Citiţi "la cald" corespondenţele de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2021

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Psi

Boala Alzheimer şi demenţa vasculară abordate la Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

Teodora Dobrescu by Teodora Dobrescu
in Psi, Psihiatrie
0
Conferinta Nationala Alzheimer 2020 dementa vasculara
0 Shares
Share
Share
Pin
Tweet

Boala Alzheimer şi demenţa vasculară. În luna februarie 2020 se împlineşte un deceniu de la prima ediţie a Conferinţei Naţionale Alzheimer – în acest an, prin urmare, avem Conferinţa Naţională Alzheimer la ediţie aniversară, a 10-a, cu participare internaţională, care ne propune noutăţi din lumea medicală şi nu numai.

Miercuri, 19 februarie 2020, au fost cursurile pre-conferinţei: eu am decis să particip la „Demenţa vasculară – o abordare clinică şi neuropsihologică“, susţinut de prof. dr. Cătălina Tudose şi de psihologul Maria Moglan. În paralel, a fost susţinut cursul de neuroimagistică, sub coordonarea dr. Mircea Medrea.

Când am intrat în sala „New York” nu mă aşteptam la Central Park :), ci, evident, la o sală obişnuită dintr-un centru de conferinţe, ce îşi aştepta participanţii, unii în întârziere din cauza ploii şi a traficului bucureştean.

Citeştedespre

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Fragmentarea pacientului Analiza Sinelui

Fragmentarea pacientului și rolul coeziv al terapeutului. Preview din „Analiza Sinelui” de Heinz Kohut

25 februarie 2021

Cititi despre Dementa Alzheimer – dezbatuta pe larg la Conferinta Nationala Alzheimer 2016 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), demenţa este un sindrom, cronic sau progresiv, în care există o deteriorare a funcţiei cognitive, mai mult decât la îmbătrânirea normală. Afectează memoria, gândirea, orientarea, înţelegerea, calculul, capacitatea de învăţare, limbajul şi judecata. Conştiinţa nu este afectată. În mod obişnuit, deteriorarea funcţiei cognitive este însoţită şi, uneori, precedată de deteriorarea controlului emoţional, a comportamentului social sau a motivaţiei.

Demenţa rezultă dintr-o varietate de boli şi leziuni care afectează în principal sau secundar creierul, cum ar fi boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral/stroke.

OMS recunoaşte demenţa drept prioritate pentru sănătatea publică şi, de aceea, în mai 2017, a aprobat Planul global de acţiune privind răspunsul sănătăţii publice la demenţă, pentru perioada 2017-2025. Planul este implementabil imediat (pentru factorii de decizie, partenerii internaţionali, regionali şi naţionali ai OMS) în următoarele domenii: abordarea demenţei ca prioritate de sănătate publică; creşterea gradului de conştientizare a demenţei şi crearea de iniţiative favorabile demenţei; reducerea riscului demenţei; diagnostic, tratament şi îngrijire; sisteme informatice pentru demenţă; sprijin pentru aparţinători; cercetare şi inovare. [1]

Joi se va organiza în cadrul conferinţei o masă rotundă în cadrul Proiectului „Sănătatea mintală – prioritate pe agenda publică”, cu accent pe necesitatea elaborării unei politici publice specifice pentru persoanele cu tulburări neuro-degenerative, cu accent pe demenţe.

În prezent, se acceptă astăzi faptul că patologia vasculară coexistă cu boala Alzheimer (AD – Alzheimer Disease) şi în multe, dacă nu chiar în toate cazurile de demenţă. La persoanele vârstnice, sunt comune şi coexistă patologia Alzheimer, patologia vasculară şi deficitul cognitiv.

La fiecare 4 secunde o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer

În neuropatologia boala Alzheimer avem următoarele determinări:

  • scădere severă a numărului de sinapse şi neuroni;
  • degenerescenţă neurofibrilară;
  • plăci senile nevritice;
  • angiopatie amiloidă;
  • reacţii inflamatorii localizate;
  • atrofie corticală.

Infarctizările cerebrale, tranzitorii la început, lasă un deficit neurologic minim.

Diagnosticul diferenţial este important mai ales în stadiile incipiente ale boala Alzheimer şi se face în raport cu următoarele afecţiuni: demenţa multiinfarct, demenţa vasculară (criteriile NINDS-AIRENS), boala vaselor mici, boala Binswanger, sindroame vasculare specifice ce pot determina demenţa, demenţa post-stroke, demenţa subcorticală.

După stroke, o boală Alzheimer incipientă poate deveni evidentă, fie pentru că rezerva cognitivă şi / sau cerebrală sunt reduse, fie pentru că deficitele cognitive sau funcţionale sunt observate de pacienţi sau aparţinători. AVC-ul poate fi un eveniment tardiv şi nu incipient.

Până la jumătatea secolului trecut, boala Alzheimer era considerată o boală rară, datorată procesului natural de îmbătrânire. În anii ’70-’80 au fost identificate în creier acumulări patologice de plăci de beta-amiloid.

