Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi

De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor

Alexandra Frîncu by Alexandra Frîncu
in Psi, Psihoterapie
0
De ce copiii „nu cresc de la sine” şi care sunt nevoile esenţiale ale copiilor
Share

T. Berry Brazelton şi Stanley I. Greenspan, în Nevoile esențiale ale copiilor, abordează punctual și pertinent necesitatea asigurării de îngrijiri – în mod special afectiv-sociale – adecvate bunei dezvoltări a copiilor, punând accent pe modul în care mediul în principal modelează și, în mare parte, determină succesul bunei formări a personalității.

Trebuie să înțelegem funcționarea organismului uman nu doar la nivelul biologic, ci și la nivelul său psihologic, social și cultural (p. 23), 

afirmă T. Berry Brazelton şi Stanley I. Greenspan, întrucât, continuă ei, 

chiar dacă biologia (natura) unică a unui copil poate să lanseze interacțiunile părinte-copil într-o anumită direcție, modificarea mediului copilului prin ajustarea stilului de parentaj (îngrijirea) poate să influențeze semnificativ rezultatele (ibid.).

Cumva, reiterarea principiilor disputei nature vs. nurture pare superfluă, însă nu și în ceea ce privește reiterarea principiilor pe care se structurează adecvat personalitatea infantilă – pentru că această construcție de sine pornește de la „interacțiunile educative” timpurii, pe care copilul le are cu părinții / figurile de îngrijire primară și de la nimeni altcineva.

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Glen O. Gabbard psihanalist psihodinamică

Glen O. Gabbard despre abordarea psihodinamică a consumului de substanțe

4 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022

Prin schimbul dintre copii și persoanele de îngrijire se creează tipare, 

afirmă cei doi autori, iar în jurul acestor tipare se formează nu doar conduitele și reacțiile comportamentale, ci și cele emoționale, cu atât mai importante, întrucât ele reprezintă pilonii de structură ai „minții”: 

ele ne spun cum și ce să gândim, ce să zicem și când să zicem și ce să facem. (p. 35) 

Mă exasperează! Copilul e cu capul în nori. Cum comunici cu el (când staţi mult în casă)

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

 Putem considera, din punctele acestea de vedere, relațiile umane drept niște sisteme ori angrenaje de interacțiuni „fin reglate”, ale căror „setări” se fac încă din cele mai timpurii stadii ale dezvoltării, prin tiparele de comunicare și relaționare stabilite cu figurile de atașament, tipare a căror influență se răsfrânge asupra întregului psihic și care poate adesea interfera cu buna funcționare a unei dimensiuni sau a alteia.

La fiecare stadiu al dezvoltării cognitive, există un stadiu anterior în sfera afectivă, care precede interacțiunile cu lumea fizică, 

ceea ce înseamnă că, de fapt, relaționarea cu lumea exterioară se face în primul și în primul rând în funcție de parametri stabiliți intern – or, internalizați – în urma relaționării cu persoanele de îngrijire. Copilul ajunge astfel să cunoască lumea prin intermediul sistemului afectiv, tot acesta fiind și cel în funcție de care se constelează sentimentul sinelui, pentru că 

nu poți avea un sentiment al sinelui fără o graniță între emoțiile proprii și emoțiile care vin înapoi din exterior (pp. 45-46).

T. Berry Brazelton, Stanley I. Greenspan, Nevoile esențiale ale copiilor

Copiii nu „cresc de la sine”; de fapt, decât să se confrunte cu necunoscutul și incertitudinea, 

copiii mai degrabă se agață de un părinte abuziv; (…) cea mai mare teamă a unui copil este pierderea unei relații primare (p. 58).

Pentru că nici o personalitate nu se construiește din nimic, fără a avea la bază o structură ori un reper în funcție de care să-și stabilească „busola” internă și prin care să măsoare nu doar lumea exterioară, ci și pe cea interioară.

Creându-și un sentiment al sinelui bazat pe apropiere, încredere și relaționare cu alții, el [copilul] învață afecțiunea și compasiunea, 

conchid T. Berry Brazelton şi Stanley I. Greenspan. Prin reciprocitate, empatie și sincronizare, copilul își formează, treptat, conștiința de sine și identitatea. Învață să fie proactiv și să-și utilizeze abilitatea de agent și, mai ales, 

își formează un sentiment al sinelui cu privire la cine este el ca om (p. 80).

Toate acestea în „doar” trei ani de viață, primii… Iată, așadar, baza dezvoltării afectiv-sociale a copilului și, de ce nu, a viitoarei personalități adulte. 

Berry Brazelton, pediatrul care si-a dedicat viata ingrijirii copiilor, s-a stins la 99 de ani

Bibliografie: T. Berry Brazelton, Stanley I. Greenspan, Nevoile esențiale ale copiilor. Editura Trei, 2013

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Alexandra Frincu Cafe Gradiva psihologie clinica psihoterapeut

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Toate articolele acestui autor

 
Tags: autor: Alexandra Frîncuop: Nevoile esenţiale ale copiilorrubrică: Ca la carterubrică: În atenţie flotantărubrică: În mintea copiilorStanley I. GreenspanT. Berry Brazelton

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Alexandra Frîncu

Alexandra Frîncu

este psiholog clinician, consilier psihologic și formator acreditat. A fondat proiectul Cronica de psihologie din dorința de a apropia mai mult dimensiunea teoretică de cea practică a psihologiei.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

by Alexandra Frîncu
22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă
Psihoterapie

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

by Alexandra Frîncu
9 mai 2022
Load More
Next Post
Psihoterapia copilului este şi psihoterapia părintelui, ne spune Françoise Dolto

Psihoterapia copilului este şi psihoterapia părintelui, ne spune Françoise Dolto

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

terapeuţi psihoterapia farmaceutice
Psihanaliză

Terapeuţi şi pacienţi: Cum au schimbat companiile farmaceutice şi de asigurări relaţia terapeutică

7 februarie 2022
Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.