• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Esti terapeut? Inscrie-te!
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Terapeut? Înscrie-te!
Prima pagină Cultură

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Alexandra Teodorescu by Alexandra Teodorescu
in Cultură
0
Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan
12 Shares
Share12
Share
Pin
Tweet

Sigmund Freud si Carl Gustav Jung s-au intalnit pentru prima data la 27 februarie 1907 la Viena, in Berggasse 19. Aceasta intalnire a durat 13 ore, fiecare fiind fascinat de intelectul celuilalt.

Au urmat ani in care si-au scris frecvent, intre cei doi formandu-se o legatura puternica. Freud l-a desemnat pe Jung primul presedinte al Asociatiei Internationale de Psihanaliza. Jung, la randul sau, analiza teoriile lui Freud si afla dovezi empirice pentru a le sustine. Jung era cel ce aducea veridicitate publica disciplinei psihanalitice, datorita prestigiului sau international ca profesor de psihiatrie la Universitatea din Zürich si director clinic al Spitalului Burghölzli. Parintele psihanalizei se confruntase de la inceput cu scepticismul neurologilor in materie de sanatate mintala si dorea ca psihanaliza sa fie considerata stiinta. Prezenta lui Jung in cercul psihanalitic vienez promitea sa aduca un viitor mai luminos noii discipline.

Dar Freud avea si un alt motiv, politic, pentru a-l coopta pe Jung in cercul sau. Freud era evreu ateu, iar ceilalti practicieni din cercul sau la acea vreme erau in general tot evrei. Din cauza antisemitismului din epoca (puternic reprezentat si la Viena), Freud se temea ca psihanaliza urma sa intampine obstacole in calea afirmarii sale, fiind asociata cu iudaismul. Asadar, fiul talentat al unui preot protestant elvetian ar fi putut sa il ajute sa aduca psihanaliza inaintea unui public nou, fara ca aceasta sa fie considerata o disciplina iudaica. Cu timpul intre cei doi s-a format o legatura ca intre tata si fiu.

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

 

In pofida stransei lor legaturi, in 1909 relatiile au inceput sa se raceasca. In acest an, cei doi au petrecut trei luni in Statele Unite, fascinati de cultura unei tari atat de noi. Insa timpul mai indelungat petrecut impreuna si conversatiile epuizante au scos la iveala diferentele de gandire dintre cei doi, diferente ce urmau sa le distruga prietenia.

Jung era de acord cu teoria freudiana a inconstientului, dar in opinia lui acel inconstient era cel “personal”, existand inca un inconstient sub acesta, cel “colectiv”, unde puteau fi gasite arhetipurile comune tuturor oamenilor. Freud considera noile teorii ale lui Jung ca fiind ezoterice, Jung incepand sa fie fascinat de ocultism. Jung la randul sau nu era de acord cu teoria principala a mentorului sau conform careia libidoul era de natura sexuala. Fiecare incepuse sa il vada pe celalalt ca pe o amenintare la adresa teoriilor noi pe care incercau sa le aprofundeze si sa le popularizeze.

C. G. Jung la Clinica Burghölzli, Zürich, 1910
C. G. Jung la Clinica Burghölzli, Zürich, 1910

C. G. Jung despre functia transcendenta, capacitatea psihologica de integrare a personalitatii

Pe parcursul calatoriei in Statele Unite, cei doi aveau obiceiul de a-si relata visele unul altuia pentru a si le analiza reciproc. Insa, dupa prelegerile celor doi la Clark University in Massachusetts, Freud i-a cerut discipolului sau sa nu il mai analizeze deoarece prin aceasta urma sa ii slabeasca autoritatea. Se presupune ca aceasta ar fi fost din cauza teoriei complexului Oedip, Freud vazandu-se ca tata al lui Jung, urmand sa fie “asasinat” si uzurpat de acesta. Jung nu a fost de acord cu aceasta solicitare. Se presupune despre Jung ca s-ar fi vazut pe sine precum eroul mitic ce “se zbatea pentru libertate”, cautand sa elimine obstacolele exterioare pentru a avansa vertiginos catre obiectivele sale. Prin urmare cei doi au inceput sa isi scrie din ce in ce mai rar.

