• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala
Share

Donald Kalsched este psiholog clinician si terapeut de orientare jungiana, iar viziunea lui asupra traumei este construita in jurul unei abordari multinuantate ce ia in calcul importanta mecanismelor psihice ale psihologiei abisale ca parti esentiale ale demersului descifrarii amprentelor lasate de traumele timpurii.

Donald Kalsched este unul dintre practicienii mentionati in articolul anterior care au ajuns la formularea unei conceptualizari teoretice a experientei traumatice, aducand la randul sau o contributie consistenta in ceea ce priveste trauma, dar mai ales la intelegerea mecanismelor de aparare disociative utilizate ca raspuns al psihicului in fata acesteia.
  
Cea mai puternica trauma – trauma absentei nasterii? 

Recurgand la practica psihoterapiei abisale si ideea jungiana a imaginilor mitopoetice si a arhetipurilor, Kalsched isi construieste argumentatia in jurul visului, precum si a celorlalte produse spontane ale fanteziei care definesc raspunsul fata de evenimentul traumatic extern. Interpretarea clinicianului porneste de la ipoteza potrivit careia mecanismele defensive arhaice asociate traumei iau forma imaginilor daimonice arhetipale, fiind, de fapt, autoportretul propriilor operatii defensive ale psihicului si reprezentand o a doua linie de aparare a acestuia impotriva amenintarii cu anihilarea pe care evenimentul traumatic o comporta.

Aceste mecanisme defensive arhaice, afirma Donald Kalsched, sunt acele sisteme de aparare dezvoltate foarte timpuriu, dar care, prin insuficienta dezvoltare ulterioara adecvata (anume, pe calea mijlocitoare a relatiei primare si a personalizarii si umanizarii trairilor), raman intr-o stare de agregare bruta si, in loc sa fie orientate in directia adaptarii la realitatea externa, energia lor negativa ramane blocata si este astfel orientata inapoi catre lumea interna.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Acest asa-numit sistem devine insa un cerc vicios, in care psihicul este captiv in sine insusi si scindat in doua parti, dintre care una, cea traumatizata si arhaica – si, implicit, profund inconstienta – este incapabila sa se actualizeze la dimensiunile realitatii exterioare, precum si sa diferentieze in mod adecvat intre stimulii externi perceputi.

O importanta contributie in realizarea acestei distinctii, precum si a integritatii psihice, o au limbajul si procesele simbolice care contureaza identitatea narativa a copilului. Evenimentul traumatic perturba insa procesul de dezvoltare si face ca sistemele simbolice si de limbaj sa nu mai poata elabora raspusurile adecvate care sa permita investirea externa a afectelor haotice. In schimb, acestea sunt preluate in interior, iar energia negativa este atribuita imaginii unui Sine autoagresiv.

Donald Kalsched, Lumea interioara a traumei, Editura Herald
Donald Kalsched, Lumea interioara a traumei, Editura Herald, 2016

Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

Acest Sine predominant negativ nu doar ca ramane arhaic, ci este si astfel clivat, luand chipul figurilor daimonice, inspaimantatoare, „diavolesti”, ce isi manifesta prezenta prin intermediul visului, cand opereaza adesea veritabile retraumatizari ale partii „salvate” in incercarea de a-si transmite mesajul de atentionare catre aceasta.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Acest fenomen se petrece deoarece, in ciuda faptului ca activitatea exterioara persecutorie a incetat de mult timp poate, partea clivata arhaica a Sinelui este incapabila sa realizeze distinctia intre activitatea exterioara prezenta ce nu presupune nici o amenintare autentica si amintirea traumatizanta trecuta, dar captiva in cercul vicios psihic atemporal.

Se intampla astfel ca sunt identificate elemente de corespondenta situationala care sunt interpretate in sens absolut drept certitudine, ci nici macar drept potential, raspuns in fata caruia este dat asadar un mesaj re- si autotraumatizant de avertizare: un cosmar ce da peste cap echilibrul emotional al identitatii si asa fragile, dar care trebuie imperios protejata.

Clivajul acesta insa, precum si mecanismul defensiv in sine, cu dinamica sa intrucatva sado-masochista, nu ar trebui nici pe departe privite drept fenomene negative absolute, ci intelese mai degraba din perspectiva functiei pe care o indeplinesc pentru psihic in ansamblul sau, chiar si – sau cu atat mai mult – in momentele in care par a recurge la retraumatizarea individului, atrage atentia Donald Kalsched.

Disocierea este un truc pe care psihicul si-l face sie insusi, ne spune autorul, fiind in fapt mijlocul prin care vietii (psihice) ii este permis sa continue, cu toate ca pentru aceasta „permisiune la existenta” este platit un pret scump, fiind sacrificate parti intregi: elemente care in mod normal sunt integrate unitar, precum afecte si senzatii, nu primesc „avizul de conformitate”, astfel ca sunt respinse, refulate, imageriei mentale nefiindu-i acordat accesul la continutul acestora.

>> Caută aici psiholog, psihoterapeut, psihiatru

Cunoasterea constienta insasi este incompleta, iar individul fragmentat: propria istorie de viata este lacunara, in locul unei naratiuni de sine integrale, coerente existand imagini singulare, flashback-uri si senzatii aparent izolate, scoase din context, precum si goluri interioare, pe care Didier Dumas si intreaga orientare psihogenealogica prefera sa le numeasca „fantome” – o lipsa de reprezentare, un gol in cuvinte, o insuficienta… (Canault, 2016, p. 25).
  
Traumele din copilarie: cum ne afecteaza ele sanatatea?

Bibliografie

Donald Kalsched, Lumea interioara a traumei, Editura Herald, Bucuresti, 2017
Nina Canault, Cum platim pentru greselile stramosilor: inconstientul familial, Editura Philobia, Bucuresti, 2016

Foto: cmaddict.com

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Share37SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

vaginismul tratament sexul dureros
Psihoterapie

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

by Anita M Elias
24 mai 2023
depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Load More
Next Post
Tot mai multe adolescente manifesta comportamente automutilante – iata de ce

Tot mai multe adolescente manifesta comportamente automutilante – iata de ce

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial
Cafe Gradiva

W. R. Bion in transeele Primului Razboi Mondial

8 octombrie 2020
relaţiile digitale teleprezenţă intimitate
Psihanaliză

Intimitatea şi relaţiile digitale. „Teleprezență” x 3: online, în social media, la telefon

9 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.