În prezent, este recunoscut faptul că boala Alzheimer poate apărea cel mai devreme la 40 de ani.

Conform datelor statistice oferite de Societatea Română pentru Alzheimer:

  • unul din 8 oameni, cu vârsta > 55 ani, are boala Alzheimer;
  • jumătate din aceştia, cu vârsta > 85 ani, are boala Alzheimer;
  • 80% dintre persoanele cu boala Alzheimer rămân nediagnosticate în România. [2]

Criteriile de diagnostic pentru boala Alzheimer sunt oferite de DSM-V, corelat cu ICD 11.

Bazându-se pe statisticile raportate de Comisiile de acordare a gradului de handicap, prof. dr. Cătălina Tudose a atras atenţia asupra fenomenului de supradiagnosticare a bolii Alzheimer în România.

De asemenea, ea a subliniat importanţa alcătuirii unei echipe multidisciplinare, formată din medic psihiatru, medic neurolog, neuropsiholog, şi în plus, pentru prevenţie, medic geriatru, medic cardiolog, medic nutriţionist.

În continuare, psihologul Maria Moglan a prezentat boala Alzheimer din punctul de vedere al neuropsihologiei. O evaluare aprofundată poate dura 3-4 ore, la finalul căreia se poate pune un diagnostic, care se va confirma ulterior prin RMN. CT-ul nu este întotdeauna concludent. Există uneori o diferenţă între acuzele pacientului şi cele ale aparţinătorului.

Planul individualizat de asistenţă şi îngrijire este elaborat de o echipă multidisciplinară din cadrul Centrului Memoriei.

Legea managerului de caz (aprobată în 2019, împreună cu normele de aplicare) oferă cadrul legal pentru asistenţa persoanelor diagnosticate cu Alzheimer.

La final, a fost subliniată importanţa relaţiei şi alianţa terapeutică cu aparţinătorul, considerată fundamentală. În spatele fiecărui diagnostic este un OM, este o familie, este o poveste. Într-una din zilele următoare o să vă invit să citiţi o poveste autentică a unui aparţinător, o poveste pe care am considerat-o un model de relaţionare şi iubire.

Cititi despre Dementa Alzheimer si cererea de ingrijire. Après-coup la Conferinta Nationala Alzheimer

Conferinta Nationala Alzheimer 2020 boala dementa

Un anunţ important pentru persoanele interesate de noutăţi ştiinţifice cât priveşte boala Alzheimer: în perioada 20-22.10.2020 se va desfăşura la Bucureşti ediţia a 30-a a Conferinţei Alzheimer Europe. Vă aşteptăm!

Referinţe bibliografice

[1] Home/Newsroom/Fact sheets/Detail/Dementia, World Health Organization
[2] „Ce este demenţa”, Societatea Română Alzheimer

Foto: Clément Falize pe Unsplash; fotografie de la pre-conferinţă realizată de Teodora Dobrescu.

Relatarea a fost întocmită pe baza prezentării susţinute de prof. dr. Cătălina Tudose şi de psihologul Maria Moglan.

Citiţi aici toate relatările de la Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

Teodora Dobrescu Cafe Gradiva psiholog clinician psihoterapie

Teodora Dobrescu

este psiholog clinician, absolventa a Masterului de Psihologie Clinica, Hipnoza si Interventii Terapeutice de Scurta Durata. Iubeste oamenii, este pasionata de psihoterapie, neurostiinte si interesata de tot ce este nou.

Toate articolele acestui autor

Tags: Alzheimerautor: Teodora Dobrescuboala AlzheimerCatalina Tudosedementamanifestare 2020: A 10-a ediţie a Conferinţei Naţionale AlzheimerMaria Moglanorg: Societatea Română Alzheimerrubrică: În atenţie flotantă

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Teodora Dobrescu

Teodora Dobrescu

este psiholog clinician, absolventa a Masterului de Psihologie Clinica, Hipnoza si Interventii Terapeutice de Scurta Durata. Iubeste oamenii, este pasionata de psihoterapie si interesata de tot ce e nou.

Citeşte şi

mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor
Psi

De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
Alzheimer Dis-ease. Ce spuneţi: este mai bine decât Alzheimer Disease?
Psi

Alzheimer Dis-ease. Ce spuneţi: este mai bine decât Alzheimer Disease?

by Teodora Dobrescu
18 decembrie 2020
Load More
Next Post
Conferinţa Naţională Alzheimer 2020 are loc la Bucureşti între 19-22 februarie

Conferinţa Naţională Alzheimer 2020 are loc la Bucureşti între 19-22 februarie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

10 ianuarie 2021
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Erich Fromm si Sufletul omului
Cafe Gradiva

Erich Fromm si Sufletul omului

22 noiembrie 2020
Familia patologica
Cafe Gradiva

Familia patologica

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

26 februarie 2021
îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

26 februarie 2021
Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.