• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cultură

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

În lumina clișeelor lui Charcot nu mai e loc de vreo îndoială: e într-adevăr imageria isteriei cea care traversează revistele cu nuduri.

Manon Lecaplain by Manon Lecaplain
in Cultură
Charcot isterie sex

Când isteria devine fantezie...

Share

După Charcot, încheind un secol de revoluții extraordinare, zorii celui de-al XX-lea veac vor fi mai mult ca oricând un moment tensionat. Instabilitățile politice, inovațiile tehnologice, progresele științifice și primele încercări de emancipare a femeii creionează o perioadă tulbure. În mijlocul acestei învălmăşeli vede lumina tiparului o presă emblematică pentru vremea ei.

Fără precedente sau avataruri, albumele cu nuduri apar în premieră chiar la începutul veacului. Vor prolifera în cei doisprezece ani premergători Marelui Război spre a dispărea la începutul celui din urmă mare război. Publicate între 1902 și 1914, albumele cu nuduri sunt, de fapt, primele reviste de fotografii cu modele nud, şi se pretinde că le sunt destinate artiștilor. Aceste fascicule, vândute la prețuri mici, le sunt prezentate cititorilor drept cataloage de poze, fiecare număr deschizându-se cu câteva pagini de text teoretic care ar trebui să probeze că le sunt „destinate artiștilor”, menţiune de altminteri afișată cu mândrie pe copertă.

Document artistic sau revistă pentru bărbaţi*?

Proclamând sus şi tare academismul pur, ambiția lor artistică este susținută, în plus, de prezența lor în arhivele multor instituții și artiști ai vremii: de la Școala de Arte Plastice până la arhivele lui Picasso şi până la cele din Matisse, revistele cu nuduri se găsesc pretutindeni. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, conținutul lor științific – îndoielnic nu doar într-o privinţă – cum ar fi imaginile – uneori foarte sugestive – sugerează că cititorul vizat nu ar fi chiar artistul, cât amatorul de artă, în sensul, evident, de „iubitor de frumos”. Revistele cu nuduri sunt, prin urmare, jurnale create de bărbați, pentru bărbați.

Isterie sexualizare isterizare
Tinere fete targui, fotografii preluate din L’Humanité féminine. Femmes d’Afrique. Sud-Algérien et Tunisie, IIIᵉ série, 5 ianuarie 1907 şi Henri Matisse, Deux négresses, 1908, Paris, Musée national d’art moderne. Furnizate de autoare.

De fapt, fotografiile și legendele lor stau la originea unui discurs care evocă dominația „sexului puternic” asupra „sexului slab”, un ascendent dublat de o dominație asupra Celuilalt, care poate fi înţeles în trei moduri diferite şi simultane în cadrul albumelor cu nuduri. Celălalt este femininul, Celălalt este exoticul, Celălalt este nebunul. Textele-imagini ale revistelor sunt înţesate cu clișee: genul, rasa și patologia sunt polii în jurul cărora revistele cu nuduri pot exprima și pot reflecta mentalitățile epocii. Și dacă primii doi poli nu au scăpat vreodată iconografiei erotice sau artistice, al treilea a venit mai neașteptat. Pline de surprize, revistele nudurilor nu se vor mulțumi să se bazeze pe stereotipuri exotice, iar o influență pe cât de incongruentă, pe atât de deconcertantă contaminează aceste fascicule.

>> De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic si sociologic

Citeştedespre

Cerule: complexă feerie maniheist-bogomilă

A apărut cartea ,,Căutătorii Florii de Aur” de Şerban Toader

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

Mes Modèles nr. 50, 20 septembrie 1906.
Fotografie furnizată de autoare.

Stranietatea fotografiilor

Pagina cu pagină, fotografiile „academice” forţează clişeele, cu modele care pozează într-un mod ce ne lasă perplecşi. Atitudinile modelelor sunt uneori destul de departe de convențiile artistice în domeniu, iar posturile lor, forțate în multe feluri, lezează clișeele. Număr după număr, descoperim corpurile în tensiune, deformate ale modelelor: precum în spasme, tinerele se întind și se contorsionează sub ochii uimiți ai cititorului. Din când în când, aceste corpuri distorsionate se combină cu expresii faciale întunecate și chiar extatice. Aceste imagini, precum cea apărută în 1909 în L’Étude académique, nu lasă nici o umbră de îndoială: nebunia le bântuie pe unele dintre aceste modele.

