evenimentului, precum si de consecintele sale atat interne, cat si externe.

Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

Bibliografie

Franz Ruppert, Trauma, atasament, constelatii familiale. Psihoterapia traumei, Editura Trei, Bucuresti, 2012

Foto: Carolina Heza/Unsplash

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra Frîncuclivajdisociereexperienta traumaticaFranz Ruppertrubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumtraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

Alejandro Jodorowsky Arborele genealogic
Psi

„Posesiunile” arborelui genealogic și „dezamorsarea” lor

by Alexandra Frîncu
15 decembrie 2020
colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

by Alexandra Frîncu
11 ianuarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Load More
Next Post
Apocalipticismul ecologic al Gretei Thunberg si folosirea in scop ideologic a bolii psihice

Apocalipticismul ecologic al Gretei Thunberg si folosirea in scop ideologic a bolii psihice

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cafe Gradiva

Visul unui judecator infidel

8 octombrie 2020
Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers
Cafe Gradiva

Să devenim ceea ce suntem, spune Carl R. Rogers

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

antivaccinare vaccin covid-19 variola

Cei care susţin antivaccinarea în pandemia COVID-19 folosesc aceleași argumente de acum 135 de ani

17 ianuarie 2021
Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19

Psihoterapeuţii se pot vaccina în etapa I împotriva COVID-19, confirmă Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV)

15 ianuarie 2021
Abraham Maslow autoactualizare numinos religia

Abraham Maslow: De ce nu reuşesc să inspire sistemele liberale

11 ianuarie 2021
psihoterapeutii si psihologii se pot vaccina in etapa I

Psihoterapeuţii şi psihologii se pot vaccina în etapa I a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

11 ianuarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.