• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Limbajul depresiei. Cum se diferentiaza de cele ale altor tulburari psihologice

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Ce este mintea? Perspectiva psihologica a lui Winnicott
346
SHARES
Share

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Reading, Marea Britanie, publicat in 2018, în Clinical Psychological Science, a scos la iveală trăsături ale limbajului celor care sufera sau au trecut printr-o depresie, acestia concentrandu-se asupra stilului exprimarii mai mult decat asupra continutului, adica a unor cuvinte, fraze si idei negative.

depresie emotii negative anxietate

Cercetătorii au folosit metode de analiza computerizata a textului pentru a calcula procentajul folosirii anumitor cuvinte sau clase de cuvinte, diversitatea lexicala, lungimea medie a frazelor, tipare gramaticale și alte asemenea metrici.

Cititi si Depresia introiectiva si depresia anaclitica: pledoarie pentru psihodiagnostic

Citeştedespre

conştiinţă şi timp Hegel Heidegger

Conştiinţă şi timp: oare pot exista independent?

26 iulie 2022
Conştiinţa David Chalmers TED

Două teorii nebunești despre conștiință

11 iulie 2022
disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022

Acestia au analizat primele postari de pe 64 de forumuri, ale peste 6 400 de membri. Forumurile de control au fost unele generale, neutre si unele destinate persoanelor cu afectiuni medicale cronice (diabet, astm), respectiv afectiuni medicale grave (cancer), pentru a diferentia tulburarile afective de  stresul psihologic provocat de o boala.

Forumurile considerate depresive au fost cele adresate persoanelor cu tulburare de personalitate borderline, tulburari de alimentatie, cu ideatie suicidara si celor recuperati dupa un episod depresiv.

Postarile acestora au fost comparate cu alte forumuri destinate persoanelor cu tulburari psihologice sau psihiatrice, și anume cele adresate persoanelor suferind de stres posttraumatic, respectiv celor suferind de schizofrenie.

Cercetatorii au observat ca limbajul celor depresivi nu abunda atat in cuvinte exprimand emotii negative, cat in cuvinte care exprima o gandire in alb si negru, in termeni absoluti. Chiar in cazul celor recuperati dupa depresie, cuvintele indicand o gandire de tip totul sau nimic persistau, desi ponderea cuvintelor pentru emotii pozitive era una peste medie.

Dimpotriva, cei suferind de tulburare de stres posttraumatic si cei suferind de schizofrenie nu manifestau o asemenea gandire intr-un mod persistent.

O poveste despre depresie si anxietate

Observatii si concluzii

Depresivii foloseau pronumele personale intr-un mod caracteristic – textele lor abundau în pronume la persoana I singular, ei folosind semnificativ mai putin pronume la persoanele a-II-a si a-III-a, ceea ce indica o preocupare intensa de sine si o slaba conexiune cu ceilalti

Cercetatorii au aratat ca folosirea pronumelor este un mai bun indicator al depresiei decat cuvintele care exprima emotii negative, adjective si adverbe precum „trist”, „singur”, „nefericit”.

Decelarea anumitor trasaturi ale limbajului persoanelor depresive face posibila o mai buna distinctie intre simptomele depresive si diferite stari interioare care arata ca o depresie sau care în cele din urma se transforma in depresie.

Depresia este cea care-i determina pe oameni să se concentreze asupra propriei persoane sau oamenii care sunt intens preocupati de sine devin depresivi?

se întreaba cercetatorii.

Prin comparatie cu cele 19 forumuri de control, ponderea cuvintelor care indicau o gandire in alb si negru a fost cu 50 la suta mai mare pe forumurile pentru depresie si anxietate si cu 80 la suta mai mare pe forumurile pentru cei cu ideatie suicidara.

Utilizarea pronumelor a urmat același tipar de distribuție pe forumurille celor cu tulburari psihologice, dar nu intr-o masura la fel de mare precum termenii care exprima o gandire in termeni absoluti. Prin contrast, cuvintele pentru emotii negative aveau, in mod paradoxal și contrazicand studii anterioare, o pondere mai mica pe forumurile celor cu ideatie suicidara decat pe cele dedicate depresiei si anxietatii.

Cuvintele exprimand injuraturi au aratat un tipar similar cu cel al termenilor absoluti. Acestea sunt utilizate adverbial astfel incat in loc de a spune

I am completely sick of this (Sunt satul pana peste cap / Nu mai pot suporta asta sub nici o forma)

o persoana spune

I am fucking sick of this

– exprimand aceeasi stare intr-un mod amplificat, cu mai multa forta si expresivitate.

Stres si depresie la locul de munca. Psihoterapie pentru un milion de romani?

Forumurile celor recuperati după o depresie

Numarul cuvintelor care exprimau emotii negative se aflau aproximativ la acelasi nivel cu numarul celor de pe forumurile de control, pe cand numarul cuvintelor exprimand emotii pozitive erau cu 70 la suta mai multe. Cu toate acestea, ponderea cuvintelor exprimand marimi absolute precum „intotdeauna” si „nimic” a ramas la un nivel crescut, unul semnificativ mai mare decat la forumurile de control.

Gandirea in termeni absoluti este un factor de vulnerabilitate pentru depresie, la fel si preocuparea intensa de sine. Emotiile negative in sine nu sunt factor predictiv pentru depresie, acestea regasindu-se in limbajul utilizatorilor de pe toate forumurilor dedicate tulburarilor psihologice mentionate.

Sursa: The Independent

Foto: maxpixel.net

Cristina Ene Cafe Gradiva psihoterapie psihanalitica

Cristina Ene

se formeaza in psihoterapie psihanalitica.

Toate articolele acestui autor

Tags: anxietateautor: Cristina Enedepresieemotii negativelimbajul depresieirubrică: Gradivariumrubrică: În atenţie flotantă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică
Psihiatrie

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer
Psihoterapie

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

by Alexandra Frîncu
14 iulie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

9 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.