Woody Allen împlineşte astăzi 85 de ani! Vă vine să credeţi?
Cel care a creat, odată cu filmele sale, aproape un gen, a ajuns la vârsta senectuţii şi a înţelepciunii. Născut la 1 decembrie 1935, Allan Stewart Konigsberg, mai târziu cunoscut sub pseudonimul Heywood Allen şi, în fine, ca Woody Allen, avea să facă o îndelungată carieră în cinematografie. Filmele sale, la început comedii intelectuale, virând ulterior şi în drame (mai răspândite în creaţia sa decât s-ar putea crede şi tot mai frecvente de la o vreme) s-au impus ca un gen aparte, purtând o caracteristică de marcă a cineastului.
Despre aceste filme s-a vorbit mult şi s-a scris mult. Filmele sale s-au vizionat mult. Nici nu sunt puţine, el turnând considerabil, într-un ritm cam de o producţie pe an, uneori, nu rar, repetându-se, ca înşirarea unor variaţiuni pe aceeaşi temă. Dar mereu inconfundabil, ingenios, surprinzător.
Woody Allen şi psihanaliza
Nu puţine dintre producţiile sale (şi dintre scrieri, pentru că da, a şi scris, adesea cu substanţă filosofică, sesizabilă chiar şi în textele sale umoristice) trimit la psihanaliză şi la divanul psihanalitic. Pe care uneori s-a aflat ca pacient dinaintea camerei de filmat. În viaţa reală, de altminteri, a urmat o psihanaliză îndelungată şi s-ar părea că nu cu un singur psihanalist. Această temă este foarte prezentă în viaţa şi în filmografia sa şi apare şi sub forma unor anecdote, de pildă:
M-am gândit să mă sinucid, dar psihanalistul meu este un freudian strict şi mi-ar percepe onorariul şi pentru şedinţele la care aş lipsi.
Woody Allen
>> Filmul ca terapie: Psihanaliza în opera lui Woody Allen
Despre toate acestea, despre lunga, foarte lunga sa relaţie cu psihanaliza, uneori deschisă, larg deschisă şi descrisă în filmele sale, alteori probată cu varii aluzii culte, despre această legătură vom ilustra şi mai jos, prin câteva stop-cadre din delicioasa comedie Bananas, din 1971, regizată şi interpretată (în rolul principal) chiar de Woody Allen. Psihanaliza este aici văzută – cum în general de Woody – într-o cheie glumeaţă, dar niciodată eronată, aşa cum se întâmplă extrem de des (mai degrabă se întâmplă decât nu) în filme, atunci când sunt portretizate psihanaliza şi psihanalistul de la căpătâiul divanului. Woody ştie despre ce vorbeşte!
Subscrieţi la Cafe Gradiva
Primiţi în flux sau email evenimentele, ideile şi interpretările cu sens.
Urmăriţi-ne pe WhatsApp
Abonaţi-vă la Newsletter
>> Woody Allen in Manhattan: по русски, all’italiano, en español