• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

Testele de personalitate apar, în parte, ca o reacţie la psihanaliză.

Chris Millard by Chris Millard
in Psi, Psihologie
Teste de personalitate psihanaliză psihometrie

Teste de personalitate

Share

Te-ai nascut cu un cronometru in minte?

Daca raspunsul tau la aceasta intrebare – culeasa din editia din 1964 a Chestionarului de tipuri jungiene Gray-Wheelwright – este unul perplex, atunci este putin probabil sa te ajute raspunsurile la alegere care urmeaza. Raspunsurile valabile sunt doar „nu” si „da”.

Si ce sa mai zici de „E placut clopotelul de telefon?” sau „Va plac pozele cu o senzatie de (a) zbor in sus? sau (b) apropiere de pamant?” (ambele din acelasi chestionar). Esti in continuare confuz(a)? Atunci probabil ca nu te-ai fi descurcat cu acele teste de personalitate de altădată.

Sigmund Freud 1922 psihanaliza
Sigmund Freud in 1922

Aceste tipuri de „instrumente psihometrice” – ca sa folosim termenul tehnic pentru termenul generic si nu intotdeauna congruent de teste de personalitate – au aparut la inceputul secolului al XX-lea ca o modalitate de a masura „inteligenta”. Folosite la inceput pentru a ajuta elevii francezi, s-au raspandit scara Binet-Simon, spre exemplu, incepuse sa fie folosita in SUA de catre un psiholog de la Stanford care a publicat chestionarul in 1916, sub numele de testul Stanford-Binet, alocand un scor, coeficientul de inteligenta, sau IQ.

Avem astfel inceputul unei incercari de a simplifica si de a standardiza idei ample si complicate: de preferat transformandu-le in numere. Primul Razboi Mondial a oferit teren fertil abordarilor psihologice in general spre a-si demonstra valoarea, incepand cu tratamentul nevrozei de razboi pana la monitorizarea in recrutarea pentru calitati de lider.

In perioada interbelica, psihologia castigase un nivel de acceptare in cadrul claselor educate ale elitei, dar aceasta era in mare parte de vana psihanalitica: verbalizata, detaliata si personalizata. Leonard si Virginia Woolf publicau traduceri timpurii in engleza ale lui Freud in subsolul lor din Bloomsbury si existau si editii populare, ca de exemplu Brief Account of Freudian Theory (1920) a lui Barbara Low si Machinery of the Mind (1922) a lui Violet Firth.

Citeştedespre

Vernisajul expoziţiei „Neurodiversitatea în art-terapie: explorarea talentelor ascunse”, Bucureşti, 1 iunie 2023

Vaginismul: afecțiunea frecventă care duce la sexul dureros

Depresia la copil în 11 simptome

>> Test psihologic: află dacă eşti psihopat în mai puţin de 5 minute!

Personalitati in casute de bifat

Dar unii psihologi se eschivau de la ideea ca mintea umana este pur si simplu un freudian amalgam de fantasme, castrare si incest, accesibil doar printr-o analiza indelungata si costisitoare. In schimb, ei se gandeau ca mintea trebuie ca are un anumit numar de caracteristici masurabile ce pot fi comparate unele cu altele. Ei au cautat sa gandeasca acestea la o scara mult mai mare decat s-ar fi putut realiza prin terapia psihanalitica indelungata. Asadar, chestionarele cu raspunsuri multiple au inceput sa devina foarte populare. Psihologi ca Gray sau Wheelwright, sau echipa mama-fiica Katherine Briggs si Isobel Myers s-au apucat sa transforme analiza „tipurilor” jungiana intr-un set de intrebari cu raspunsuri multiple.

Teste de personalitate C. G. Jung

Aceasta era parte din incercarea de a funda psihologia ca stiinta, o aspiratie catre un ideal al obiectivitatii. Laboratoarele psihologice fusesera dotate de ceva vreme cu instrumente precise de masurare a timpilor de reactie si de producere precisa a stimulilor, ca mijloace de a elimina factorii personali si subiectivi din evaluarile psihologice. Iar faptul ca experimentele de acest gen – si aceste noi teste de personalitate – produceau numere insemna ca aveau avantajul de a se putea folosi de laboratoarele de calcul noi și prestigioase din campusurile universitatilor lumii postbelice. 