Reviste pentru bărbaţi, reviste de artă? Surpriza este aceeași: la prima vedere, figura femeii nebune e cea care atrage atenţia. Privite în lumina timpului lor, imaginile torturate ne devin totuşi mai clare. Descoperim în iconografia contemporană, în special în iconografia medicală cum aceste atitudini chinuite nu sunt din neant. Ci își extrag vocabularul din sursele unei imagerii ştiinţifice şi savante, care face obiectul unei ample popularizări.

Isterie Charcot Salpêtrière fantezie sexuala
L’Étude académique nr. 131, 1 iulie 1909. Fotografie furnizată de autoare.

Când nebunia devine muză

În Parisul fin de siècle isteria îşi află epoca de aur. Într-adevăr, dacă Spitalul Salpêtrière avea la mijlocul secolului al XIX-lea doar 1% femei diagnosticate cu isterie, în jurul anului 1880 ponderea pacientelor isterice era de aproape un sfert. Alieniştii, în frunte cu doctorul Jean-Martin Charcot, au produs nenumărate tratate şi sute de articole în anii 1870 și 1880, cu scopul popularizării maladiei. În acest demers de diseminare, cea mai importantă a fost probabil lucrarea Iconographie photographique de la Salpêtrière a lui Charcot, o antologie a isteriei ilustrată cu fotografii (1876-1880).

Despre demonstraţiile lui Charcot: …pacientii isterici defilau in cadrul unor demonstratii publice – precum proceda neurologul francez Jean-Martin Charcot… >>> „De ce Freud avea dreptate despre isterie”

În lumina clișeelor lui Charcot nu mai e loc de vreo îndoială: e într-adevăr imageria isteriei cea care traversează revistele cu nuduri. Iar dacă cercetările lui Rae Beth Gordon au arătat deja cum imageria medicală a pătruns în lumea spectacolului popular în jurul anului 1900, infuzându-l cu o nouă estetică, descoperim acum că ea a alimentat totodată şi revistele cu nuduri. Documente artistice sau documente licenţioase, puţin importă: indiferent că publicaţiile se prezintă drept cataloage de modele anatomice pentru artişti şi pentru amatorii de artă, analogia nu ne surprinde.

Isterie nuduri patologie arte plastice
 Iconographie photographique de la Salpêtrière, tome II, 1876-1880, planche XXVI şi L’Étude académique nr. 28, 15 martie 1905. Fotografii furnizate de autoare.

>> Tot despre Jean-Martin Charcot: În scurta sa şedere la Paris (1885-1886) Freud are prilejul să vadă demonstraţiile lui Charcot, iar tot deceniul următor al cercetării lui este consacrat isteriei. >>> Ion Vianu, „Când delirul devine forma curentă de existenţă”

De la isterizare la sexualizare: totuna

Avansând un pic cu înţelegerea mizei ştiinţei alieniste de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a muncii lui Charcot, lucrurile se mai limpezesc. Această epocă, de mari progrese în domeniul științific, a fost și cea care a asociat fatal patologia, psihologia și sexualitatea: nebunia, isteria și sexul au devenit cele trei dimensiuni ale discursului medicilor alienişti. Delirul a fost gătit în toate sosurile, iar femeia a fost cea care a plătit prețul. Şi cum s-ar fi putut altfel? Însăși etimologia termenului „isterie” trimite la cuvântul grecesc pentru uter. Prin urmare, în mod natural ştiinţa medicală de fin de siècle a gravitat în jurul femeii isterice, ghidate doar de sexul ei. De fapt, dacă alieniştii anilor 1880 și 1890 asociau cu isteria noţiunile de criminalitate și alcoolism, îi vor fi ataşat, în plus, cu deosebire patologiile sexuale şi în primul rând sifilisul. Şi ce ţintă poate fi mai uşoară decât cea expusă bolii zi de zi? Evident, teoriile psihiatrice nu au putut decât să scoată în evidenţă că „isteria şi prostituţia reprezintă un fel de exces al sexului frumos”.

