Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Cafe Gradiva
0
Experienta traumatica si reactia imediata la stres
176
SHARES
Share

Louis Crocq afirmă că aspectul traumatic al unui eveniment este dat de atât de violența agresiunii, cât și de starea psihismului celui expus, un eveniment nefiind niciodată inevitabil traumatic.

„Constituția” psihică a individului reprezintă astfel un factor esențial în elaborarea traumatică a evenimentului în forul interior, prin aceasta înțelegându-se gradul în care poate sau nu face față psihicul (prin resursele și mecanismele sale de apărare și adaptare), precum și măsura semnificării (reprezentării) acestui eveniment.

Louis Crocq trauma reactie imediata la stres

Cititi si Trauma si Congresul Mondial

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

În orice caz, înainte ca această reprezentare să ia o formă sau alta (traumă vs. reziliență, dacă am putea spune astfel), ceea ce atât psihicul, cât și fizicul persoanei exprimă este ceea ce literatura de specialitate numește „reacție imediată”, ce urmează imediat evenimentului și nu are o durată mai mare de câteva ore, maximum 24.

Acest răspuns imediat poate îmbrăca două forme însă; pe de o parte, putem vorbi despre reacția de „stres adaptat” ce constituie, de cele mai multe ori, o reacție normală, adaptativă, în care capacitățile psihice (cognitive, voliționale, afective) și fizice (fiziologice și comportamentale) sunt mobilizate spre a susține conduita dinamică, proactivă, alertă și responsivă focusată pe supraviețuirea și păstrarea integrității individului.

Pe de altă parte, reacția imediată dezadaptativă – sau reacția de „stres depășit” – relevă o fragmentare a organismului individului, deopotrivă în aspectele sale psihologice, cât și fiziologice. Se instalează reacții haotice, extreme fie în sensul conduitelor de fugă panicată sau de agitație, fie în sensul celor catatonice, blocante de siderare sau automatism.

Despre Trauma si mecanismele de aparare disociative in psihologia abisala

În toate aceste cazuri din urmă este de notat ceea ce individul însuși percepe (retrospectiv, dar adesea și in vivo) cu privire atât la propriul său comportament, cât și la eveniment în sine. Apar impresiile de derealizare și depersonalizare, iar totul este perceput asemenea unei pelicule din care protagonistul nu face parte, ci la care este martor, forul interior fiind în mod esențial paralizat.

De fapt, componentele reacției de stres depășit reprezintă în mod frecvent elemente prevestitoare sau care se constituie în fundamentul unei structurări psihopatologice precum tulburarea de stres posttraumatic, spre exemplu, fiind semne ale „disocierii peritraumatice” și ale „distresului peritraumatic” – cărora Louis Crocq le propune o ajustare terminologică pentru a surprinde și mai limpede procesul destructurant al acestora: decât a utiliza prefixul peri, care înseamnă „în jurul”, autorul își exprimă preferința față de elementul per, pentru a fixa tocmai această caracteristică de elaborare simptomatică „înăuntrul” traumei – și, desigur, a semnificației acesteia pentru individ.

Louis Crocq, 16 conferinţe despre traumă

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

Această caracteristică a lui „a-și pierde stăpânirea de sine” traduce întrucâtva efectul de clivaj căruia psihicul îi este supus – și, în egală măsură, se și supune el însuși, așa cum autorii menționați în articolele anterioare au și demonstrat.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Se remarcă astfel și în conceptualizarea lui Louis Crocq accentul pus pe caracterul inițial adaptativ al răspunsurilor psihice mai ales, dar și fizice, față cu evenimentul traumatic. Diferența, pe termen mai degrabă scurt, decât mediu și lung, în privința instalării patologiei și a ceea ce autorul numește „nevroză traumatică” este dată de însuși acest răspuns imediat la stres, răspuns ce determină în măsură foarte mare drumul pe care psihicul o va lua în perioada postimediată.

Traumele din copilarie: cum ne afecteaza ele sanatatea?

Bibliografie

Louis Crocq, 16 conferinţe despre traumă, Editura Trei, Bucureşti, 2014

Foto: Mary Jirovaya pe iStock (prelucrata)

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este masteranda psihologie clinica si psihoterapeut in formare PEU, pasionata de scris si cercetare.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra FrîncudepersonalizarederealizareLouis Crocqnevroză traumaticăreactia de stres depasitreactia imediata de stres adaptatreactia imediata dezadaptativarubrică: Ca la carterubrică: Gradivariumtraumă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre limbajul uitat al viselor si psihanaliza

3 ianuarie 2022
Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez
Cafe Gradiva

Excluderea lui Sigmund Freud din Partidul Comunist Francez

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.