Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Reading, Marea Britanie, publicat in 2018, în Clinical Psychological Science, a scos la iveală trăsături ale limbajului celor care sufera sau au trecut printr-o depresie, acestia concentrandu-se asupra stilului exprimarii mai mult decat asupra continutului, adica a unor cuvinte, fraze si idei negative.
Cercetătorii au folosit metode de analiza computerizata a textului pentru a calcula procentajul folosirii anumitor cuvinte sau clase de cuvinte, diversitatea lexicala, lungimea medie a frazelor, tipare gramaticale și alte asemenea metrici.
Cititi si Depresia introiectiva si depresia anaclitica: pledoarie pentru psihodiagnostic
Acestia au analizat primele postari de pe 64 de forumuri, ale peste 6 400 de membri. Forumurile de control au fost unele generale, neutre si unele destinate persoanelor cu afectiuni medicale cronice (diabet, astm), respectiv afectiuni medicale grave (cancer), pentru a diferentia tulburarile afective de stresul psihologic provocat de o boala.
Forumurile considerate depresive au fost cele adresate persoanelor cu tulburare de personalitate borderline, tulburari de alimentatie, cu ideatie suicidara si celor recuperati dupa un episod depresiv.
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
Postarile acestora au fost comparate cu alte forumuri destinate persoanelor cu tulburari psihologice sau psihiatrice, și anume cele adresate persoanelor suferind de stres posttraumatic, respectiv celor suferind de schizofrenie.
Cercetatorii au observat ca limbajul celor depresivi nu abunda atat in cuvinte exprimand emotii negative, cat in cuvinte care exprima o gandire in alb si negru, in termeni absoluti. Chiar in cazul celor recuperati dupa depresie, cuvintele indicand o gandire de tip totul sau nimic persistau, desi ponderea cuvintelor pentru emotii pozitive era una peste medie.
Dimpotriva, cei suferind de tulburare de stres posttraumatic si cei suferind de schizofrenie nu manifestau o asemenea gandire intr-un mod persistent.
O poveste despre depresie si anxietate
Observatii si concluzii
Depresivii foloseau pronumele personale intr-un mod caracteristic – textele lor abundau în pronume la persoana I singular, ei folosind semnificativ mai putin pronume la persoanele a-II-a si a-III-a, ceea ce indica o preocupare intensa de sine si o slaba conexiune cu ceilalti
Cercetatorii au aratat ca folosirea pronumelor este un mai bun indicator al depresiei decat cuvintele care exprima emotii negative, adjective si adverbe precum „trist”, „singur”, „nefericit”.
Decelarea anumitor trasaturi ale limbajului persoanelor depresive face posibila o mai buna distinctie intre simptomele depresive si diferite stari interioare care arata ca o depresie sau care în cele din urma se transforma in depresie.
Depresia este cea care-i determina pe oameni să se concentreze asupra propriei persoane sau oamenii care sunt intens preocupati de sine devin depresivi?
se întreaba cercetatorii.
Prin comparatie cu cele 19 forumuri de control, ponderea cuvintelor care indicau o gandire in alb si negru a fost cu 50 la suta mai mare pe forumurile pentru depresie si anxietate si cu 80 la suta mai mare pe forumurile pentru cei cu ideatie suicidara.
Utilizarea pronumelor a urmat același tipar de distribuție pe forumurille celor cu tulburari psihologice, dar nu intr-o masura la fel de mare precum termenii care exprima o gandire in termeni absoluti. Prin contrast, cuvintele pentru emotii negative aveau, in mod paradoxal și contrazicand studii anterioare, o pondere mai mica pe forumurile celor cu ideatie suicidara decat pe cele dedicate depresiei si anxietatii.
Cuvintele exprimand injuraturi au aratat un tipar similar cu cel al termenilor absoluti. Acestea sunt utilizate adverbial astfel incat in loc de a spune
I am completely sick of this (Sunt satul pana peste cap / Nu mai pot suporta asta sub nici o forma)
o persoana spune
I am fucking sick of this
– exprimand aceeasi stare intr-un mod amplificat, cu mai multa forta si expresivitate.
Stres si depresie la locul de munca. Psihoterapie pentru un milion de romani?
Forumurile celor recuperati după o depresie
Numarul cuvintelor care exprimau emotii negative se aflau aproximativ la acelasi nivel cu numarul celor de pe forumurile de control, pe cand numarul cuvintelor exprimand emotii pozitive erau cu 70 la suta mai multe. Cu toate acestea, ponderea cuvintelor exprimand marimi absolute precum „intotdeauna” si „nimic” a ramas la un nivel crescut, unul semnificativ mai mare decat la forumurile de control.
Gandirea in termeni absoluti este un factor de vulnerabilitate pentru depresie, la fel si preocuparea intensa de sine. Emotiile negative in sine nu sunt factor predictiv pentru depresie, acestea regasindu-se in limbajul utilizatorilor de pe toate forumurilor dedicate tulburarilor psihologice mentionate.
Sursa: The Independent
Foto: maxpixel.net