Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
EMDR sau noi moduri de a intelege si de a trata trauma psihica
212
SHARES
Share

Neurostiintele reprezinta ansamblul stiintelor creierului, cuprinzand, printre altele, neurobiologia, psihofiziologia si psihobiologia. Acestea studiaza structura creierului si felul in care informatiile sunt transmise intre diferite parti ale creierului si functiile sale cognitive. Cu toate acestea, neurostiintele se concentreaza asupra aspectelor si manifestarilor fizice mai degraba decat asupra comportamentelor unice ale fiecarei persoane; ele nu pot elucida misterul a ceea ce ne face unici, fiecare cu personalitatea si obiceiurile sale. Pe de cealalta parte, psihanaliza studiaza aceste aspecte intangibile pentru neurostiinte, dar nu sistemul nervos ce sustine aceste procese.

EMDR neurostiinte psihanaliza trauma

Freud, ca neurolog, a fost in primul rand un om de stiinta. Cu toate ca s-a indepartat de neurologie, odata cu stabilirea psihanalizei ca disciplina si-a exprimat, in nenumarate randuri, dorinta ca aceasta disciplina sa fie considerata o stiinta in sine. In anii ’70 neurostiintele s-au conturat ca o ramura a studiului creierului si comportamentelor umane, dezvoltand teorii legate de creierul uman si adaptarile sale la mediu. S-ar parea totusi ca, treptat, psihanaliza si neurostiintele se apropie din ce in ce mai mult – si chiar exista cel putin un mod prin care cele doua domenii “colaboreaza” cu succes la momentul actual.

Cat de prezenta este trauma psihica in viata noastra si cum facem fata efectelor ei?

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, in romana: Desensibilizare si Reprocesare prin Miscari Oculare) este o metoda de lucru dezvoltata de dr. Francine Shapiro pentru tratarea tulburarii de stres posttraumatic. Aceasta metoda se adreseaza in principal celor ce au suferit traume psihologice si se utilizeaza in combinatie cu psihoterapia pentru a ajuta pacientii sa depaseasca traumele suferite. Practic, metoda consta in miscari oculare folosite in combinatie cu tehnici verbale pentru a intelege trauma suferita de pacienti si pentru a-i sustine sa o depaseasca. Practicienii EMDR sustin ca miscarile oculare (ce pot fi orizontale, verticale sau diagonale) permit reprocesarea la nivel cognitiv a experientelor traumatice, iar comunicarea despre acestea ajuta la formarea perspectivei asupra traumei pentru ca ea sa nu ramana o rana deschisa.

Studii neuroimagistice dupa tratamente EMDR au descoperit ca, in urma tratamentului, creierul pacientului poate prezenta “activare occipitala redusa, activare redusă a lobului temporal si schimbari la nivelul activarii lobului frontal de stanga”. Aceste constatari sugereaza ca EMDR ajuta la

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

reglarea emotionala datorita cresterii activitatii neuronale in lobul prefrontal, inhibarea supra-stimulării limbice prin reglarea crescută a cortexului de asociere, reducerea intruziei și supraconsolidarea memoriei episodice traumatice datorită reducerii activității lobului temporal, reducerea flashback-urilor mediate occipitale si inducerea unui echilibru funcțional între zonele limbice și prefrontale.

Traumele din copilarie: cum ne afecteaza ele sanatatea?

Implicatiile acestor descoperiri incă nu sunt pe deplin intelese, dar sugereaza “repararea funcției memoriale, a memoriei / concentrării de lucru și, respectiv, reglarea afectului” (adica emotionala). Mai simplu,

evenimentul ramane acelasi, dar perspectiva asupra lui se poate schimba prin intermediul reprocesarii,

spune Florentina Nicolescu, pacient EMDR intervievat la emisiunea TVR Vreau sa fiu sanatos. La sfarsitul tratamentului EMDR, asadar, creierul pacientului prezinta cai neurale complet schimbate.

Bessel van der Kolk, autor si doctor psihiatru cu specializare in trauma, ne arata cum “corpul nu uita niciodata” cand vine vorba de trauma. Prin urmare este nevoie de mai multa colaborare intre terapie (fie ea psihanaliză, psihoterapie sau psihiatrie) si neurostiinte pentru a ii ajuta pe cei ce vor sa inteleaga ce efect au evenimentele traumatizante asupra vietii si corpului lor pentru ca la final sa poata merge mai departe.

Psihiatrul olandez Bessel van der Kolk este un veritabil pionier al cercetarii stiintifice in ceea ce priveste tulburarea de stres posttraumatic… >>> „Experienta traumatica sau prapastia dintre a simti si a gandi”

Bibliografie

  • https://www.emdria.org/page/Neurobiological
  • http://www.emdr-romania.org/index.php/ro/acasa
  • https://www.youtube.com/watch?v=UxnKokTVCrA
  • https://www.youtube.com/watch?v=zOi8v-t8nYQ

Foto: https://wallhere.com/en/wallpaper/1577461

Alexandra Teodorescu Cafe Gradiva psihoterapeut psihodinamic

Alexandra Teodorescu

este psihoterapeut psihodinamic, pasionat de scris si traducere, in mod special pe teme psihosociale.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra TeodorescuEMDR Desensibilizare şi Reprocesare prin Mişcări Oculare (Mişcarea Ochilor)neurostiintelepsihanalizărubrică: Gradivariumrubrică: În atenţie flotantărubrică: Videopsycherubrică: Vino şi vezitraumătulburare de stres posttraumaticvideo

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Auguste Derer boala Alzheimer
Psihiatrie

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

by Teodora Dobrescu
1 aprilie 2022
Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

by Alexandra Frîncu
28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

by Alexandra Frîncu
25 februarie 2022
Load More
Next Post
Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

Visul confucian: Pentru unii vis, pentru alții coșmar

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre sentimentul de inferioritate si fenomenul de supracompensare

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.