Clark University - Sigmund Freud, G. Stanley Hall, C. G. Jung, Abraham A. Brill, Ernest Jones, Sándor Ferenczi
Fotografie de grup in fata cladirii Clark University – Jos: Sigmund Freud, G. Stanley Hall, C. G. Jung; Sus: Abraham A. Brill, Ernest Jones, Sándor Ferenczi

Intr-un final, in 1913 schisma dintre cei doi giganti s-a aprofundat in urma publicarii volumului Totem si tabu al lui Freud si a scrierilor lui Jung ce contineau germenii teoriilor sale despre arhetipuri, inconstientul colectiv si o noua teorie a libidoului definit de data aceasta ca “energie psihica”, nu sexuala.

Jung, peste ani, despre prima sa intalnire cu Freud

Cauza directa a despartirii dintre Jung si Freud a fost lucrarea lui Jung Symbole und Wandlungen der Libido (1912-13)… Jung folosea termenul libido in sensul mai general al energiei psihice sau pur si simplu al „interesului”, mai degraba decat ca energie sexuala sau dorinta specifica. >>> “Simbolurile si transformarea psihicului”

In urma acestei despartiri, lumea psihanalizei la randul sau s-a impartit intre discipolii lui Freud, urmand teoriile psihanalizei clasice, si cei ai lui Jung, stabilind ramura psihologiei analitice. Chiar si in bibliografii recente despre cei doi, autorii se arata cel mai adesea loiali uneia sau alteia dintre personalitati, aratand ca povestea celor doi nu este nici pe departe de a se fi terminat in inconstientul contemporan.

Freud Jung Ken Wydro
Jerry Griffin si Warren Katz in piesa Secrets – The Sigmund Freud – Carl Jung Affair de Ken Wydro

Bibliografie

  • Sam Dresser, “Freud versus Jung: a bitter feud over the meaning of sex”, in Aeon
  • Harold P. Blum, “Freud and Jung: The Internationalization of Psychoanalysis”, in Psychoanalysis and History, volume 1, issue 1

Foto: Jerry Griffin si Warren Katz intr-un instantaneu din piesa Secrets – The Sigmund Freud – Carl Jung Affair de Ken Wydro, reprezentată la Bertine Auditorium din cadrul Jung Center, New York; thevintagenews.com; Wikipedia

Alexandra Teodorescu Cafe Gradiva psihoterapeut psihodinamic

Alexandra Teodorescu

este psihoterapeut psihodinamic, pasionat de scris si traducere, in mod special pe teme psihosociale.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexandra TeodorescuC. G. Junglibidopsihanalizărubrică: Gradivariumrubrică: Istoria psihanalizeirubrică: VideopsycheSigmund FreudvideoVino şi vezi

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Teodorescu

Alexandra Teodorescu

Citeşte şi

mutilarea genitală feminină

Mutilarea genitală feminină: La fiecare 11 secunde o fată este tăiată! Lăsați cuțitul!

by Teodora Dobrescu
21 decembrie 2020
filmele de groaza frica poltergeist
Cafe Gradiva

De ce ne plac filmele de groază?

by Aura Călin
8 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Conferinta Nationala Alzheimer 2020 dementa vasculara

Boala Alzheimer şi demenţa vasculară abordate la Conferinţa Naţională Alzheimer 2020

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

22 noiembrie 2020
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

22 noiembrie 2020
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihoterapie şi durere existenţială
Cafe Gradiva

Psihoterapie şi durere existenţială

8 octombrie 2020
Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei
Cafe Gradiva

Alfred Adler despre cunoasterea omului si practica psihologiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Ultima oră

Salman Akhtar psihanalist

Sinuciderea ca distrugere a Selfului total, la Winnicott şi Akhtar

9 februarie 2021
tulburările funcţionale somatice

Tulburările funcționale somatice pot fi bine tratate prin psihoterapia psihodinamică pe termen scurt

3 februarie 2021
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

2 februarie 2021
emoţiile negative gandirea pozitiva

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

2 februarie 2021
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalitici | Bucureşti | Sector 3 | Constanţa

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.