Asa a pornit curentul de a reduce personalitatea la un numar limitat de variabile. Gray si Wheelwright, de exemplu, lucrasera la un model pe trei scale, cu calitati opuse la fiecare capat. „Introversie-extraversie” trimitea la „atitudinea generala” a unei persoane. Apoi existau doua caracteristici secundare, fie „intuitie”, fie „senzatie”, ce caracteriza felul in care o persoana percepea lumea; si „gandirea” sau „sentimentul”, ce descriau felul in care o persoana isi evalua propriile perceptii.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

>> Cred că mulţi dintre noi am făcut testul arborelui… îl jucam şi în liceu, era un joc foarte popular… dar pe atunci nu ştiam ce înseamnă teste de personalitate proiective…

Holuri de hotel de bun-gust

Aceste teste de personalitate, de acest tip, pot fi criticate pe mai multe paliere – respectiv ca, din dorinta de a produce numere pentru calcule si comparatie, ele rateaza fenomenul psihic pe care incearca sa il surprinda. S-ar mai putea spune ca aceste teste de personalitate nu judeca oamenii asa cum sunt, ci doar asa cum ei se considera ca ar fi – de exemplu persoana de la bar care crede ca stie sa asculte.

Versiuni moderne ale acestor tipuri de teste de personalitate aflam peste tot in jur. Companiile inca folosesc o versiune modernizata a testului Myers-Briggs pentru a identifica „oportunitati de imbunatatire a performantei” in zilele de team-building. Exista de asemenea tentanta promisiune de a-ti „cunoaste adevarata personalitate” dupa doar cateva clicuri pe net.

Dar ceea ce mi se pare cu deosebire fascinant la toate aceste teste de personalitate este cat de mult au devenit parte din cultura noastra. Un test de personalitate, de exemplu, intreaba: „Iti place sa conversezi cu functionarii, frizerii, uşierii etc.?”

Acesta este un test de introversie-extraversie, dar pare mai degraba sa presupuna ca oamenii care completeaza testul de personalitate nu sunt acei care servesc, cara sacose sau care tund. Tot astfel, avem intrebarea obscura: „Sa presupunem ca asteptati intr-un hotel cu doua holuri, amandoua decorate cu bun-gust in doua culori diferite, unde preferati sa asteptati? (a) In cel albastru (b) In cel rosu.”

Evident, este important faptul ca ambele holuri sunt „de bun-gust”.

Politica de clasa iese la lumina in aceste teste de personalitate, in intrebarile despre vorbitul cu portari sau alegerea intre doua holuri, ambele decorate cu gust. Si ganditi-va la întrebarile despre relatii sau stereotipuri: in vremuri si in locuri diferite oamenii vor simti ca e in regula sa raporteze diferit de cum simt, chiar daca raspunsurile sunt complet anonime.

>> Testul Szondi pentru rude

Exista si o concluzie mai profunda. Ceea ce simtim si felurile in care ne intelegem propriile vieti emotionale se schimba in timp. De la pasiuni si umori, la pulsiunile eului si pulsiunile mortii, pana la hormoni si neurochimicale ceea ce „stim” despre ce simtim schimba felul in care simtim de fapt, nu doar felul in care marturisim ce simtim. Modul in care aceste teste de personalitate raporteaza parametrii personalitatii noastre este marturia vie a determinarii istorice a emotiilor noastre.

The Conversation

Traducere din limba engleză de Alexandra Teodorescu

Foto: Glenn Carstens-Peters / Unsplash; commons.wikimedia.org; jessicamullen/flickr, CC BY

Articolul „Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie” a fost publicat iniţial în The Conversation. Îl puteţi citi aici în original.

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Chris Millard

Chris Millard

Wellcome Trust Medical Humanities Research Fellow, Queen Mary University of London

Citeşte şi

fragilitatea la vârstnici
Psihiatrie

1, 2, 3 stări de fragilitate la vârstnici şi riscurile asupra sănătăţii

by Teodora Dobrescu
17 mai 2023
declinul cognitiv subiectiv demenţă
Psihiatrie

Declinul cognitiv subiectiv în demenţă şi Alzheimer

by Teodora Dobrescu
8 mai 2023
persoana diagnosticată cu demenţă
Psihiatrie

Persoana diagnosticată cu demență şi rolul terapeutic al compasiunii

by Teodora Dobrescu
8 mai 2023
Load More
Next Post
colonizarea metagenealogia Jodorowsky

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

11 ianuarie 2021
Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip
Cafe Gradiva

Heinz Kohut: Sinele narcisic tulburat si complexul Oedip

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.