Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021 >>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cafe Gradiva

Psihoterapia prin arta in muzee poate ajuta la descoperirea de sine

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Psihoterapia prin arta in muzee poate ajuta la descoperirea de sine
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Ideea de merge la muzeu pentru psihoterapie poate parea neobisnuita. Cu toate acestea, psihoterapeutii prin arta apeleaza din ce in ce mai mult la resursele bogate ale muzeelor si ale galeriilor pentru sprijin in munca clinica. Terapia prin arta sau psihoterapia prin arta foloseste arta, alaturi de (sau in loc de) cuvinte, ca mediu de exprimare a emotiilor sau trairilor. Ea poate fi folosita pentru a ajuta persoane de toate varstele, ce traiesc cu o varietate de probleme emotionale sau fizice.

psihoterapia prin arta in muzee

Psihoterapeutii NHS [sistemul national de sanatate din Marea Britanie – n. trad.] de obicei lucreaza in cabinete destinate terapiei in spitale sau ambulatorii, dar pentru studiul nostru recent am vrut sa exploram in ce mod ar putea beneficia un grup cu probleme psihologice complexe de psihoterapie prin arta intr-un muzeu. Unele studii au descoperit ca oamenii „se vad” in obiecte de muzeu si ca reflectia asupra propriilor reactii inaintea unor obiecte ne poate dezvalui multe despre noi insine. Spre exemplu, un obiect poate starni emotii puternice sau poate simboliza un aspect din experientele noastre prezente sau trecute. Asadar, am dorit sa folosim obiectele de muzeu pentru a ajuta participantii nostri sa dezvolte o intelegere de sine mai profunda. Din cate stim, aceasta a fost prima data cand obiectele de muzeu urmau sa fie folosite pentru acest tip de psihoterapie prin arta pentru adulti ce foloseau serviciile de sanatate mintala oferite prin NHS.

Vedeti Ce este art terapia?

Citeştedespre

tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021

In baza rezultatelor studiilor de caz despre arte in sanatate si terapie prin arta, am prevazut ca situarea intr-un muzeu ar putea inspira creativitate membrilor grupului nostru. Exista de asemenea dovezi ca un spatiu non-clinic poate ajuta oamenii sa se simta mai apropiati de ceilalti si de comunitatea lor locala si mai putin „tinuti la distanta” de problemele de sanatate mintala.

In parteneriat cu 2gether NHS Foundation Trust, am oferit un program pentru sapte adulti cu varstele cuprinse intre 18 si 25 de ani la doua muzee din Gloucester, pe parcursul a 18 saptamani. Fiecare consultatie a durat 90 de minute si a inceput si s-a sfarsit intr-o camera privata de educatie din cadrul muzeelor.

Membrii grupului au explorat expozitiile muzeelor si apoi au creat arta folosind o gama larga de materiale. La inceput le-am sugerat niste sarcini (spre exemplu sa gaseasca trei obiecte ce reprezinta trecutul, prezentul si viitorul lor), dar pe parcursul saptamanilor, treptat, au inceput sa gaseasca obiecte cu care simteau ca au o conexiune. La sfarsitul fiecarei consultatii a fost timp pentru reflecţii verbale in cadrul grupului.

Art-terapia: definitii si scopuri

Discutand cu membrii grupului dupa ultima consultatie si observand consultatiile in timp ce se desfasurau, am descoperit cat de eficient poate fi uzul obiectelor de muzeu, in mod special pentru descoperirea de sine. Susie (toate numele au fost schimbate pentru a proteja identitatile) si-a vazut dorinta de a „sterge trecutul si de a o lua de la capat” intr-o tabla de scris victoriana si a desenat un instrument contemporan pentru crearea de imagini si apoi stergerea lor. Apoi s-a inspirat dupa un model de sectiune transversala a Pamantului si s-a desenat ca o persoana cu trei straturi, numindu-le: „ceea ce arat altora”, „ceea ce vad cei apropiati mie” si „ceea ce simt despre mine si putina lume stie”.

O alta persoana care a luat parte la consultatii, Ellie, s-a inspirat dupa un ulcior roman reparat; a facut un colaj ce exprima sentimentul ei ca isi „unea bucati din viata mea”. Intre timp, Caroline a creat o cronologie a vietii sale (ce cuprindea niste experiente foarte traumatizante) si a spus ca

nu as fi facut asta daca nu as fi vazut cronologia la expozitie, dar am simtit ca era foarte semnificativ sa o fac – ca si cum puneam lucrurile la locul lor inainte de a merge mai departe.

Cu toate ca nu toti membrii grupului au creat obiecte de arta in timpul consultatiilor, ei au simtit totusi ca intalnirea lor cu obiectele de muzeu a avut semnificatie terapeutica. De exemplu, Tasha nu a putut mereu sa creeze arta in grup, dar totusi a marturisit ca

folosirea obiectelor pentru descoperirea de sine a fost utila.

Art-terapia si terapia ocupationala

Mai multi membri ai grupului au spus ca expozitiile au incurajat jocul si de asemenea ca i-au inspirat in munca lor creativa, iar asta

a insemnat ca grupul s-a destins. 

Unii au spus ca s-au simtit mai putin definiti de problemele de sanatate mintala deoarece consultatiile nu au avut loc in cadrul cladirilor NHS. Consultatiile noastre la muzeu au incurajat de asemenea independenta si au ajutat participantii sa se simta apreciati si conectati la lumea din afara serviciilor de sanatate mintala.

Dupa cum spunea un participant:

Te simti ca o persoana in adevaratul sens al cuvantului, ce lucreaza la telurile personale, decat ca un pacient ce trece printr-un tratament… Nu te-ai astepta ca prin a scoate obiecte de muzeu din cutii si a te plimba uitandu-te la artefacte vei ajunge sa te simti mai bine sau sa progresezi in recuperare, dar poti fi surprins de rezultate.

Tacerea in terapia prin arta

Pe baza a acest studiu, psihoterapeutii prin arta din cadrul 2gether Trust au oferit inca doua grupuri de terapie la muzeu pentru adulti de toate varstele si au scris despre experientele noastre de lucru in aceste conditii. Suntem dornici sa continuam cu aceasta „flexibilitate” in practica, iesind din spatiile de terapie obisnuite si incurajand si alti psihoterapeuti prin arta sa exploreze in ce mod aceasta resursa terapeutica bogata poate ajuta si alti oameni.
The Conversation
Foto: glassblog.rokid.com

Alison Coles
Lecturer In Art Psychotherapy, 
University of South Wales
Traducere de Alexandra Teodorescu

Articolul a fost publicat initial de The Conversation.

Tags: art-terapie / terapie prin artăautor: Alison Colesrubrică: Gradivarium

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
filmele de groaza frica poltergeist
Cafe Gradiva

De ce ne plac filmele de groază?

by Aura Călin
8 decembrie 2020
Load More
Next Post
Experienta traumatica sau prapastia dintre a simti si a gandi

Experienta traumatica sau prapastia dintre a simti si a gandi

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente
Cafe Gradiva

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Mihai Rusen No Man's Land

Mihai Rusen: No Man’s Land

28 februarie 2021
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

27 februarie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

27 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.