Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Psi

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

Mulți terapeuți sunt, în mod firesc, intrigați de anumite caracteristici din desenele copiilor care înfățișează case.

Cathy A. Malchiodi by Cathy A. Malchiodi
in Psi, Psihoterapie
0
Desenele copiilor şi terapeutul

Casă zburătoare desenată de un copil provenit dintr-o familie disfuncțională

73
SHARES
Share

În efortul de a înțelege percepțiile copiilor asupra casei și vieții lor de familie, mulți terapeuți sunt, în mod firesc, intrigați de anumite caracteristici din desenele copiilor care înfățișează case, în mod special hornurile, fumul de horn și casele plutitoare. Aceste caracteristici au fost observate în cadrul literaturii de specialitate despre desenele proiective, fiind relaționate cu percepția de sine și cu aspectele interpersonale.

Fumul din hornuri, de exemplu, a fost legat, la nivel individual, cu furia sau cu tensiunea interioară, iar, la nivel interpersonal, cu tensiunea dintre oamenii din cadrul unei familii, însă datele nu sunt foarte concludente, având în vedere că foarte mulți copii reprezintă constant fumul care iese din hornuri în desenele caselor.

Casele plutitoare, mai concret casele care nu sunt poziționate la un nivel de bază sau la marginea inferioară a hârtiei, apar și ele în desenele copiilor prezentând familii sau peisaje. Copiii mai mici desenează de foarte multe ori case fără a se preocupa de localizarea lor sau de existența unui nivel al solului. De aceea, nu este neobișnuit să vedem o casă în aer sau o casă reprezentată invers în desenele lor. Când întreb copiii de ce nu au desenat un nivel de bază pentru casa lor, ei răspund adeseori astfel:

Păi, cerința a fost de a desena o casă, așadar am desenat numai o casă.

De aceea, ceea ce pare a fi o casă plutitoare, fără un nivel al solului care să o susțină, poate constitui, pur și simplu, complianța copilului la instrucțiunile terapeutului.

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

25 februarie 2022
Educaţie, învăţare, copilărie

Educaţie, învăţare şi o irepetabilă copilărie

2 decembrie 2020
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

>> Desene cu monstri ale copiilor, recreate de artisti

În perioada în care m-am ocupat de copiii din cămine violente, de cei cu stiluri de viață instabile și de cei fără adăpost, am văzut multe desene ale unor case care plutesc deasupra nivelului solului (vezi desenul de mai sus) sau altele care sunt înconjurate de un labirint de linii, ca și cum ar fi fost cuprinse de o tornadă sau de o furtună puternică. Este greu să nu reflectăm la posibilele legături ale acestor case aflate „în aer” cu mediile înconjurătoare, uneori turbulente, cu viețile de familie dezechilibrate și adeseori violente ale acestor copii. Oricum, este la fel de important să ținem minte că desenul unei case plutitoare poate indica, în unele cazuri, întârzierea în dezvoltare a copilului sau acțiunea altor factori.

Deși detaliile propriu-zise din desenul unei case, precum hornurile, ferestrele, ușile și alte amănunte, sunt interesante, poveștile împărtășite de copii despre casele reprezentate sunt, de obicei, mult mai consistente și îi pot spune terapeutului mai multe despre viața de familie din interiorul casei decât caracteristicile singulare ale desenului.

Cathy A. Malchiodi, Să înțelegem desenele copiilor, Editura Trei, 2020

Pentru a descoperi și mai multe informații specifice, îi pot cere copilului să deseneze un anumit moment legat de casă, cum ar fi:

Desenează cum arată casa ta chiar înainte ca tu să pleci la școală,

sau

Desenează cum arată casa ta într-o dimineață de duminică.

Aceasta încurajează copilul să ilustreze o scenă specifică din familia sa pe lângă casa propriu-zisă; de multe ori, rezultă niște ilustrații transparente (de tip „raze-X”) care lasă să se vadă ce se petrece în interior.

>> Ai putea sa-mi desenezi un elicopter?

De exemplu, când a fost rugată să realizeze un desen al casei sale în timpul nopții, o fetiță de șapte ani a desenat pe toată lumea în pat: cele două surori, fratele, tatăl și mama sa erau la etaj în paturile lor, iar ea era la parter în pat, lângă televizor. Când am întrebat-o despre distribuirea dormitoarelor din căminul ei, în mod special despre motivele pentru care ea dormea departe de restul familiei într-un pat de la parter, ea a spus că lucrurile stăteau astfel

pentru ca tatăl meu să poată veni jos noaptea, în patul meu de la parter și să sară pe mine.

Fetița era abuzată sexual de tatăl ei pe durata nopții și stătea separat de restul familiei pentru a-l găzdui. Desenul cuprinde câteva detalii relevante; de exemplu, se pare că televizorul, cel mai mare obiect din încăpere în desen, era pornit pe durata abuzului, pentru a estompa sunetele fetiței din timpul acestuia.

>> Copilul are cosmaruri. Cum il ajuti sa le digere?

Fragment din volumul Să înțelegem desenele copiilor de Cathy A. Malchiodi, cel mai nou titlu din colecţia „Psihologie-Psihoterapie” a Editurii Trei. Publicat cu acceptul editurii.

Tags: autor: Cathy A. Malchiodidesenele copiilorpsihoterapia copiluluirubrică: În mintea copiilor

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cathy A. Malchiodi

Cathy A. Malchiodi

este psiholog și practică art-terapia de peste 30 de ani. A scris numeroase articole și cărți despre modul în care arta susține reparația, integrarea și recuperarea după un eveniment traumatic.

Citeşte şi

Părinţi cu tulburare de personalitate narcisică
Cafe Gradiva

Copiii adulţi cu părinţi cu tulburare de personalitate narcisică

by Gabriela Tudor Popescu
29 noiembrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

by Alexandra Frîncu
29 noiembrie 2020
copilul corporalitate dorinta parintilor dolto
Psi

Copilul, corporalitate şi limbaj al dorinței părinților

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Masculinitate furata Zimbardo

Masculinitate furată, feminitate oprimată şi bătălia dintre sexe

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială
Cafe Gradiva

Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.