Cum boala era asociată în mod obișnuit cu abuzul de raporturi sexuale, prostituatele au fost întotdeauna suspectate de isterie. Asimilarea fetei care face trotuarul cu isterica a găsit un ecou chiar în marginalizarea lor: pentru prostituată, închisoarea bordelului; pentru isterică, cea a spitalului. Îngrădirea era, din nou, trăsătura unificatoare. Isteria a devenit astfel reversul suprasexualizării feminine, având ca avers prostituția.

La urma urmelor, ceea ce e în joc cât priveşte sexul feminin la sfârșitul secolului al XIX-lea devine fundamental pentru înțelegerea reutilizării de aceste reviste a imageriei medicale. Isterizarea corpului femeii o transformă „pe toată în sex”.

Citiţi şi Despre sexualitate, cu mâna pe inimă

Această sexualizare, palpabilă în clişeele de la Salpêtrière, este evidentă în revistele nudului. Nuditatea corpurilor se adaugă la senzualitatea lor, la lascivitatea lor, la sexualitatea lor extremă. Şi goale, și încordate, modelele se oferă ochilor cititorilor care nu pot decât să se delecteze cu aceste corpuri supuse tuturor fanteziilor.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Isterie nebunie patologie isterica prostituata
Iconographie photographique de la Salpêtrière, tome II, 1876-1880, planche XXV; Mes Modèles nr. 40, 10 iunie 1906 şi Mes Modèles nr. 58, 15 ianuarie 1907. Fotografii furnizate de autoare.

Revista nudului, oglindă a ambivalenţelor epocii

Pe lângă faptul că își află inspirația pe filoanele stereotipiilor şi stereotipizărilor reprezentate de rasă și de gen, revista nudului găsește în patologia fin-de-siècle mijloacele de reînnoire a vocabularului său vizual. Sexul, exotismul și isteria lucrează împreună, astfel rezonând perfect cu tiparele de dominare din epocă. Creată de și pentru bărbați, revista nudului livrează un discurs care este ce-şi dorește cititorul și obișnuiește să audă. Acesta, în esență masculin, găsește în albumul nudului fertilizatorul dominației sale.

Charcot isterie sex
 Iconographie photographique de la Salpêtrière, tome II, 1876-1880, planche XXIX şi Mes Modèles nr. 1, 1 aprilie 1905. Fotografii furnizate de autoare.

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

În acest sens, revista nudului confirmă ambivalența utilizărilor sale. Dacă ambiția ei artistică este onorată de utilizările la vedere al căror obiect îl face, imaginile pe care le vehiculează – vizuale, ca și mentale – fac din ea totodată o curiozitate, un document licenţios, o curiosa, pe scurt. Între ambiguități și clișee, ea navighează între polii instabili ai academismului și lejerității. Profund echivoc, albumul nudului reflectă întrebările pe care le ridică, într-un mod infinit de complex. În timp ce dezvăluie tensiunile inerente timpului său, dezbaterile pe care le suscită, ieri ca şi azi, traduc și clarifică o întrebare dintotdeauna: când vorbim despre artă şi când vorbim obscenitate?

* Revue de charm, în orig. – n. trad.


Traducere de D. L. Bîtfoi
Imaginile provin de la Manon Lecaplain, autoarea studiului



Vedeţi aici toate articolele din dosarul „Isteria astăzi: pledoarie pentru diagnosticul psihanalitic”

Articolul De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie a fost publicat iniţial de The Conversation şi poate fi citit în original aici.

Share1SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Manon Lecaplain

Manon Lecaplain

este elevă arhivist-paleograf la École Nationale des Chartes şi M.A la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Citeşte şi

Freudism Nina Cassian Sigmund
Cultură

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

by Cafe Gradiva
28 septembrie 2022
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide
Psihanaliză

Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

by Alexa Bîtfoi
22 octombrie 2021
Load More
Next Post
supradotat inteligenta emotionala sociala

Supradotare = nefericire?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

17 mai 2023
neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

11 iulie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.