Colonizarea:
Intelectul invadat de emoții nu mai poate judeca clar; sexualitatea supraîncărcată de credințe și interdicții devine o sursă de anxietate.
Orientarea metagenealogică postulează faptul că individul este alcătuit în integralitatea sa existențială din patru dimensiuni, fiecare fiind reprezentativă pentru câte un aspect dinamic al vieții psihice și sociale. Măsura în care aceste patru laturi se află în echilibru determină, desigur, sănătatea individuală, însă în același timp măsura dizarmoniei acestora determină și măsura dezechilibrului și a stării de boală.
Înțelegerea modurilor în care aceste patru dimensiuni – intelectuală, emoțională, creativ-sexuală, materială – conlucrează este esențială, în opinia metagenealogiei, pentru posibilitățile de „a ne reconsitui mai bine ca unitate”, recăpătând puterea de control asupra destinelor noastre și de schimba „datul” genealogic.
Se întâmplă astfel că dezechilibrul îmbracă forma „colonizării” unei dimensiuni-centru de către o alta, în viața individului manifestându-se atunci „deviații” care „domină” un aspect sau altul al existenței sale. Alejandro Jodorowsky, în Metagenealogia, descrie concret modurile în care cele patru dimensiuni-centre se pot „coloniza” ori invada unele pe celelalte, după cum urmează:
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
>> Metagenealogia, între comoara şi capcana arborelui familial
- Colonizarea intelectului de către emoții determină un mod de gândire extrem de subiectiv și inconstant; de către libido* determină fie o creativitate dezordonată, fie un intelect competitiv, precum și o sexualitate obsedantă; de către material determină blocare în fizic, o gândire „ultramaterialistă”.
- Colonizarea emoționalului de către intelect determină răceală și blocaj afectiv; de către libido determină posesivitate, gelozie, dependență emoțională; de către material determină un comportament manipulator, apelul la acte de șantaj.
- Colonizarea sexual-creativului de către intelect determină ritualizare extremă, frigiditate, hiperanaliză; de către emoții determină desexualizare, tandrețe excesivă și sentimentalism, infantilism; de către material determină promiscuitate, creativitate axată pe câștig financiar cu orice preț.
- Colonizarea materialului de către intelect determină apariția tulburărilor obsesionale, rigiditate mentală; de către emoții determină deplasarea nevoilor afective asupra conduitelor alimentare sau corporale, atașarea excesivă față de material, anxietate și nesiguranță economică; de către libido determină tulburări materiale prin exces de creativitate, sexualizare excesivă a corporalității.
O persoană este gata să evolueze atunci când recunoaște în fiecare centru limbajul și energia care îi corespund,
afirmă Alejandro Jodorowsky, referindu-se la posibilitățile de afirmare și asumare autentică a nevoilor specifice fiecărei dimensiuni; dezvoltarea pornește în primul rând de la actul conștientizării deviațiilor. În felul acesta, fiecare dimensiune se poate echilibra armonios mai degrabă completându-se cu elemente din celelalte centre.
Este evitată astfel patologizarea unei dimensiuni sau alteia a vieții psihice; hiperraționalizarea, desexualizarea ori sexualizarea excesivă, dezordinea mentală ori amoralitatea se echilibrează și pot fi aflate răspunsuri la comportamente, impulsuri ori tendințe resimțite ca străine, invadatoare de identitatea personală a consultantului.
>> Alejandro Jodorowsky despre limbajul metagenealogic al dimensiunilor psihice
*înțeles aici drept energie sexual-creatoare.
Bibliografie: Alejandro Jodorowsky, Marianne Costa, Metagenealogia. Familia este şi comoară, şi capcană, Editura Philobia, Bucureşti, 2020
Foto: Joshua Fuller / Unsplash